kajenjePasivno kajenje doma in v javnih prostorih

 Raziskave so pokazale, da vsakič, ko si kadilec prižge cigareto in jo prižgano samo drži v roki (dima še ne izpuhava), približno 85 odstotkov cigaretnega dima ‘napolni’ ozračje v kadilčevi okolici. Ostalih 15 odstotkov pa kadilec vdihne preko cigaretnega filtra.

 Če je nekadilec večkrat prisiljen vdihavati cigaretni dim kadilcev v njegovi neposredni bližini, lahko to povzroči različne neprijetnosti: lahko pride do vnetja nosu, težav z grlom, glavobolov, vrtoglavice oz. omotice in solzenja oči. Pasivni kadilci so prav tako izpostavljeni pljučnemu raku in težavam s srcem. Podatki kažejo, da pri ženskah, ki sicer same ne kadijo, imajo pa partnerje – kadilce, obstaja večja nevarnost obolenj srca kot pri ženskah s partnerji – nekadilci.

 Otrok – pasivni kadilec

 Če kadite ali pa kadi vaš partner, potem bo imel otrok najverjetneje veliko več infekcij kot tisti, ki živi pri starših – nekadilcih. Pasivno kajenje povzroča astmo, izpuščaje, infekcijo pljuč, ušes, nosa in grla. Ko pa bo vaš otrok starejši, se lahko pojavijo tudi različne resnejše težave z dihanjem.

Veliko primerov smrti v zibki je povezanih z otrokovim pasivnim kajenjem v domačem okolju. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da otroci s starši – kadilci v šoli niso tako bleščeči kot tisti otroci, ki so odraščali v okolju brez cigaretnega dima.

 Vpliv kajenja na nerojenega otroka

Vdihavanje nikotina povzroči različne krče in zožitev arterij. Do samega krča pride tudi v maternici in posteljici – s tem pa se zmanjša količina kisika in hrane, ki ju vaš otrok prejme in nujno potrebuje. Pasivno vdihavanje cigaretnega dima lahko otrokovo rast in razvoj ovira še pred samim rojstvom. Prav zaradi tega pa so otroci pasivnih in aktivnih kadilcev pogosto manjši.

 Pri ženskah, ki kadijo, nevarnost splava za 27 odstotkov večja kot pri nekadilkah. Pasivno kajenje, še posebno, kadar mati živi s kadilcem, lahko povzroči tudi spontani splav .

 Cigaretni dim vsebuje na tisoče različnih kemikalij, med katerimi je mnogo takih, ki povzročajo raka. Rak pa se lahko razvije hitreje pri tistih otrocih, ki so zaradi pasivnega ali aktivnega kajenja matere izpostavljeni takšnim kemikalijam.

 Če si želite otroka, boste zanosili hitreje, če s partnerjem ne kadita ali pa nekadilca šele postaneta.

Cigaretni dim je najverjetneje glavni krivec, da pride do zamujenega valovanja hormonov, ki so potrebni za sprostitev ženskega jajčeca. Še več: če vaš partner kadi, potem obstaja nevarnost, da bo imel manjšo količino testosterona (moških hormonov) ali pa zmanjšano število semenčic v spermi.

Vendar, ko boste s kajenjem prekinili, bo v roku nekaj mesecev plodnost na isti ravni kot pri ljudeh, ki niso nikoli kadili. To pa je vsekakor dobra novica, zaradi katere velja s kajenjem čimprej prenehati..