Revija MAMA

shutterstock_69434053Pleme južnoameriških Indijancev izraža podporo svojim nosečim ženam tako, da moški zaigrajo spočetje, popadke in porod (res nas zanima, kako je to videti – mogoče bomo pripravili  raziskavo o tem v eni od prihodnjih številk), kot da bi se v resnici ves ta »protokol« dogajal njim samim.

V naši državi pa zaenkrat zadostuje, da je moški ob ženi oziroma partnerici, ji stoji ob strani in jo bodri. Pomembno je, da se pouči, kaj se dogaja z njegovo partnerko ter otrokom v njenem telesu in kako lahko nosečnost vsi trije spremenijo v veselo izkušnjo.

Kmalu za tem, ko sta zagledala plus, pripravite poseben večer zase in bodočo mamico, da boste novico proslavili in izrazili dobrodošlico otroku, na katerega se bosta v prihodnjih mesecih oba pripravljala. Lahko si zamislite romantičen večer v vajini najljubši restavraciji ali pa poiščete kak prijeten prostorček v naravi, kjer boste pripravili piknik. Pomembno je predvsem to, da si vzameta poseben čas zase – ko se je novica že usidrala v vajino zavest − in se pogovorita o svojih občutjih in idejah.

Izobražujte se! Poiščite knjigo, ki bo realna, praktična in preprosta, da se boste lahko poučili o nosečnosti. In s tem ko boste tudi sami pokazali zanimanje za nosečnost vaše boljše polovice, bo tudi ona toliko bolj cenila vaš trud.

Če ima bodoča mamica težave zaradi jutranje slabosti, se odpravite v trgovino in kupite metion olje ali ingverjevo parno kopel. Ne delajte ji skušnjav z bogato, začinjeno ali kislo hrano, pa četudi gre za njene najljubše jedi. Močne začimbe ali dišave lahko stvari samo še poslabšajo. Včasih delajo čudeže navadni piškoti ali grisini – postrezite ji z jutranjo kavico (če ji ne smrdi) in nekaj piškotki, saj jih najbolj potrebuje, še preden sploh vstane iz postelje.

S partnerko in prijatelji se pogovarjajte o svojih doživljanjih. Ugotovili boste, da se prav iz pogovora največ naučite o tem, kaj se dogaja in kakšna je pri tem vaša vloga – verjemite, več boste izvedeli iz pogovora, kot iz kakšne zelo strokovno napisane literature.

Morda zamerite bodoči mamici in otročku, da ovirata vaš življenjski stil, ali pa ste začutili finančni pritisk ter nenaden klic k odgovornosti. Če se v vas kopičijo negativni občutki, se ne igrajte »tihe maše«. Povejte, kako se počutite, in skupaj poiščite rešitev. Verjetno ima tudi ona kup skrbi, o katerih bi se rada pogovorila z vami.

Če nameravate otroško sobo opremiti sami, kar zavihajte rokave. Z barvanjem in nakupom osnovnih potrebščin (čopiči, police, posteljica) je najbolje opraviti vsaj dva meseca pred prihodom otroka. Tako bosta imela dovolj časa, da se proti koncu nosečnosti oba sprostita. Če nameravate prenoviti staro pohištvo, ga prav tako čim prej pripravite in zloščite. Presenečeni boste, kako hitro lahko mine devet mesecev.

Sem ter tja se pojavite na vratih s pripravljeno hrano iz restavracije (seveda ta opcija pride v poštev šele, ko bodočo mamico minejo jutranje slabosti) ali pa odpeljite partnerko ven na kosilo ali večerjo – zlasti še, če večji del odgovornosti za kuhanje nosi ona.

Izkoristite vsak trenutek, ko sta skupaj (po možnosti brez telefona ali tabličnega računalnika), saj življenje po otrokovem prihodu nikoli več ne bo tako, kot je sedaj. Tudi če sta prepričana, da si bosta po porodu še vedno vzela čas zase in otroka dala v varstvo k babici ali varuški, ne bo čisto tako – večina staršev na svoje užitke namreč kar nekaj časa po porodu niti ne pomisli, saj jim je otrok resnično najpomembnejši in si ne morejo predstavljati niti urice brez njega. Če pa vama že uspe, pa bo na začetku nekajkrat mamica po vsej verjetnosti le živčna razvalina, saj jo bo skrbelo, ali je doma vse v redu.

Če nameravate biti prisotni pri porodu, se o vsem prej poučite ter pozanimajte. Dobra popotnica je šola za starše in izbrani ginekolog bodoče mamice, tako da boste vedeli, kaj vas čaka. Povprašajte tiste očete, ki so rojstvu otroka že prisostvovali, kako lahko med porodom pomagate in kakšen je občutek, ki ga dobi oče v porodni sobi.

