Revija MAMA

jok dojencekStrokovnjaki še vedno razpravljajo, kaj sploh so kolike. Pravzaprav se o zunanjem izražanju kolik vsi strinjajo – kolike se kažejo kot vztrajen jok, ki ga je težko potolažiti. Kaj točno pa ga povzroča … No, o tem pa bi lahko že razpravljali. Večina strokovnjakov se strinja s pojasnilom, da so bolečine v prebavnem traktu, ki sprožijo jok, posledica otrokovega nedozorelega prebavnega sistema. V njem se namreč nahaja manj encimov kot v prebavilih odraslega človeka, zato se mleko težje razgrajuje, bolj se peni, kot stranski produkt prebave se proizvaja več plinov, to pa povzroča bolečine.

Ali vašega dojenčka mučijo kolike? Najznačilnejši znak kolik je jok .

Povprečen novorojenček ponavadi joka približno dve uri in pol na dan. Pri tem mislimo v vseh 24 urah dneva. Dojenčki, ki jih mučijo trebušni krči, pa vsaj tri dni v tednu jokajo več kot tri ure na dan. Vendar pa se na te podatke ne smemo preveč zanašati – dojenčki se med sabo tudi glede jokanja precej razlikujejo.

Drugi opazen znak je zvijanje hrbta v loku in iztegovanje nog .

Kako dolgo trajajo trebušni krči?

Pogosto se začnejo pri treh tednih starosti in večina otrok po tretjem mesecu nima več težav. Seveda se lahko pokažejo tudi malce prej ali pa sploh ne.

Krči se lahko pojavijo ob kateri koli uri dneva, najpogosteje pa med 18. uro in polnočjo.

Kateri dojenčki imajo težave?

Strokovnjaki pravijo, da ima kolike približno 20-30 odstotkov dojenčkov, vendar pa je iz pogovora med mamicami razbrati, da je takih dojenčkov še več. Domnevajo, da imajo dojenčki, ki so hranjeni po steklenički, pogosteje težave kakor dojeni otroci. Še posebno, če je odprtina na dudi prevelika, dojenček med hranjenjem pogoltne več zraka, kar težave še poslabša.

Vendar tudi dojeni otroci niso varni pred kolikami, zato jim moramo po vsakem dojenju pomagati, da podrejo kupček.

Strokovnjaki tudi ocenjujejo, da imajo otroci kadilk in tisti, ki živijo v zakajenih prostorih, več težav kot otroci nekadilcev.

Kaj naj storim?

Kolike ne povzročajo trajnih zdravstvenih težav. So pač eden od neprijetnih korakov v otrokovem razvoju in prilagajanju na okolje, ki ga pred rojstvom ni poznal.

Če se vam zdi, da otrok vseeno joče prepogosto in ima prehude težave, se pogovorite s pediatrom, ki vam bo svetoval, kako otroku pomagati, ali morda predpisal kapljice proti penjenju mleka.

Predvsem pa se ne obtožujte. Sami sebe morate prepričati, da bo težava minila in da delate vse, kar je zmorete.


Tag-i