a69743cc030d132e71013d0f6588b9b8Od danes naprej velja prepoved v vseh državah EU uporabe dveh parabenov (Propylparaben-a in Butylparaben-a) v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajših od treh let.

Ta dva parabena so proizvajalci uporabljali kot konzervans v hladilnih mazilih in zaščitnih kremah za obraz in sodita v kemikalije, ki motita hormonski sistem.
Ker je otroška koža izjemno tanka, te kemikalije hitro prodrejo skozi kožo.
Dojenčki, mlajši od šest mesecev, imajo na kilogram telesne teže v primerjavi z večjimi otroci in odraslimi več kot dvakrat večjo površino kože. V prvih mesecih življenja je koža tudi največkrat poškodovana, predvsem pod pleničko.

Danska vlada je sporna parabena prepovedala že leta 2011.

Delna prepoved od 1. aprila pa velja tudi za sočasno uporabo Methyl-chloroisothiazolina(MCI) in Methylisothiazolinon (MI) v kozmetičnih izdelkih, nas opozarja Zveza potrošnikov Slovenije. To so izdelki, ki jih s kože ne speremo, npr. kreme in losijoni za telo. Nižja koncentracija pa je še vedno dovoljena v izdelkih, ki jih speremo(šamponi, balzami…) in sicer 0,0015% v razmerju 3:1(MCI:MI).

Trenutno velja, da sta parabena Methyl- in Ethyl-paraben varna.

Seveda pa vsi konzervansi v kozmetičnih izdelkih niso nevarni. Konzervansi zagotavljajo, da so izdelki, ki jih vsak dan nanašamo na kožo, neoporečni. Če jih kozmetični izdelki ne bi vsebovali, bi jih morali shranjevati v hladnih in temnih prostorih, njihov rok uporabe pa bi bil izjemno kratek.

Namesto konzervansov so začeli proizvajalci kozmetike uporabljati alkohole, glikole in nekatere organske kisline.

In še opozorilo: Kozmetike, ki vsebuje sporna parabena, seveda ne bodo umaknili iz polic in jih bodo prodajali do razprodaje zalog. Zato BERITE DEKLARACIJE!

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije