Revija MAMA

unnamedShujšali smo, zadnjica, boki in trebuh pa kažejo neprijetno pomarančno podobo. Če je celulit viden s prostim očesom tudi takrat, ko kože ne uščipnete, bi bilo morda pametno razmisliti o različnih možnostih odprave te nadloge.

Tudi najbolj vitke ženske imajo lahko celulit, še posebno, če večino delovnega časa presedijo in se ne gibljejo dovolj. Ženski organizem ima malce drugačno sestavo tkiva kot moški – nagiba se k zrnatosti. Hormonske spremembe med nosečnostjo in vse, kar zadržuje čiščenje telesa odpadnih snovi, povzroči, da ta zrnatost postane očitna. Svoje pa prispevajo tudi stres, premalo spanja, alkohol in predvsem kajenje. Celulit je precej trdovratna neprijetnost, vendar ga je mogoče z vztrajnostjo in redno nego postopno odpraviti.

Možni načini odprave celulita:

– kozmetična sredstva

– naravna sredstva

– voda

– masaža

– lepotna kirurgija

– napenjanje kože

– pasivne vaje

Najbolj učinkovite so kombinacije različnih postopkov, na primer redna uporaba gela proti celulitu, redne masaže in vaje.

O kirurških metodah ne bomo govorili, nekaj več pozornosti pa namenimo načinom, ki so nam vsakodnevno dostopni.

Kozmetični preparati

Na tržišču je na razpolago več različnih gelov, krem, losjonov in olj, ki imajo proticelulitne učinkovine. Vsi imajo isti cilj: pospešijo pretok limfe, da se iz celic hitreje odplavljajo škodljive snovi in odvečna maščoba ter spodbudijo celično presnovo, s tem pa se poveča tudi čvrstost tkiva. Poleg tega poživljajo prekrvavitev. Tovrstne preparate je najbolje uporabiti po prhi, ko so pore v koži bolj odprte in kremo ali gel hitreje vpije.

Ti preparati so prijetni za kožo in jo negujejo. Če želimo doseči uspeh, jih moramo uporabljati vsak dan.

Naravni preparati

Če ne zaupate kozmetični industriji, si lahko pripravite preparate iz domače kuhinje. Delujejo sicer malce počasneje in potrebna je večja vztrajnost, a z vsakodnevno uporabo bo končni učinek povsem zadovoljiv.

Uporabimo lahko:

– kopel z morsko soljo

– obloge iz alg

– obloge iz blata

– eterična olja za kopel ali masažo

– obkladke in čaje iz zelišč

Masaža

Po kopeli se prileže masaža z rokami, valjčkom, masažno rokavico ali krtačo. Vse to poživi krvni obtok in pospeši pretok limfe. Na prodaj so tudi masažni aparati, s pomočjo katerih je masaža prijetnejša in lažja, zato ne obupajmo prehitro. Za najboljši učinek je potrebno 20 minut masaže na dan.

Postopki v kozmetičnih salonih

Limfna drenaža je najbolj znan postopek, ki si ga lahko privoščimo v kozmetičnem salonu. Z njim pospešimo pretok limfe. Terapije morajo biti redne, dokler celulit ne izgine, nato pa je koristno, če si vsak mesec privoščimo eno terapijo, da ohranimo dosežene rezultate. Pretok limfe se lahko spodbuja različno: z električno stimulacijo, z ročno masažo, kozmetičarka nam lahko namesti posebne pasove, v katere se ritmično napihuje zrak in masira točno določena mesta na telesu … V nekaterih salonih limfno drenažo kombinirajo z uporabo proticelulitnih krem ali globinsko toploto.

Akupresura temelji na starodavnem znanju azijskih narodov. Danes v kozmetičnih salonih uporabljajo lasersko akupresuro, pri čemer z “mehkim” laserjem v obliki svinčnika osvetljujejo posamične akupresurne točke in tako spodbujajo presnovo, zmanjšujejo občutek lakote, dvigajo razpoloženje, kar pomaga tudi ohraniti voljo do hujšanja. Paziti moramo le, da med terapijo z lasersko akupresuro ne uživamo sladkorja in alkohola.

Barvna terapija je na razpolago v mnogih salonih. Temelji na dejstvu, da svetlobni valovi prodirajo v kožo in učinkujejo nanjo. Vijolična svetloba prodre vse do maščobnega tkiva in prav tako spodbuja pretok limfe.

Pasivna telovadba

Na tržišču so že na prodaj priprave, s pomočjo katerih spodbujamo mišice k aktivnosti, čeprav se to na zunaj ne opazi. Na mesta, kjer želimo utrditi mišice, odstraniti celulit in izboljšati postavo, namestimo posebne elektrode, ki sproščajo šibek električni tok, ta pa povzroča, da se mišice ritmično krčijo in sproščajo. Napravico lahko uporabljamo kadar koli, razen v bližini vode in močne vlage. Tako tudi med gledanjem televizije telo telovadi, čeprav mi mirno ležimo in uživamo v najljubši nadaljevanki. Naprave za domačo rabo imajo le majhno število elektrod, zato moramo postopno obdelovati mesto za mestom, ki ga želimo polepšati, medtem ko v kozmetičnem salonu lahko posvetijo pozornost vsem problematičnim predelom hkrati. Pasivna telovadba ob pravilni moči električnega toka ni nevarna.

Redno spremljajte izgubo kilogramov, najbolje vsak dan ob istem času, na primer zjutraj, ko ste samo v spodnjem perilu. Tako bodo številke na tehtnici najbolj objektivne. A ne pozabite, da je nihanje teže odvisno od vrste faktorjev. Morda en dan prebava deluje malce slabše, če je mrzlo, se v telesu zadržuje več vode, pred menstruacijo smo bolj napete … Naj vas ne preseneti, da kljub dieti tehtnica pokaže kilogram več, seveda, če ta kilogram naslednji dan izgine. Malce bolj natančno lahko napredek spremljate z merjenjem obsega pasu, bokov, stegen in kolen, vsakič na istem mestu. Zapisujte si vse podatke, tabela, ki jo boste tako naredili, je še dodatna motivacija, da vztrajate.


Tag-i