Velikonočna jajca

Najbolje, da uporabite bela jajca, da bodo barve res prišle do izraza. Jajca pustite namočena v hladilniku čez noč za boljšo obarvanost.

Modro siva barva:
250 ml zmrznjenih borovnic zmešajte v 250 ml vode. Ko se borovnice odmrznejo, jih odstranite in s tem obarvajte kuhana jajca.

Modra barva:
Izrežite 1/4 zeljne glave in jo narežite na male koščke. Zavrite 1 l vode in dodajte zelje in 2 žlici kisa. Ko se ohladi, odstranite zelje in potopite jajca.

Zelena barva:
Olupite 6 rdečih čebul in olupke kuhajte v pol litra vode. Dodajte 2 žlici belega kisa.

 

Nežno rumena barva:
Olupite 6 rumenih jabolk. Kuhate jih 20 minut v 7 dcl vode. Dodajte 2 žlici belega kisa.
120 g zelenja od koromača in kuhate v 3 dcl vode. Dodate kis in ohladite.

Rjava barva:
Olupite 6 rjavih čebul in olupke kuhajte v pol litra vode. Dodajte 2 žlici belega kisa.

Nežno rdeče rjava barva:
Kuhajte 2 žlici rdeče paprike v 2,5 dcl vode.

Rumena barva:
Nežno rumena: Olupite 6 pomaranč in lupine kuhajte 20 min v 2,5 dcl vode. Dodajte 2 žlici belega kisa.
Gorčično rumena: V 2,5 dcl vode dodajte 2 žlici kurkume in 2 žlici belega kisa.
Močno rumena: 15 minut kuhajte zeleni del korenja(150 g) v 2,5 dcl vode. Ko se ohladi, odstranite zelenje in dodajte 2 žlici belega kisa.

Zlato rjava barva:
Kuhajte 2 žlici koprovih semen 15 minut v 2,5 dcl vode. Ko se ohladi, semena poberite ven in dodajte 2 žlici belega kisa.

Rjava barva:
Skuhajte zelo močno kavo in dodajte žlico kisa.

Vijolična s kristalčki:
Jajca počasi kuhate 10 min v refošku ali teranu in jih čez noč pustite stati v kuhanem vinu.

Roza barva:
Nežno roza: Nasekljajte 4 cvetove amaranta oz. ščirja in kuhajte v pol litra vode. Odcedite in dodajte kis.
Olupite 6 avokadov in olupke kuhajte v pol litra vode. Odcedite in dodajte kis
Zmešajte 2,5 dcl soka iz vložene rdeče pese in dodajte kis.

Temno roza:
Narežite 1 svežo rdečo peso na male koščke in jih kuhajte v 7 dcl vode. Ko se ohladi, precedite in dodajte kis.

Barva sivke:
Zmešajte grozdni sok in žlico kisa.

Za ostale barve pa lahko uporabite rdeče zelje, kajenski poper, čaj, limonine olupke, špinačo, blitvo, peteršilj, robide…
Predvsem pa veliko zadovoljstva pri ustvarjanju!