Revija MAMA

shutterstock_78530305Spoštovana ga. Rijavec!

Zelo rada berem vašo rubriko. Prosim vas za pomoč. Imam težave s 4 leta staro hčerko, ki že nekaj časa otrokom v vrtcu jemlje stvari in jih skrivoma nosi domov. Kadarkoli sem videla, da ima nekaj, kar ni njeno, sem ji razložila, da to ni prav, da bo nekdo vzeto pogrešal. Naslednji dan je prisvojeno vrnila. Povedala sem ji tudi, da ji bom kupila, kar si želi. Pa še vedno ne pomaga. Ne vem, kaj je razlog za njeno nenadno obnašanje. Doma se dobro razumemo in s hčerko nimamo drugih težav. Hvala za odgovor.

Jelena

Spoštovana mama!

Verjamem vam, da vam je neprijetno, ker je vaša štiriletna hčer začela nositi domov stvari, ki niso njene. Včasih nas otroška kraja zelo preseneti, pa tudi prestraši, kaj se z otrokom dogaja, ko ne razume, da tega ne sme. Otroku ste lepo razložili, da to ni prav, kar počne, kljub temu pa se je zgodba ponovila. Ponudili ste ji celo, da ji boste sami priskrbeli to, kar si želi.

Najprej se je potrebno zavedati, da majhni otroci pogosto ne razumejo, da se ne sme jemati tujih stvari. Če boste hčerko vprašali, zakaj je to naredila, verjetno ne boste dobili odgovora, ker ga tudi sama ne pozna. Otrokom se zdi celo zabavno, ko prijatelju vzamejo kakšno stvar.

Skušajte se izogniti moraliziranju in pridiganju in bodite pri tem odločni. Ni potrebno, da ji v zameno za njeno vedenje ponujate nagrado – otroku ni potrebno kupiti, kar si želi imeti od drugih oz. kar bo prinesel domov. Naučiti ga je treba, da je kraja prepovedana, hkrati pa tudi, da ne more kupiti/dobiti vsega, kar si želi. A sedaj se osredotočite na to, da jasno, odločno in večkrat poveste, da tega ne sme delati, da je jemanje tujih stvari prepovedano, da s tem drugega prizadene. To ji povejte vsakič, ko se bo ponovilo. Naj vas ne bo strah, če »ne zaleže dvakrat«. Primite jo za roko, jo poglejte v oči ter ji resno in odločno povejte!

Predvsem pa naj hčerka otroku naslednji dan vrne, kar je vzela, in sicer osebno, pri tem pa naj se vrstniku tudi opraviči za svoje dejanje. Četudi je potrebno večkrat postopek ponoviti! Obsodite njeno vedenje, ne pa nje kot osebe!

dr. Nataša Rijavec Klobučar, spec. zakonske in družinske terapije

 


Tag-i

Starejši in novejši članki