Revija MAMA

mami sluzbaBliža se dan, ko bo treba spet v službo. Za vami je premlevanje, ali je bolje otroka vsak dan voziti v vrtec, ali pa bodo dedki in babice vseeno najboljše varuške za vašega malčka. V vsakem primeru je pred otrokom velika sprememba. Kako mu jo lahko čim bolj olajšate?

Tako, kot se vi psihično pripravljate na prvi delovni dan po dolgem premoru, je potrebno tudi otroka pripraviti na nove okoliščine, ko mu mama ne bo več na voljo 24 ur na dan. Kako se boste tega lotili, je odvisno od otrokove starosti

Dojenček

Dojenčku še ne morete razložiti, zakaj je mama redkejši gost v njegovem malem svetu, zato ga boste tudi težje pripravili na spremembe.

Počasi ga začnite privajati na novosti. Spoznajte ga z njegovo bodočo varuško, že zjutraj, ko vstaneta, ga peljite ven ali pa vsak dan za pol ure odidite zdoma, otroka pa naj pazi kdo drug. Tako se bo postopno privadil, da vas več ur ne bo videl.

Malček

Čeprav zna otrok izgovoriti le dobrih deset besed, razume več, kot si lahko mislite. Zato ga ne podcenjujte. Povejte mu, kaj se dogaja. Ker še ne zna operirati z abstraktnimi pojmi, kot so potreba, obveznost in denar, mu boste najbrž morali nekajkrat ponoviti, zakaj bo dopoldneve preživljal z nekom drugim. Poskusite mu to prikazati s prijetne plati – spoznal bo nove prijatelje, odkrival bo nove prostore, se učil nove igre. Potrudite se, da mu boste govorili z veselim glasom, saj otroci takoj zaznajo prizvok tesnobe ali zaskrbljenosti.

Predšolski otrok

Pri tej starosti bo otrok veliko bolje in hitreje razumel, zakaj morate oditi, vendar bo vsako vaše pojasnilo pospremil s poplavo vprašanj. Vzemite si čas in mu odgovorite na vse zakaj, kako, kam in s kom, pa čeprav vam bo vsako vprašanje kar nekajkrat ponovil. Pomembno je, da otrok res dobro razume zakaj vas dopoldne ni. Prosite ga, naj to razloži prijatelju ali dedku, tako se boste prepričali, da ga s pojasnili in odgovori niste preveč zmedli.


Tag-i