otroske boleznidr. Ksenija Jelenc, spec. pediater, ZB Bežigrad

Izpuščaji so pogosto znak sistemske infekcije z bakterijami ali virusi in jih skoraj vedno spremlja zvišana telesna temperatura.Razporejeni so lahko po koži celega telesa, samo na posameznih delih, izpuščaj pa je lahko prisoten tudi v ustih. Na delih, ki so izpostavljeni soncu, pa so virusni izpuščaji bolj izraženi.

Škrlatinka (Scarlatina)

Prenaša se kot kapljična infekcija, redkeje pa preko predmetov in s hrano. Najpogosteje zbolevajo otroci v predšolskem obdobju in šolarji. Posameznik lahko preboli bolezen več kot enkrat preden nastopi imunost. Inkubacija, to je obdobje od okužbe do izbruha bolezni, je običajno 3-5 dni.

Bolezen začne naglo, pojavi se visoka telesna temperatura, glavobol, pri manjših otrocih bolečine v trebuhu, včasih bruhanje in tekoče odvajanje. Kmalu začne otrok tožiti, da ga močno boli grlo in da težko požira slino. Izpuščaj se pojavi drugi oz. tretji dan. Lička so rdeča okolica ust bleda, jezik postane podoben malini (rdeč, hrapav), na njem se naredi bela obloga. Izpuščaj je drobno pikčast, gosto razporejen po koži prsnega koša, spodnjem delu trebuha, v pazduhah. Koža je na otip hrapava.Tri do pet dni po izbruhu bolezni začne izpuščaj bledeti. Jezik se prične čistiti. V drugem tednu se prične na dlaneh in podplatih lamelarno luščenje kože.

Zdravljenje

Uporabljamo penicilin, ki ga mora otrok prejemati 10 dni. Naj počiva, je lahko prebavljivo hrano in pije dovolj tekočine.

Ošpice (Morbilli)

So virusna izpuščajna bolezen. Izvor bolezni je bolnik, ki ima viruse ošpic na sluznici dihalnih poti, na veznicah. Viruse s kihanjem in kašljanjem širi v okolico. Največji delež obolelih je v obdobju majhnega otroka, novorojenčki in dojenčki ne zbolijo do 6. meseca starosti, če je mati prebolela ošpice, ali bila cepljena proti njim, saj se preko placente pasivno prenašajo specifična protitelesa. Če mati ni imuna, lahko zboli tudi novorojenček, oz. dojenček. Najpogosteje obolevajo otroci okoli 2. leta starosti. Inkubacija traja 10 – 12 dni.

Bolezen poteka v dveh stadijih:

1. Kataralni stadij:

Traja 3-4 dni in se kaže z znaki vnetja dihalnih poti (kihanje, kašljanje, bolečine pri požiranju), pordelimi očesnimi veznicami. Temperatura postopno raste, kašelj postaja močnejši in vedno bolj globok, oči se solzijo, bolnik težko prenaša svetlobo. Drugi, oz. tretji dan kataralnega stadija, se v ustih, na ličnih straneh pojavijo izpuščaji, ti. Koplikove pege, ki izginejo ko se pojavi ošpični izpuščaj.

2. Stadij izpuščaja:

Temperatura doseže vrhunec (tudi do 40o C), pojavi se izpuščaj, ki je razporejen najprej za ušesi, nato po čelu, licih, vratu, trupu ter na koncu po udih. Izpuščaj je razporejen gosto, je živordeče barve, v obliki rdečih lisic, ki se ponekod med seboj spajajo. Z izbruhom izpuščaja počasi začne padati temperatura, zmanjšujejo se tudi kataralni znaki. 3 – 4 dni po nastanku izpuščaja, le-ta začne bledeti po istem vrstnem redu, kot se je pojavil.

Zdravljenje

Specifičnega zdravila prav za ošpice ni. Zdravljene je simptomatsko, kar pomeni, da otrok leži v postelji, če pa je izrazito občutljiv na svetlobo, mu prostor zatemnimo. Dobiva naj veliko tekočine, ob temperaturi nad 38 o C, pa mu dajamo zdravila, ki znižujejo telesno temperaturo. Če se potek bolezni zaplete, je potrebno zdravljenje v bolnišnici

Rdečke (Rubella)

So virusna bolezen. Virus se zadržuje v zgornjih dihalnih poteh in se kot kapljična infekcija širi med ljudmi. Zbolimo, če smo v ožjem in daljšem kontaktu z inficirano osebo.To je bolezen predšolskega, šolskega in tudi mladostniškega obdobja. Najbolj nevarna je infekcija z virusom rdečk v času nosečnosti. Če se nosečnica inficira v prvem tromesečju nosečnosti so okvare ploda običajno smrtne. Če plod preživi, se lahko rodi slep, s prirojeno srčno hibo, okvaro sluha, umsko zaostal. Inkubacija traja od 11 do 23 dni.

Že tri do pet dni pred izbruhom bolezni se virus izloča iz zgornjih dihalnih poti. Obdobje največjega izločanja virusa je pet dni pred in pet dni po izbruhu bolezni.

Obolenje poteka v dveh stadijih:

1. Blagi kataralni štadij v katerem opažamo rahel dvig temperature, nekoliko izcedka iz nosu, pordele očesne veznice in povečane bezgavke za ušesi, na zatilju. Povečana je tudi vranica.

