Zakaj v porodnišnico ni pametno vzeti vaših naj kavbojk in zakaj bo preteklo še kar nekaj vode, ko boste končno spet zablestele v njih?

 

Photo credit: http://www.jumblejoy.com/postpartum-body

1. Noseči boste (lahko) videti še nekaj tednov.

Porod ni čudežna shujševalna tableta, ki bo vaše telo zopet naredila vitko. Otrok tehta od 3 do  4 kg, posteljica okrog 0,7 kg,  plodovnica 1 kg, nekaj teže je še zaradi povečanega volumna tekočin in krvi ter maščobnih zalog, slednje pa se žal pri porodu ne izloči. Tudi maternica se krči še tedne po nosečnosti. Resnica je v tem, da porod sicer odplavi nekaj mesecev nosečnosti, še vedno pa boste videti, kot da ste tam nekje v šestem mesecu. Telo po porodu potrebuje svoj čas, da se spravi nazaj v prednosečniško stanje, zato ne prehitevajte, čeprav si seveda čim prej želite biti »fit« in privlačni.

2. Dodatna tekočina počasi zapušča telo.

V prvih dneh po porodu se boste intenzivneje potile, obenem pa boste izločale več urina. Glede lulanja je dobro vedeti tudi to, da po porodu morda ne boste čutile, da vas tišči, zato je prvo lulanje lahko svojevrsten izziv, kljub temu pa je urin treba izločati, saj ledvice po porodu izločajo dodatno tekočino. Če vam je v telesu zastalo veliko vode, lahko traja tudi nekaj tednov, da dodatna tekočina zapusti telo. Telesu lahko pomagate tako, da veliko pijete in uživate hrano, bogato s kalijem, npr. banane, avokado, špinačo in ovsene kosmiče.

3. Prsi spreminjajo obliko.

Po porodu se prsi napolnijo s kolostrumom, kasneje z mlekom, zato se njihov volumen poveča. V 2 do 3 dneh po porodu bodo prsi postale zelo polne in otekle. Običajno ostanejo povečane, dokler boste izključno dojili. Po prekinitvi dojenja pa se bodo prsi zopet zmanjšale oziroma boste morda celo ugotovile, da so vam modrčki izpred nosečnosti postali preveliki in da potrebujete manjšo številko košarice. Žal pa se ohranijo spominčki v obliki strij.

4. Trebuh se ne bo kar skrčil.

Od starosti, dednosti in pridobljene teže je odvisno, koliko strij in odvečne kože bo ostalo. Trebušne mišice so bile zadnjih nekaj mesecev neobičajno napete in ne bodo kar skočile skupaj. Če ste med nosečnostjo pridno vadile in ohranile močne hrbtne in trebušne mišice, si bo trebuh hitreje opomogel. Maternica sicer potrebuje približno 6 tednov, da se zmanjša v svojo prvotno velikost. Že nekaj minut po porodu se začne krčiti s popadki, s pomočjo katerih se porodi tudi posteljica. Nato se zaprejo odprte žile, s katerimi je bila posteljica pritrjena. Velikost maternice upada postopoma: v prvih dneh po porodu tako sega do višine popka in je velika kot nogometna žoga, v enem tednu po porodu je že za 50 % lažja, kot je bila po porodu, v 2 tednih se spusti v medenico, v naslednjih nekaj tednih pa se bo skrčila na prednosečniško velikost. V 6 tednih bo tako velika le še kot hruška. Krčenje maternice lahko dobro občutite ob dojenju.

5. Oh, ta jahalni plašč na stegnih in zadnjici.

Med nosečnostjo so ženske običajno manj aktivne, če se ob tem še malce bolj sprostijo pri prehrani, pa hitro pridobijo še kakšen nepotreben dodaten kilogramček, ki se zacementira okoli stegen, bokov in zadnjice. Tudi sama nosečnost, brez pretiranih ekscesov, pusti svoj davek v obliki maščobnih blazinic na tem področju in tudi eno leto lahko traja, da se jih znebite. Odlično pomagalo je dojenje, sicer pa, kot vse vemo, brez telesne aktivnosti in zdrave prehrane ne bo šlo.

