Revija MAMA

family-time

SPOMINI NA OTROŠTVO – MODEL TELEFONA ALI DOŽIVETJA Z VAMI?

Vse več staršev se obrača na našo strokovno pomoč, saj opažajo, da postajajo njihovi otroci in mladostniki vse bolj navezani na svoje mobilne naprave.  Zaskrbljenost in skrb jim vzbuja njihova navada, da jih ne odložijo niti pri kosilu niti jih ne izklopijo ponoči itd. Otroci imajo vse večjo potrebo, da so stalno dosegljivi in na voljo svojim prijateljem, in v strahu, da ne bi česa pomembnega zamudili, stalno preverjajo objave prijateljev na družabnih omrežjih, z njimi komunicirajo, poleg tega pa še igrajo igre in/ali poslušajo glasbo.

Starši nam prav tako mnogokrat potožijo o  ponavljajočih se nočnih morah pri majhnih otrocih in v nadaljevanju povedo, da njihov otrok »obožuje« igranje nasilnih igric na telefonu ali računalniku.

Pojavi nervoze, razdražljivosti, nejevoljnosti, nezainteresiranosti, naveličanosti in dolgočasja so pri otrocih v porastu.  Ob omejevanju ali prepovedi lahko pride celo do izbruhov jeze, destruktivnosti, konfliktnosti, laganja in občutkov globoke praznine. Nekateri otroci se brez mobilnih naprav ne znajo več zaigrati in se vključiti med vrstnike.

Ugotavljamo, da so telefoni, računalniki in televizija prezgodaj postali nekakšen svet iluzij, svet pobega. Ob tem vse bolj opozarjamo, da zasloni nikakor ne smejo postati edini vir zabave in sprostitve. Za otrokovo varnost in kontrolo nad njimi otroci ne potrebujejo Iphona 6 pri 9 letih ali prej.

Pomembno je opozoriti, da nenehna zasedenost prostega časa s telefonom ali računalnikom vidno zmanjšuje sposobnost daljše koncentracije, samoiniciativnosti, poglobljenega študija, razmišljanja, kreativnosti, ustvarjalnosti in kritične misli.

Pri starših vse bolj ozaveščamo dejstvo, da se telefon in vsa tehnologija pri otrocih nikoli ne sme uporabljati za preganjanje dolgčasa. Tudi ne sme predstavljati duševne hrane za možgane, saj s tem postajajo vse bolj asocialni in ujeti v virtualni svet neresničnosti. Dejstvo je, da to ni pot do zdrave samopodobe niti ni krepitev sposobnosti za soočenje z izivi, s porazi, niti ni vzgojno sredstvo za gradnjo odgovornosti.

Ko začne tak način zabave negativno vplivati na otrokovo zdravje, šolski uspeh, splošno počutje ter odnose s prijatelji in družino, je za vsako družino to rdeč alarm, da morajo takoj nekaj ukreniti.

Starši imajo v vsaki fazi otrokovega življenja priložnost vse tehnološke nadomestke/mašila nadomestiti s svojo prisotnostjo, s svojim zgledom, s svojo pristno držo in željo po stiku s svojim otrokom. Namesto telefonov lahko starši in otroci vedno posežejo po knjigi, se usmerijo v glasbo, šport ali učenje.

Otroci si želijo gibanja, svežega zraka, igre, smeha, druženja, … ne onemogočimo jim tega z nakupom mobilne tehnologije.

Glavno sporočilo novodobnemu starševstvu je, da ugotovimo, kaj bomo otrokom ponudili namesto zaslona. Gre namreč za nek manjko; mogoče naše prisotnosti, bližine, igra, delo. Kar pa ne pomeni, da se moramo z otrokom kar naprej ukvarjati, početi z njim stvari in namesto njega. Pomembneje je, da otrok čuti, da smo v njegovi bližini, da otrok čuti navzočnost očeta in mame.

In še za konec pomembno vprašanje: «Kaj želite, da se bo vaš otrok spomnil iz svojega otroštva? Kakšen model telefona je dobil in koliko ur je preživel z njim? Ali si želite, da se spomni doživetij z vami, kjer je prevladoval smeh, stik, spontanost, igra, druženje, …?

Doživljanje, dražljaje in izkušnje, ki se jih dobi na prostem, med igro s prijatelji in z družino, v prihodnje ne sme zamenjati mobilna tehnologija.

 

Pripravila: Jožica Poličnik, specialistka zakonske in družinske terapije, terapevtka medicinske hipnoze

 


Tag-i