Revija MAMA

govoro novorojenckovStarši se bojijo najhujšega, ko jim zdravnik pove, da ima njihov otrok »šum na srcu«. Ne vedo, da je diagnoza zelo pogosta. Veliko otrok ima med odraščanjem srčni šum, vendar pri večini ni razloga za preplah, saj ne vpliva na zdravje.

Zaradi splošno veljavnega (zmotnega) prepričanja, da »šum na srcu« vedno pomeni resno bolezen, je pomembno, da starši vedo in razumejo, kateri tip šuma ima njihov otrok in ali bo potrebna nadaljnja diagnostična obdelava.

Kako deluje srce?

Da bi bolje razumeli, je treba v grobem poznati delovanje srca. Srce sestavljajo štiri votline in štiri zaklopke, ki delujejo kot enosmerna vrata. Zaklopke se ob vsakem srčnem utripu odprejo in zaprejo ter tako zagotavljajo, da kri z vsakim udarcem teče v pravo smer. Spodnji votlini sta odgovorni za črpanje krvi, imenujemo ju ventrikla ali prekata (levi in desni). Zgornji votlini sta zbiralnika in ju imenujemo atrija ali preddvora (ponovno levi in desni).

Naloga srca je potiskanje krvi po telesu, in sicer: kri, ki prihaja iz telesa, vsebuje malo kisika in gre v desno zbiralno votlino (desni preddvor). Nato teče skozi prvo zaklopko (trikuspidalna zaklopka) v desno črpalno votlino (desni prekat) in nato ob srčnem utripu skozi drugo zaklopko (pulmonalna zaklopka) v pljučno žilje, kjer se napolni s kisikom. S kisikom bogata kri se vrne v tako imenovano levo srce – najprej v levo zbiralno votlino (levi preddvor), skozi tretjo zaklopko (mitralna zaklopka) v levo črpalno votlino (levi prekat). Od tam jo srce potisne skozi četrto zaklopko (aortna zaklopka) v aorto, veliko žilo, ki raznese kri po telesu in ga oskrbi s kisikom.

Kaj je šum?

Je pihajoč ali žvižgajoč zvok, ki ga sliši zdravnik, ko posluša otrokovo srce s stetoskopom.

Kako zdravnik ugotovi »šum na srcu«?

Med poslušanjem otrokovega srca zdravnik postavlja stetoskop na različna mesta na otrokovem prsnem košu. Ko posluša otrokovo srce, posluša zapiranje zaklopk. To so zvoki, ki jih sami poimenujemo kot »utrip oz. bitje srca« in jih slišimo, ko nekomu na prsni koš prislonimo svoje uho. Če poslušamo pozorno, bomo kmalu ugotovili, da gre za ponavljajoča zvočna fenomena, ki ju v grobem lahko zapišemo kot »lab-dab«. Tema zvokoma zdravnik pravi prvi in drugi ton. Prvi ton se pojavi, ko se zapreta zaklopki, ki nadzirata pretok krvi iz zbiralnih votlin v črpalni votlini (torej iz preddvorov v prekate). Drugi ton pomeni zapiranje zaklopk, ki sta odgovorni, da kri iz črpalnih votlin (prekatov) teče v pljučno žilje in aorto. Šum predstavlja dodaten tretji zvok, ki ga zdravnik sliši med pregledom. V večini primerov je ta dodatni zvok samo zvok krvi, ki teče skozi normalno, zdravo srce. Včasih pa je lahko znak bolezni srca.

Kako zdravnik opiše šum?

Zdravnik šum oceni po različnih kriterijih:

•Njegovo glasnost opiše z lestvico od 1 do 6. 1 pomeni zelo tih, komaj slišen šum, 6 pomeni zelo glasen šum.

•Določi, kdaj v srčnem ciklu se pojavi.

•Poišče mesto, kjer se šum sliši najglasneje.

•Ga opiše – visoko- ali nizkofrekvenčen.

•Preveri, ali se s spreminjanjem otrokovega položaja spreminja tudi šum.

Moj otrok ima šum – kaj to pomeni?

Zdravnik bo pri 30-50 odstotkih otrok v odraščanju pri rutinskem pregledu slišal srčni šum. To se zgodi iz več razlogov. »Nedolžni« šumi se pojavljajo in izginjajo, odvisno od otrokove frekvence srca, položaja pri pregledu in morebitno prisotne povišane telesne temperature. Nekateri novonastali šumi nas lahko opozorijo na razvijajočo se bolezen srca. In končno, pri nekaterih prirojenih boleznih srca (kongenitalne srčne napake) ob rojstvu mogoče šuma ne slišimo in se ta pojavi šele kasneje.

