Revija MAMA

shutterstock_107657180-mamahčiobbazenuZa počitnice na morju, v toplicah ali na potovanju v tujini, kjer so z nami tudi otroci, se je treba zelo dobro organizirati in vse čim bolje predvideti, da se odvijajo v naše zadovoljstvo. Če se odločimo oziroma smo primorani počitnice/dopust preživeti doma, organizacija ni potrebna. To ne drži čisto, kajne? Tudi počitnice doma je dobro vsaj okvirno, če že ne natančno načrtovati, kaj in kdaj bomo kaj počeli. Zavestno se je treba odločiti, da bomo počivali in preživeli več časa z otroki. Tudi čas, v katerem počitnikujemo doma, je treba organizirati zato, ker bo drugače razvodenel in nam ušel, in še preden se bomo obrnili okrog, bo počitnic oziroma dopusta konec.

Za dopustovanje doma se je pomembno zavestno odločiti, da delo ne bo na prvem mestu, niti tisto, ki je sestavni del vsakdanjika. Čas počitnic je čas počitka, razvedrila, polnjenja baterij in predvsem druženja z našimi najdražjimi, še zlasti otroci, s katerimi so moderni, izjemno zaposleni starši vse manj.

Mislim, da v času otroških počitnic ni pomembnejšega, kot to, da smo s svojimi otroki. Ni toliko pomembno, kje jih preživljamo, ker so lahko kvalitetne, če se otrokom posvečamo, jih poslušamo in kaj lepega počnemo skupaj z njimi.

Slovenci se, ne vem, zakaj, zelo obremenjujemo s tem, če si ne moremo privoščiti morja ali toplic. Morda zato, ker se nam kolca po starih časih, zdaj pa so časi vedno bolj zategnjenih pasov, ali pa si res tako zelo želimo vode in poležavanja. Zdi se nam, da ne more biti kvalitetnih počitnic, če se ne gremo namakat in poležavat. Zdi se nam, da se temu odpovedujemo in nam bo to kasneje manjkalo. Pa ni treba, da je tako. Pomembno je, da od dopusta in počitnic dobimo tisto, kar nas napolni s tistim, kar nam čez leto manjka (počitkom, druženjem z dragimi in podobno), in se znebimo tistega, kar nam čez leto hodi preveč (stres, utrujenost in podobno). Dopust/počitnice, ki nam (in našim otrokom) dajo tisto, kar potrebujemo, so tisti pravi, in zato ni treba hoditi na drugi konec sveta. To lahko dobimo tudi doma med svojimi in v najbližji okolici doma. Preprosto in spontano je velikokrat najlepše!

 Kaj (neki) lahko počnemo doma oziroma v bližnji okolici?

Nekateri počitnice najbolj povezujejo s POLEŽAVANJEM. Takšen počitek potrebujejo še zlasti tisti, ki veliko fizično delajo. Ravno obratno velja za vaše otroke, ki sicer veliko migajo in pravzaprav ‘delajo fizično’, vendar jim na počitnicah vseeno ne primanjkuje energije. Kaj storiti, da bo volk sit in koza cela? Za odgovor pobarajte svoje nadobudne in ustvarjalne otroke, presenetili vas bodo.

Kadar ima naš otrok preveč energije, pojdimo z njim KOLESARIT, morda ROLAT ali pa ga pri tem spremljajmo. Prav neverjetno je, kako radi se že predšolski otroci vozijo s poganjalčki, kolesi in rolerji. Ravno včeraj smo za našo deklico za male denarje (24 evrov) dobili rolerje, ščitnike in čelado. Ne zapravljajte zanje bogastva. Zdaj moramo le še poiskati ravno betonirano in varno mesto, kjer se bo lahko rolala. Hčerka ima vse potrebno za veliko ur zabave in učenja spretnosti rolanja. Ni treba kupovati zelo drage opreme, ker so otroci zelo hitro zadovoljni in hvaležni. Z izbranim okusom do stvari in kupovanjem dragih predmetov, jih le spreminjamo v zahtevne kupce, ob katerih si bodo trgovci meli roke!

Seveda s počitnicami povezujemo tudi vodo. Zakaj ne bi postavili DOMAČEGA BAZENA? Saj ni treba, da je grajen in vreden na tisoče evrov. Dandanes je velika izbira prenosnih domačih bazenov, tudi cene so zelo dostopne, zato ni tako težko kupiti takšnega ali drugačnega bazena in ga postaviti na veselje otrok. Res je, da ga je treba tudi vzdrževati, kar terja nekaj truda, ki pa ga otroško veselje tisočerno poplača.

BRANJE je ena od dejavnosti, ki pritiče dopustu. Veliko ljudi med dopustom bere, ker drugače nimajo časa niti energije. Tudi otroke, ki že znajo brati, spodbujajmo k branju (morda namesto kakšne risanke), in tiste, ki še ne znajo, da k poslušanju. Naj vzljubijo knjige. V njih je bogastvo, ki le čaka, da ga začnemo črpati, nam da želene sprostitve ter nam popestri življenje. Privoščimo ga tudi svojim otrokom. Knjige naj jih popeljejo v čudovite domišljijske svetove. Branje je zelo kvalitetno preživet čas. Izberimo kvalitetne knjige.

Ko se naveličamo čofotanja, se podajmo v NAJBLIŽJI GOZD. Še zlasti, če živimo v mestu, je lepo (in potrebno?), da otroke čim večkrat spravimo iz stanovanja ali hiše v zeleno idilo in nekoliko bolj čisto naravo, jih peljemo na sprehod, ki bo oplemenitil naše ‘opazovalne brbončice’, nam omogočil sprostitev, pogovor, smeh in veselo druženje.

Kaj pa OBISKI? Med letom se nam pogosto mudi, ker nam to narekuje moderni ritem. Neprestano hitimo sem in tja, želimo postoriti to in ono, otroci pa so ujeti v ta naš ritem, oziroma jih tja nevede silimo. (Pohiti, ne mečkaj, daj že, lahko greš hitreje?). Takšen ritem nam zelo malo ali nič časa ne pusti za domače in prijatelje. Morda si lahko med dopustom/počitnicami privoščimo kakšno urico tudi zanje. Povabimo jih na piknik in če bodo zraven prišli še otroci, bomo vsi zadovoljni.

In nazadnje je treba nujno omeniti še skoraj najpomembnejšo sestavino počitnic/dopusta. SLADOLED. Če si želite priznati, ali ne, je sladoled zelo pomemben dejavnik, ki popestri naše proste poletne trenutke. Ne glede na vse teorije o zdravi prehrani, kamor po navadi sladoled ne spada, sem prepričana, da bo veselje, ki ga imajo otroci ob lizanju sladoleda, tudi vas prepričalo, daj jim ga boste kupili. Lahko pa si ga seveda naredite tudi sami, potem boste vsaj na približno vedeli, kaj je v njem in bo skrb za zdravje odveč. Tudi za sladoled se nam ni potrebno odpeljati z doma!

Tukaj je le nekaj dejavnosti, s katerimi sem želela poudariti, da je lahko preživljanje časa doma ravno tako zadovoljivo kot katere koli druge počitnice. Treba je le nekoliko razmisliti, v kaj in predvsem v koga želimo vložiti svoj čas, in se malo organizirati, da čas ne bo prehitro bežal in nam tudi zbežal, še preden bomo od počitnic dobili tisto, čemur so namenjene.

Irena Modrijan

 


Tag-i