brazgotineBuške in praske so neizogibni del odraščanja. A nekatere poškodbe, čeprav na videz nepomembne, lahko pustijo grde brazgotine. Marsikaj je odvisno od tega, kako ranico oskrbimo.

Starši se zelo različno odzovejo na prvo obtolčeno koleno svojega korenjaka. Nekateri se prestrašijo, druge skrbi, ali se bodo podobne prigode ponavljale, tretji pa so na skrivaj celo nekoliko ponosni. Slednje morda zveni malce nenavadno, a marsikateri očka je globoko v sebi zadovoljen, ko vidi, da njegov naslednik ne bo strahopeten otrok in da mu ne bo težko preizkušati novih stvari, čeprav to pomeni tudi kakšno buško in prasko več.

Praske, ki spremljajo otroštvo, se ponavadi hitro zacelijo in ne puščajo sledi, a tu in tam se najde tudi kakšna, malce manj nedolžna. Ko smo doma sestavljali kuhinjo, je moj štiriletnik seveda moral biti zraven. Vse prepričevanje, naj se gre igrat kam drugam, je bilo brez uspeha. In posledica? Med vsemi tistimi škatlami, na pol sestavljenimi omaricami in orodjem se je z licem zaletel v police, ki so bile malo nerodno odložene na mizo. Praska se je sicer zacelila, otroku pa je ostala tanka črta približno dva centimetra pod očesom. Na srečo ni moteča in poleti je na zagoreli koži komaj opazna, a verjetno se ne bo mogel pridružiti fotomodelom, ko bo odrasel.

Dobre in slabe brazgotine

Vsaka rana, ki je dovolj globoka, da poškoduje usnjico (dermis), se zaraste z brazgotino, ki pa je lahko bolj ali manj opazna. Brazgotina je sestavljena iz kolagena in odebeljenega tkiva, ki je na videz in otip malce drugačno od druge kože.

Če se rana pravilno zaraste, je brazgotina manj vidna in manj moteča. Ni se ji sicer mogoče izogniti, vendar pa se nanjo polagoma navadimo in je skoraj ne opazimo več.

Vse pa je odvisno od številnih dejavnikov. Če je bila rana tako velika, da jo je bilo treba šivati, so prav šivi prvi dejavnik, ki vpliva na to, kakšna brazgotina bo ostala. Način šivanja, gostota šivov, pa tudi izkušnje in natančnost zdravnika, ki rano oskrbi, vplivajo na to, kakšna bo brazgotina. Izjemno pomembno je tudi, ali se rana zdravi brez zapletov ali pa morda pride do vnetij in podobnih težav.

Na splošno so ljudje prepričani, da se pri otrocih rane na koži hitreje in lepše zarastejo, kar pa ni res. Ker otrok raste in nikoli ni pri miru, se njegova koža neprestano premika, in zato se pogosto bolj zabrazgotini kot pri odraslem. Poleg tega je odrasla koža manj prožna in bolj zgubana in brazgotine niso tako opazne kot pri otroku.

Kako ravnati ob poškodbi

Zdaj, ko imate otroka, je prav, da redno obnavljate svoje znanje prve pomoči, ker boste le tako pravilno ravnali, če pride do poškodbe. Če rana krvavi, je treba ustaviti krvavitev. Opekline je treba dalj časa hladiti v mrzli vodi. Res vam svetujemo, da ponovno vzamete v roke priročnik prve pomoči in se poučite. Nikoli ne veste, kdaj vam bo znanje spet prišlo prav.

Če je rano treba očistiti, je najboljša čista hladna voda. In če se vam zdi, da ne gre le za vsakdanjo prasko, raje pojdite k zdravniku, ki bo rano po potrebi zašil ali jo drugače oskrbel. Zdravnik vam bo tudi svetoval, kako je treba skrbeti za poškodbo, da bodo posledice čim manj opazne.

Kaj z brazgotinami, ki so že nastale?

Če brskate po svetovnem spletu, boste lahko zasledili kopico pripravkov in postopkov za zmanjševanje brazgotin ter za njihovo hitrejše in lepše celjenje. Številne izmed teh možnosti pri nas niso na razpolago ali pa so postopki preprosto predragi, da bi si jih privoščili za drobne brazgotinice, ki nastanejo kot posledica vsakdanjih prask in odrgnin.

Nekaj pa vseeno lahko storite s preprostimi pripravki.

Brazgotine bodo manj opazne, če jih boste redno mazali s kremo ali oljem, ki vsebuje vitamin E. Ta namreč vrača koži prožnost in pospešuje njeno obnavljanje.

Priporočamo pa tudi uporabo posebnih obližev z gelom, ki pospešuje zdravljenje rane in zmanjšuje možnost nastanka grdih brazgotinic.

Operacije, ki jih zdravniki izvedejo na otroku še v maternici, ne puščajo brazgotin.