Kaj je »nedolžen« šum?

Je najpogostejši srčni šum pri otrocih. Namesto »nedolžen« ga lahko zdravnik poimenuje tudi kot »funkcionalen« ali »normalen« srčni šum. Nastane zaradi pospešenega toka krvi skozi zaklopke pri popolnoma zdravem srcu.

Vzroki za nastanek »nedolžnega« šuma:

•Povišana telesna temperatura

Ko ima otrok vročino, so energetske potrebe telesa višje. Da bi jih zadovoljilo, mora srce zagotoviti hitrejši pretok krvi po telesu.

•Anemija (slabokrvnost)

Kadar je koncentracija eritrocitov zmanjšana, teče kri po telesu hitreje.

•Tanka prsna stena in zelo raven hrbet

Zaradi anatomskega položaja, ki približa srce prsni steni. Tako se lažje sliši tok krvi skozi srce.

•Stillov šum

Najpogosteje je slišen pri aktivnih, zdravih od tri- do sedemtletnikih. Šum predsatvlja normalen zvok, ki ga povzroči iztis krvi v aorto ob srčnem utripu.

Otroci imajo, v primerjavi z odraslimi, manj maščobnega in mišičnega tkiva ter drobnejše kosti. Tako je pri pregledu njihovo srce bližje membrani stetoskopa, in zato so šumi pri njih bolje in lažje slišni. Ko otrok raste, postaja šum postopoma vedno slabše slišen in polagoma popolnoma izgine. Otroci z »nedolžnim« šumom ne potrebujejo zdravljenja, posebne diete ali omejitve aktivnosti. Tisti, dovolj stari, da razumejo, da imajo »šum na srcu«, potrebujejo zagotovilo staršev, da se v ničemer ne razlikujejo od ostalih otrok. Poenostavljeno povedano: »nedolžen« šum je zvok normalne krvi, ki teče skozi normalno, zdravo srce po normalni poti.

Kongenitalne (prirojene) srčne napake

Nekateri šumi nastanejo zaradi prirojenih srčnih napak. Takšen šum je nefunkcionalen oz. organski.

Povzročijo ga:

•Preozka zaklopka (stenoza zaklopke)

Ko kri teče skozi srce, naleti na zaklopko, ki je ožja, kot bi morala biti. Tok krvi postane turbuenten in zaradi ožjega ustja tudi hitrejši, zato nastane šum.

•Zaklopka, ki pušča (insuficienca zaklopke)

Ko se zaklopke zaprejo in se srce skrči, del krvi teče v napačno smer (zateka nazaj, od koder je prišla). Ponovno nastane zvočni fenomen, šum.

•Patološke povezave med srčnimi votlinami

Ker pritisk v različnih votlinah srca ni enak, bo kri tekla iz votline z višjim tlakom v votlino z nižjim tlakom in ponovno bo nastal šum.

 

Če bo zdravnik posumil, da gre za nefunkcionalen šum, bo otroka napotil h kardiologu. Ta bo otroka natančno pregledal in naredil nekaj dodatnih preiskav, kot so rentgenogram prsnih organov, EKG in ultrazvok srca.

Otroci s kongenitalno srčno napako imajo poleg šuma še druge težave oziroma znake bolezni. Znaki prirojene srčne napake so pri nekaterh otrocih opazni že v prvih dneh po rojstvu. Lahko pa se težave pojavijo šele kasneje v otroštvu pri otroku, ki je bil do tedaj navzven popolnoma zdrav.

Dodatni znaki pri otroku s srčno napako:

•Novorojenčki in dojenčki: pospešeno dihanje, težave pri hranjenju (hitro se utrudi), modrikasta barva ustnic, ne pridobiva teže, se močno poti.

•Otroci in mladostniki: ne napreduje kot bi moral, se hitro utrudi in ima občutek oteženega dihanja oziroma težke sape že pri zmernih telesnih aktivnostih, bolečina v prsnem košu, vrtoglavost in omedlevice.

Če opazite pri svojem otroku navedene znake, se obrnite na otrokovega izbranega pediatra.

•Šum na srcu ni bolezen, je dodaten zvok, ki gra zdravnik sliši, ko posluša otrokovo srce.

•Večina šumov ni nevarnih – »nedolžni« šumi. Takšni so pogosti pri zdravih otrocih. Otrok z »nedolžnim« šumom ima zdravo srce.

•Včasih je srčni šum znak bolezni. Takrat ima otrok tudi druge težave ali znake bolezni.

•Zdravnik bo pozorno poslušal delovanje otrokovega srca in se na podlagi slišanega odločil, ali je šum nedolžen ali ne.

Maša Klešnik


Tag-i

Starejši in novejši članki