Revija MAMA

twinsKako nastaneta dvojčka?

Dvojčka se lahko v maternici razvijeta na dva načina.

 

  1. 1.      Eno jajčece se po oploditvi razdeli na dva dela.

Razlogi za to so še neznani. Tako se razvijeta enojajčna identična dvojčka, ki imata enako genetsko zasnovo. Približno tretjina vseh dvojčkov je enojajčnih. Enojajčna dvojčka sta vedno istega spola, na videz sta si izjemno podobna, imata enako barvo oči in las in enako krvno skupino. Vendar se bosta skozi otroštvo spreminjala, saj po rojstvu nanju začne vplivati okolica, zato tudi enojajčna dvojčka nikoli nista popolnoma enaka.

 

  1. 2.      Oplodita se dve jajčeci.

Dvojajčnih dvojčkov je kar dve tretjini. Iz jajčnika se izločita dve zreli jajčeci hkrati in vsako oplodi drug spermij. Taka dvojčka si nista nič bolj podobna kot navadni bratci in sestrice. Lahko sta po videzu popolnoma različna in različnih spolov. Nagnjenost k rojstvu dvojajčnih dvojčkov je dedna in večja, če je mati starejša od 35 let, saj se z leti pogosteje izločita dve zreli jajčeci hkrati. Dvojajčni dvojčki so pogosti tudi po zdravljenju neplodnosti.

 

Sta res enojajčna?

Že takoj po rojstvu lahko med otrokoma vidimo bistvene razlike. Takrat ni dvoma pri ugotavljanju, ali sta dvojčka dvojajčna. Če sta si zelo podobna, pa lahko v prvem trenutku zagotovo rečemo, ali sta enojajčna ali dvojajčna le, če naredimo DNK-test. Med nosečnostjo je včasih mogoče na ultrazvočni sliki videti, da sta oba otroka v enem ovoju. To je sicer zelo težko videti, vendar je znak, da sta otroka nastala iz enega jajčeca.

Redko je mogoče videti tudi, da si dvojčka delita isto posteljico, kar pomeni, da sta identična. A pri približno tretjini enojajčnih dvojčkov se jajčece razdeli, še preden se oblikuje posteljica, tako da imata vsak svojo. Možno je tudi, da se dve posteljici združita, zato je z ultrazvočno preiskavo izjemno težko zanesljivo reči, kakšna dvojčka pričakujemo.

 

Sara Petelinc

 

Več o nosečnosti in porodu dvojčkov, pa tudi o tem  kako si pomagati, da ločimo enojajčne dvojčke in kako reagiramo na najbolj trapasta vprašanja o dvojčkih, v julijski številki revije Mama.


Tag-i