6. Vaginalno področje potrebuje 6 tednov, da se zaceli.

Nožnična oteklina izgine v nekaj dneh po porodu, nakar se začne vzpostavljati običajni mišični tonus. Manjše raztrganine presredka brez šivov vam bodo povzročale manjše nelagodje, pri večjih raztrganinah in v primeru epiziotomije pa bo trajalo malce dlje. Epiziotomijska rana se zaceli v približno 4 do 6 tednih po porodu, vendar bolečine lahko čutite še tedne ali celo mesece po tem. Zaradi tega je tudi spolni odnos lahko boleč. Po porodu lahko pride tudi do urinske inkontinence. Pomagajo vaje za krepitev mišic medeničnega dna, v težjih primerih pa se pogovorite z zdravnikom, ki vam bo predlagal možnosti, ki jih ponuja današnja medicina. Keglove vaje pomagajo tudi pri tem, da se organi ob medenici, ki so se v nosečnosti usedli in padli iz normalne pozicije, ponovno postavijo na svoje mesto.

7. Čišča je lahko dolgotrajna.

Prve dni po porodu bo izcedek krvav in bo videti kot močna menstrualna krvavitev, v 10 dneh pa se bo postopoma spreminjal v vedno svetlejšega, rumenkastega. Izcedek običajno vztraja od 2 do 4 tedne, pri nekaterih porodnicah tudi dlje.

8. Nosečnost spreminja tudi stopala.


Zaradi spremembe težišča telesa in zatekanja se velikost stopal poveča. Med nosečnostjo se spremeni drža telesa, zaradi česar se razširi podplat. Večji pritisk na vene v nogah pa lahko povzroči zatekanje stopal. Čim večkrat že v nosečnosti počivajte z dvignjenimi nogami ali si omislite vložek, ki bo pomagal k pravilni drži telesa.

9. Bom postala plešasta?

V prvih mesecih po porodu boste intenzivno izgubljale lasje, ki so bili med nosečnostjo tako bujni. Lasje lahko izpadajo v ogromnih šopih, ki povzročijo gole dele lasišča. Med nosečnostjo povišana raven estrogena lahko sproži povečano rast las, medtem ko po porodu nižje ravni tega hormona povzročijo, da vam lasje pričnejo izpadati.

10.Diastatis recti:

Razmik trebušnih mišic, če slučajno pride do njega, je mogoče odpraviti s krepitvijo globokih mišic. Posvetujte se z ustreznim strokovnjakom oziroma fizioterapevtom.

11. Šibkost v zgornjem delu telesa:

Strokovnjaki ugotavljajo, da nosečnice pogosto izpustijo vaje za zgornji del telesa, kar ošibi roke in mišice naredi ohlapne. Svoje (v smislu šibkih sklepov) naredi tudi hormon  relaksin, ki se sprošča v nosečnosti. Ugotovile boste, da imate zelo šibke roke, kar vam pri rokovanju z dojenčkom sicer ne bo najbolj v pomoč, vendar počakajte do 6. tedna po porodu, nato pa, če zdravnik na pregledu potrdi, da je z vami vse v redu, lahko postopoma pričnete z vajami za krepitev.

12. Koža bo čistejša, ni pa nujno.


Hormonske spremembe, stres in utrujenost lahko vplivajo na nastanek ogrcev, če je bila vaša koža med nosečnostjo čista. Če pa vas je nosečnost »obdarila« z aknasto kožo, pa se bo stanje verjetno pričelo normalizirati. Izginila bo tudi povečana pigmentiranost, ki je posledica nosečnosti (pigmentni madeži po obrazu in linea negra – temna črta od popka navzdol).

13.Kaj se še lahko zgodi?


Popek se je v nosečnosti izbočil, zato ne bo nikoli več enak, kot je bil prej (seveda pa izbočen ne bo ostal). Lahko izgubite več kilogramov, kot ste jih imele pred nosečnostjo, a proporci ob tem ne bodo več enaki in telesni deli kot da niso več na svojem mestu. Bodite potrpežljive. Lahko ste že zelo vitki, v določen del telesa pa preprosto ne boste mogle shujšati. Dodatna maščoba lahko vztraja na hrbtu. Za spominček ostanejo krčne žile na nogah.

Katarina Bertoncelj