161. Dojenje

Dojenje v javnosti je stvar, zaradi katere se vam nikoli, ampak nikoli ni potrebno opravičevati ali se je celo sramovati. Če koga moti, je lahko sram njega in ne vas, saj je hranjenje vašega otroka samo vaša stvar, pa če je to sredi nakupovalnega centra ali v restavraciji.

2. Hranjenje po steklenički

Ni pomembno, ali ste se za hranjenje dojenčka po steklenički odločile same ali so vas v to prisilile razmere (prav vsem mamicam tega sveta pač ni bilo dano, da bi dojile). Tako pač je. Konec zgodbe.

3. Hčere, ki obožujejo princeske, in sinovi, ki se navdušujejo nad super heroji

Vsak otrok se navdušuje nad svojimi stvarmi in če to ni ravno sudoku ali branje in pisanje pri treh letih, ni nikakršne potrebe za skrb. Vsak ob svojem času. To nas in njih dela edinstvene.

4. Prav tako hčere, ki obožujejo super heroje in sinovi, ki se radi igrajo s princeskami

5. Nastopi in glasba vaših otrok

Tudi največje igralske legende so bile na začetku »kariere« velikokrat zavrnjene, češ, da njihova igra ni dovolj dobra.

6. Za kakšen kilogramček odveč

Prepričani smo, da se trudite po najboljših močeh, da jeste zdravo in enako zagotavljate svojim otrokom. Kilogram ali dva lahko počakata na čas, ko boste imeli več časa zase ali bo otrok dovolj star, da bosta lahko tudi skupaj fizično aktivna.

7. Objemanje vaših otrok

Ko so manjši, prav vi najbolj točno veste, kdaj potrebujejo objem in četudi traja dlje od povprečja, nič zato. Ko pa so malce starejši, pa je pravzaprav prav zabavno, ko jih objamete, oni pa se zgražajo (sploh v družbi) J.

8. Znate reči NE

Vašim otrokom verjetno ni najbolj všeč, ampak zavedajte se, da prav to čudežno besedo NE še kako potrebujejo.

9. Potujete z otrokom – z letalom

Seveda, vsi starši se potrudimo, da otroke na letalu čimbolj animiramo in da obnašanje ostane zmerno celo pot. Menda ne pričakujejo, da se boste odpovedali letenju na dopust (kamor greste prav zato, da boste uživali z otroki), ker imate majhne otroke?

10. Če vaši niso vedno le angelčki

Priznajmo si, otroci znajo biti – težki, nesramni, neuvidevni, sebični. Nič hudega, če le znate stvar zapeljati v pravo smer.

11. Pustite uporabo »elektronike«

Ogromno staršev prikriva, da pustijo otrokom, da se igrajo z njihovimi pametnimi telefoni ali tablicami. Brez potrebe, svet se razvija v smeri elektronike in tudi otroci ji morajo slediti (to je stvar, kateri dejansko RADI sledijo J). Le zmernost je potrebna. Pol ure za »elektroniko« in ura za igro  zunaj.

12. Otroka vzamete s seboj v restavracijo

Normalno, saj si vendar tudi vi lahko privoščite kakšen dan brez kuhanja, kajne?

13. Prikrivanje ali laganje otrokom.

No, menda jim ne bomo pri petih letih razložili, kako je v resnici z božičkom in zobno vilo?

14. Nimate pojma, kaj se dogaja naokoli

Niste na tekočem, kdo se je poročil s kom, kateri kraljevi par bo zopet zibal ali kaj se dogaja v Afriki. Ste pač bolj na tekočem s stvarmi, ki oplemenitijo vaše življenje in npr. nikoli ne pozabite na roditeljski sestanek ali govorilne ure.

15. Ima vaš otrok napad trme v javnosti

Vsi, ki imajo otroke, bodo razumeli – za ostale vas pa dejansko ne zanima, kajne?

16. Vzamete si čas zase

MORATE si ga vzeti! Bo koristil tako vam, kot vašemu otroku IN partnerju. Verjemite!

17. Eni prej, drugi kasneje

Če vaš otrok shodi nekaj mesecev kasneje ali začenja s črko R šele pri petih letih, nič hudega. Do poroke bodo že vse znali.

18. Niste na voljo svojim prijateljem. Vsak dan, ves dan.

Prioritete se spremenijo in včasih ni možno uspavati otroka in hkrati poslušati o ljubezenskih dogodivščinah vaše prijateljice na delovnem mestu.

19. Pogrešate kaj iz časa pred otroci

To ne pomeni, da obžalujete dejstvo, da imate otroke, ampak to, da ste le ČLOVEK.

20. Utrujeni ste. Zelo utrujeni

Tudi če imate doma ubogljive, speče, nič trmaste otroke, ki pojedo vso zelenjavo, boste slej ali prej utrujeni. Otroci so zahtevni in potrebujejo 100 % pozornost. Ta pa je včasih težka, po npr. ne prav blestečem dnevu v službi. Vse smo utrujene. Le, da nekatere ne priznajo.

21. Ne morete več gledati filmov, kjer otroci trpijo

To boste dejansko razumele tiste, ki ste že mamice. In ko boste enkrat videle otroka, ki joka v filmu, ker je izgubil starše, boste jokale tudi ve. Močno jokale.

22. Ste tečna mama, ki teži z varnostjo
Priznajmo si, zagotavljanje varnosti otrokom v današnjem svetu je postala že manjša znanost. Pripenjanje v avtosedež, čelada na kolesu, prečkanje ceste, poskusi preprečevanja stanja v vozičku, frnikole na vseh mestih, kamor ne sodijo itd. itd. Nekdo pač mora poskrbeti za varnost.

23. Dejstvo, kako močno imate radi svojega otroka

Nikoli in nikdar se ne opravičujte nikomur za ljubezen, ki jo namenjate svojim najdražjim. Poskrbite le, da bo enakomerno in enakovredno porazdeljena med sorojence in partnerja.