Three cute little girls - one, two and three years old“Kako prikupen dojenček. Čisto pravi in čisto moj.” Nekaj podobnega se verjetno mota po glavici vsakega ponosnega bratca in sestrice. Prav je, da sodelujejo pri negi dojenčka in da pri ljubkovanju malega bitjeca niso zapostavljeni, vendar bodimo previdni – taka nežnost se lahko kmalu sprevrže v neprijeten padec, udarec, jok …

Otroci, mlajši od treh let, ne razumejo, da dojenček potrebuje posebno nežno ravnanje. Ne znajo podpirati njegove glavice ali pa ga pretesno objemajo. Dveletnik, ki je ljubosumen na dojenčka, ga lahko celo potisne, vrže, udari ali ugrizne.

Dajte dober zgled.

Na dojenčku – igrači pokažite otroku, kako naj ravna z bratcem ali sestrico. Pokažite mu, kako naj namesti roki, ko ga drži, kako naj ga hrani ali previje. Čeprav tega še nekaj časa ne bo delal sam, mu tako privzgojite potrebno nežnost in previdnost.

Prehitite ljubosumne izpade.

Vsak dan preživite nekaj časa samo z malčkom, pa čeprav le 15 minut. Igrajta se. Medtem ko dojenček spi ali med dojenjem lahko starejšemu preberete ali poveste pravljico, kar bo posredno koristilo tudi najmlajšemu. Tako veliki bratec ali sestrica ne bosta preveč ljubosumna na dojenčka, ki nenadoma zahteva toliko pozornosti.

Vedno bodite zraven.

Dve- ali triletnika nikoli ne pustite samega z dojenčkom! Medtem ko naredite nekaj korakov v kuhinjo ali na stranišče, lahko ljubosumnež prevrne voziček, vrže igračo v dojenčka ali sede nanj.

Potešite njegovo radovednost.

Izkoristite vsako priložnost, da bo malček lahko gledal dojenčka, ko ga kopate, oblačite ali hranite. Če bo njegova radovednost potešena, ga ne bo premagala želja, da bi splezal na previjalno mizo ali ob strani posteljice ali košarice, da bi pokukal, kaj se dogaja z novim družinskim članom. Kadar je le mogoče, položite otroka na odejo na tla in malček naj ga opazuje ali se igra z njim.

Naučite ga nežnosti.

Nežnih objemov ga boste najlaže naučili, če boste najprej vi objeli malčka ravno toliko, kolikor se sme objeti dojenčka, nato pa naj malček objame vas. Naj vas nekajkrat premočno objame, nato pa ravno prav. Tako bo dobil občutek, kolikšna nežnost je potrebna z nebogljenim dojenčkom.