ZaletelSpoštovani!

Tudi pri mojih treh otrocih se v teh mesecih kar vrstijo bolezni, a na srečo jih večinoma odnesemo z virozami in okužbami zgornjih dihal. Med zadnjo virozo, ko je imela najmlajša hči (2 leti) izjemno visoko telesno temperaturo (do 39,3), se je zgodilo, da je med naraščanjem temperature postala modrikava v ustnice, potem prstke in nazadnje v cele dlani. Temperaturo sem ji uspela zbiti s paracetamolom in modrikavost je v pol ure izginila, a vseeno sem na to opozorila pediatrinjo. Ta mi je zagotovila, da je modrikavost normalna, kadar otroka zaradi naraščanja temperature trese mrzlica, vseeno pa me zanima, ali je možen razlog še kje drugje in na kaj naj bom v bodoče pozorna.

Hvala za vaš odgovor in še vnaprej tako dobro delo.

Bralka Simona

 

Spoštovana Simona!

Modrikavost ali cianoza se pojavlja ob hudi desaturaciji hemoglobina – ob zelo velikem oddajanju kisika iz rdečih krvničk. Oksigenirani hemoglobin je rdeč, deoksigenirani pa moder; po barvi krvi lahko na primer ločimo, ali gre za krvavitev iz arterije (rdeča) ali iz vene (modra). Modrikavost je lahko centralna, ki je znak nizke koncentracije kisika v krvi, ali periferna, ki pomeni lokalno pomanjkanje kisika v tkivu. Bolje poznamo modrikavost konic prstov, nosu, uhljev, če smo predolgo na mrazu.

 

Kar opisujete, je periferna cianoza. Vzrok je motena lokalna preskrba s krvjo, ki je značilna ob mrzlici ob pojavu vročine. Verjetno že veste, da je povišana telesna temperatura obrambni mehanizem. In prav tako veste, da nas ob nastopu hude vročine na začetku zebe. Telo se želi čim prej močno ogreti, da bi tako »pobilo« bolezenske klice. Vegetativno živčevje uravnava pretok krvi skozi tkiva tako, da se poveča pretok skozi notranje organe (srce, jetra, možgani), skozi periferijo (kosti, mišice, koža) pa močno zniža. Obenem se naš »notranji termostat« nastavi na višjo vrednost, na primer na 39 °C, namesto na normalnih 37 °C. Dokler telo ne doseže nastavljene temperature, nas zebe, pa čeprav že imamo 38,5 °C. Periferne žile so stisnjene, kri komaj še teče skoznje, tkiva porabijo ves kisik iz hemoglobina in koža, prsti ter sluznice pomodrijo. V drugem delu vročinskega obolenja pa je proces obraten. Notranji regulator je zopet »nastavljen« na normalno vrednost in moramo se ohladiti. Žile se odprejo, kri prične hitro krožiti skozi prej zaprte predele in intenzivno pordečimo. Pri »nastavljanju« termostata imajo pomembno vlogo zdravila, predvsem antipiretiki, kar je tudi paracetamol.

 

Tako lahko zaključiva, draga Simona, da je imela pediatrinja prav. Posebna pozornost ne bo potrebna, ker je v dveh letih rednih obiskov v posvetovalnici vaša pediatrinja že izključila vse druge resnejše vzroke za cianozo, zlasti srčne.

Odgovarja: asist. Lev Bregant, dr. med., spec. ped.