Prenehajte s kajenjem! Tudi tiste bodoče mamice, ki so kadilke, se v prid otroka običajno vzdržijo kajenja in prav je, da pri tem sodeluje tudi bodoči očka. Pasivno kajenje je namreč ravno tako nevarno, po rojstvu otroka pa kajenje kateregakoli izmed staršev poveča možnost za nenadno smrt v posteljici.

Če nimate izkušenj z masažo stopal ali hrbta, prinesite domov stekleničko masažnega olja (prej seveda pri prijaznih prodajalkah preverite, če je primerno za nosečnice) in … začnite z vajo! Ne bo je motilo, če pri tem niste ravno strokovnjak, gotovo pa vam bo povedala, kdaj ji je prijetno in kaj ji ugaja. In za masažo vam bo neizmerno hvaležna.

Prinesite ji šopek – brez posebnega razloga.

Če pripravljate domačo zabavo, na kateri boste stregli alkohol, pripravite zanjo poseben napitek: paradižnikov sok, ledeni čaj z limono ali pa svež sok z zdrobljenim ledom. V tem času ji lahko pripravite tudi bezgov sok, kateremu dodajte koščke limete in nekaj lističev mete.

Če je vaša nosečnica nesrečna zaradi svoje nove podobe ali jo vznemirjajo razne telesne spremembe, se izkažite in ji kupite čudovito novo perilo ali pa ji rezervirajte obisk v kozmetičnem salonu v bližini njene službe, da se bo lahko osvežila v odmoru za malico. Predlagajte prosto popoldne za oba, da se bosta lahko skupaj sprostila.

Ne pozabite, da ji morda ne bo do dolgih voženj. To zlasti velja za prve tri mesece, ko bo imela morda težave s slabostjo in pa zadnja dva meseca, ko ji bo že neudobno – verjemite.

Ne norčujte se iz nje, ko ne bo mogla več zapeti svojih najljubših kavbojk. Vsaka ženska se svoje nove podobe in kilogramov zaveda, a med tem, da ji ljubkovalno rečete »moj slonček«, in  tem, da ji rečete «Kaj moraš spet jesti?« je velika razlika. Vzemite si čas, da boste začutili oblino njenega trebuha, ko se bo ta začel pojavljati. Prisluhnite ji, ko vam bo pripovedovala o svojih občutkih in skupaj ugibajta, kaj vajin malček počne »tam notri«. Vaša pozornost vaju bo zbližala in vama pomagala, da se bosta začela povezovati tudi z otrokom.

Bodite realni glede nekaterih pričakovanih sprememb in jih poskusite nekaj prevzeti tudi nase, da ne bo nanje mislila le ona. Ali bo npr. vaš avto dovolj velik za otroški sedež? Kako  ga boste namestili? Ali imate v hiši udoben stol, primeren za dojenje? Si morate pred rojstvom otroka priskrbeti še kaj nujnega?

Pojdite z njo vsaj enkrat h ginekologu (na meritev nuhalne svetline ali morfologijo (to je pregled z ultrazvokom v približno petem mesecu nosečnosti).

Ne pozabite, da vas vaš otrok dobro pozna že mesece pred svojim rojstvom. Lahko sliši vaš glas in čuti vaš dotik, če nežno pobožate materin trebuh. Dobro tudi ve, kako se počuti mati. Izkoristite priložnost, da bo vaš malček poslušal le vaš glas in spoznajte, kako se premika, ko občutite njegovo gibanje in brcanje.

Obiskujte predporodno izobraževanje (oz. po domače: materinska šola ali šola za starše), ki jih organizirajo zdravstveni domovi, porodnišnice ali zasebni centri. Te učne ure vam bodo omogočile strokovne nasvete o tem, kako skrbeti za bodočo mamico med nosečnostjo, kako se pripraviti na porod, kaj storiti ob prvih popadkih in kdaj oditi v porodnišnico.

Pripravite ji zdravo malico, da jo bo odnesla s seboj v službo.

Poskusite premagati negativne občutke glede določenih sprememb ali omejitev v vašem življenju. Posloviti se boste morali od norih ponočevanj – in od svojega ljubkega športnega avtomobila. Raje mislite na to, kaj boste dobili v zameno: ustvarili ste in oblikovali boste popolnoma novo osebo, novega človeka, kar je osupljiv čudež.

Po četrtem ali petem mesecu skupno kopanje ni le čudovita možnost za intimno preživljanje skupnega časa, daje vam tudi priložnost za izkazovanje nežnosti z dotiki in masažo. Obenem je to najboljši čas, da začutite otrokovo brcanje.

Pogovorite se o prisotnosti oziroma pomoči pri porodu, načinu in kraju poroda, s katerim se bosta oba strinjala. Partnerica naj vam posebej pripravi dodatne potrebščine, ki jih bo mogoče potrebovala v porodnišnici, če se iz kakršnega koli razloga njeno bivanje tam zavleče. Vsekakor se morate odločiti pravočasno, da vas dogodki ne bodo prehiteli.

A.P.

 

 


Tag-i