Revija MAMA

Smučanje naj bi bila zabavna dejavnost in naj taka tudi ostane. Otroci bodo smučali, ko bodo za to pripravljeni, zato je zelo pomembno, da željo po njem izrazijo sami.

Pravi čas za začetek

Med otroki seveda so razlike, zato tudi ni nekega pravila, kdaj jih seznaniti s smučanjem. Vendar pa lahko rečem, da so otroci nekje med 3. in 4. letom pripravljeni in dovolj zreli za svoje prve korake na smučeh. Pomembno je, da otrok sam izrazi željo in veselje do smučanja ter da mu smučanje predstavimo kot dejavnost, ki mu bo v veselje in bo v njem prebudilo željo, da z njo nadaljuje in pridobiva nova znanja.

Priprave

Da bodo prvi koraki na snegu lažji, je seveda dobrodošlo, da se otrok s celotno opremo spozna in seznani že doma. Doma naj sami obujejo smučarske čevlje in se tako navajajo nanje. Prav tako naj poskušajo sami zapreti smuči tako, da pravilno nastavijo prednji del smučarskega čevlja v smučarsko vez in z zadnjim delom čevlja pritisnejo na vez, da se le-ta zapre. V opremi naj malo poracajo po sobi. Sami naj poskusijo vez odpreti in si sezuti smučarske čevlje. Drugi del priprave je ustrezna telesna pripravljenost, ki jo lahko dosežemo z obiskom telovadbe za otroke ali katere druge dejavnosti, saj bo to pripomoglo k temu, da bo otrok lažje premagoval začetne korake na smučeh.

Pripomočki za učenje

Uporaba pripomočkov je zelo priporočljiva, saj s tem samo učenje smučanja popestrimo in naredimo otroku bolj zanimivega. Pomembno je, da učenje smučanja otrok poteka preko igre, saj tako otroke dodatno motiviramo in poskrbimo za zabavo na snegu. Pripomočke lahko najdemo v sami naravi (vejice, storže …), lahko pa uporabljamo tudi didaktične pripomočke (obroče, palice, balone …). Z različnimi pripomočki lahko dosežemo različne namene, tako npr. obroče uporabljamo, da otrok pridobi občutek prenosa teže z noge na nogo, ko vozi avto. Vejice, storže lahko uporabimo za progo, po kateri se otrok pelje – zavija, da vozi slalom med vejicami, storži. Pomembno je, da izberemo primerne pripomočke glede na otrokovo starost, predznanje, sposobnosti, vzdušje, počutje … Vedeti pa moramo, da že samo menjava pripomočka (npr. z rumenega na rdeč obroč) predstavlja otroku novo nalogo, novo situacijo. Eden od pripomočkov so tudi vajeti, s katerimi otroci pridobijo občutek za drsenje na smučeh, vendar pa se velikokrat na vajetih ne naučijo zaustavljanja na smučeh in ne pridobijo občutka nadzora hitrosti na smučeh, ki sta zelo pomembna dejavnika za kasnejše samostojno smučanje.

Zaključimo, preden se naveliča

Učenje smučanja naj predvsem poteka preko igre in z uporabo pripomočkov. Sama dolžina trajanja učenja se od otroka do otroka razlikuje. Če bomo otroka navdušili za smučanje, bo lahko že prvi dan zelo uspešen. Otroci od 4. leta lahko zdržijo ob pravi zabavi na snegu že cel dan. To ne pomeni, da so od jutra do večera na smučeh, ampak da so v dopoldanskem času dejavni na snegu nekje 3 ure z vmesnimi krajšimi premori, sledi daljši premor za kosilo (približno 1 uro), nato pa lahko še za dobro uro ali dve smučamo in se igramo na smučeh.

Vlečnice in sedežnice

Otroke pri uporabi vlečnic poskušamo čim prej navaditi na samostojno uporabo le-teh. Pri žičničarjih lahko skoraj vedno najdemo kakšen odslužen krogec ali sidro, ki ga uporabimo za prikaz in posnemanje vožnje z vlečnico (prikažemo celo vožnjo od vstopa na vlečnico do izstopa). Tako otroka vlečemo po rahlem hribu navzgor, da pridobi občutek za samo vožnjo z vlečnico. Če ne moremo dobiti odsluženega krogca ali sidra, lahko celotno uporabo vlečnice posnemamo s smučarskimi palicami. Pri uporabi sedežnice je stvar malce drugačna, saj jo otroci uporabljajo le v spremstvu odrasle osebe. Pomembno pa je, da jim razložimo predvsem vstop in izstop s sedežnice, pomen varovala, kdaj se varovalo na koncu odpre pri izstopu in kdaj naj izstopijo.

Smučarski tečaj

Otroka je smiselno vpisati v smučarski tečaj okoli 4. leta. Vpišemo ga lahko v tečaj že takoj na začetku, saj imajo otroci običajno veliko željo po igranju v skupini in druženju v družbi sovrstnikov. V taki skupini jim bo smučanje bolj zanimivo in zabavno. Velikokrat se tudi otroci med seboj spodbujajo ter sklenejo nova prijateljstva. Otroci običajno učitelje smučanja spoštujejo in so bolj poslušni, kot če jih osnov smučanja učijo starši. Priporočljivo je, da obiskujejo tako začetni kot tudi nadaljevalni tečaj smučanja, saj se drugače napake avtomatizirajo in jih je kasneje težje popraviti in odpraviti.

 

Urška Curk, prof. šp. vzg.

učiteljica alpskega smučanja II.stopnje pri SD Novinar

 


Tag-i