2. Izpuščajni, ko se pojavi nežen, svetlo rdeč lisast nezlivajoč izpuščaj na zatilju, čelu, obrazu, trupu in ekstremitetah. Po treh dneh običajno zbledi, povečane bezgavke pa so tipne še dva do tri tedne po preboleli bolezni.

Zdravljenje

Bolnik naj počiva, uživa dovolj tekočine in lahko prebavljive hrane.

Preventiva

Cepljenje je edina poznana preventiva.Cepimo otroke v starosti 12 do 15 mesecev.

Peta bolezen (Erythema infectioum)

Je virusno obolenje, ki se prenaša s kapljično infekcijo, preko dihal. Obolevajo majhni otroci, šolarji, pa tudi posamezni odrasli. Virus prizadene celice rdečega kostnega mozga, zato se lahko v fazi prebolevanja bolezni pojavi blaga do zmerna slabokrvnost.

Za bolezen je značilno, da nastopi izbruh izpuščaja nenadoma, brez poprejšnjih prehladnih znakov, prav tako ni povišane telesne temperature.

Inkubacija traja od 6 – 14, včasih tudi 21 dni.

Najbolj karakterističen znak bolezni je značilni izpuščaj, ki nastaja v treh fazah:

1. Bolezen se začne z živordečim izpuščajem na licih, ki spominja na metuljeva krila. Koža v predelu izpuščaja je topla, nekoliko otekla, meja proti zdravi koži je ostra.

2. Dva do tri dni zatem se pojavlja rdeč lisast izpuščaj na udih in obeh ritnicah, šele nato pa na trupu. Na notranji strani udov je izpuščaj močneje izražen, na trupu pa bolj na prsih in na ledjih.

3. V tej fazi izpuščaj menjuje svojo intenzivnost, občasno zbledi, lahko tudi izgine, a se ponovno pojavi, če se tuširamo s toplo vodo ali zdrgnemo kožo. Izpuščaj lahko traja od 2 – 30 dni, včasih tudi srbi in izgine brez posledic.

Zdravljenje

Zdravila ne poznamo, otrok naj nekaj dni samo počiva.

Šesta bolezen (Exanthem Subitum – Roseola Infantum)

Je akutna virusna bolezen majhnih otrok. Najpogosteje obolevajo otroci spomladi in jeseni.

Inkubacijska doba je običajno 10 – 14 dni.

Bolezen se začenja z naglim dvigom telesne temperature (tudi do 40 o C). Tak hiter dvig temperature lahko pri otroku do dveh let izzove vročinske krče. Prisotni so znaki vnetja zgornjih dihalnih poti, včasih tudi pozitivni meningealni znaki. Temperatura ostaja visoka 3 dni, nato pade na normalo. Istočasno s padcem temperature se pojavi izpuščaj, ki spominja na ošpični izpuščaj. Otrok se ob tem dobro počuti in zdi se, kot da se je z izbruhom izpuščaja bolezen pozdravila. V dveh dneh izpuščaj popolnoma izgine, kar pomeni, da je otrok zdrav.

Zdravljenje

V času visoke temperature dajemo otroku veliko tekočine, zdravila, ki znižujejo telesno temperaturo, mlačne kopeli.<

Norice (Varicella – vodene koze)

Spada med herpesne virusne infekcije. Najpogosteje obolevajo otroci v starosti od 5 – 10 let, vendar ni prizanešeno nobenemu življenjskemu obdobju. Obdobje obolevanja je od januarja do maja.

Prenaša se kot kapljična infekcija, pa tudi z dotikom izpuščaja, saj se virus nahaja v mehurčkih, ki so značilen izpuščaj pri tem obolenju. Pacient izloča virus iz zgornjih dihalnih poti pred izbruhom izpuščaja, kužnost pa je največja neposredno pred izbruhom izpuščaja.

Pacient je kužen dokler so prisotni mehurčki na koži, ko se izpuščaj izsuši, kužnosti ni več. Inkubacijska doba znaša 10 -21 dni, najpogosteje pride do izbruha izpuščaja 14. dne od dneva infekcije.

Bolezen poteka v treh stadijih:

Prvi stadij traja 1 – 2 dni. V tem času se lahko dviguje telesna temperatura, pojavi glavobol, izcedek iz nosu in pordelo žrelo. Velikokrat pri otrocih ta stadij manjka.

Drugi stadij je stadij, pri katerem se pojavljajo mehurčki na trupu, obrazu, v lasišču, na vratu in na koncu na udih (spodnjih in zgornjih). Značilno za izpuščaj je, da se pojavlja v zagonih in da imamo lahko poleg svežih mehurčkov tudi suhe mehurčke in krastice. Izpuščaji se lahko pojavljajo tudi na veznici, na ustni sluznici in na spolovilu.

Tretji stadij je stadij, ko se izpuščaj suši. Na koži ostajajo kraste ter plitke razjede na mestih, kjer so le-te odpadle.

Zdravljenje

Počitek, redno kopanje, veliko tekočine in lahko prebavljiva hrana. Kadar otroka izpuščaji močno srbijo, mu zdravnik predpiše tudi zdravilo, ki omili srbenje.