zdravila_2

Babica Gordana Njenjič, ki že več kot 18 let dela v porodni sobi v ljubljanski porodnišnici in poučuje v Šoli za starše v Ljubljani, nam je dala nekaj nasvetov kako dojenčku čim bolj prijazno dati zdravila.

Kako nakapati kapljice v oči?

Najprej umijte oči s koščkom vate ali gaze, namočenim v fiziološko raztopino ali prekuhano vodo. Z enim potegom nežno umijemo oko od zunanjega k notranjemu kotu očesa. Postopek ponovimo še na drugem očesu (z novo vato). Potem s kapalko (pipeto) vkapamo kapljice v notranji kot očesa, da se ne pocedijo ven. V primeru, da otrok stiska veke, jih s palcem in kazalcem nežno odpremo. Uspeh bo večji, če počakate, da otrok odpre oko sam. Če vam to ne uspe, mu mazilo in kapljice za oči dajte, ko bo spal.

Kako otroku dati kapljice v usta in v nos?

Položite otroka na previjalno mizo, nežno potisnite s kazalcem otrokovo bradico navzdol, zraven se pogovarjajte z njim. Otroci ponavadi podzavestno začnejo cmokati in sesati – to izkoristite in mu vkapajte potrebno količino kapljic na jezik. Če je predpisano večje število kapljic, postopek rajši ponovite dvakrat, kot da vam otrok polovico zdravila izpljuva. Majhnega otroka si lahko tudi posadite v naročje, noge mu dajte okrog svojega pasu, da ne bo mogel brcati, glavico mu trdno, a nežno zagozdite med kolena, primite jo z eno roko, zdravila pa mu dajte z drugo. V tem položaju mu lahko tudi uspešno izsesate sluz iz nosa ali mu vkapate kapljice v nos.

Zdravila v tabletkah

Če imate zdravilo v tabletkah, jo zdrobite v prah. Najbolje jo je zdrobiti z majhno žlico v veliki žlici (ali skodelici). Razrečite jo z vodo. Tako raztopljeno zdravilo damo otroku z žličko. Zdravila ne mešamo z mlečnim obrokom ali sadnim sokom, ker obstaja možnost, da bo izgubilo učinek. Če se tabletke v vodi ne topijo lahko, zdrobljene zmešate v kakšno gosto in okusno jed kot je puding ali jabolčna čežana

Kapljice lahko daste z pomočjo brizgalke

Otroku je mogoče dati kapljice tudi s plastično brizgalko za injekcije. Če je potrebna točna količina zdravila, ga lahko odmerimo v kozarec. Zdravilo potegnemo v brizgalko (brez igle!). Na že opisan način odprite otroku usta in zdravilo vbrizgnite na jezik. Zelo pomembno je, da počasi potisnete bat v brizgalki, da ne bi prehitro vbrizgali v usta večjo količino, kot je otrok zmožen pogoltniti. Vse bo lažje, če otroku pod zatilje podstavite zvito manjšo brisačo ali pleničko. S tako spodvito glavo (nazaj) bo otrok instinktivno odprl usta.

Kako otroku vstaviti svečko?

Otroci tega ne marajo. Zato moramo biti posebno pozorni. Okolico danke namažite s hladilno kremo ali mandeljevim oljem. Z eno roko dvignite in učvrstite otrokove nožice. Z drugo roko nežno potisnite svečko v črevo do konca. Nato stiskajte obe polovici otrokove ritke približno deset sekund, da svečka ne zleze ven.