limfaŽivljenjska nit vašega nerojenega otroka je tanka in dolga cevka iz tkiva, ki vaju povezuje vse do poroda.

Popkovnica povezuje fetus s placento. Razvije se iz notranje celične mase oplojenega jajčeca. Ob porodu je dolga približno 55 centimetrov, lahko pa tudi do enega metra, in široka približno 15 milimetrov.

 Kaj se dogaja v popkovnici?

V popkovnici ležita dve arteriji in ena velika vena. Skozi slednjo otrok dobiva hranljive snovi in kisik iz posteljice, obe arteriji pa osiromašeno kri vračata vanjo. To je edini primer v človeškem telesu, ko je proces obrnjen. Sicer arterije dovajajo s kisikom obogateno kri, vene pa jo vračajo.

Arteriji sta ohlapno opleteni okoli vene. Žile ščiti gosta snov, podobna želeju.

V popkovnici ni živcev, zato rezanja popkovnice ne čutita niti mati niti otrok. In nobenemu od njiju ne škodi.

 Rezanje popkovnice

Vse več je primerov, ko lahko popkovnico pri porodu prereže oče. Če imate to možnost, kar pogumno. V popkovnici ni živcev, zato rezanje ne povzroča nobenih bolečin ne mamici ne otroku, obenem pa je popkovnica že odslužila, opravila svoje delo.

Včasih so vedno počakali, da se v popkovnici ni več čutilo utripa in jo šele potem prerezali. Tako so zagotovili, da otrok še vedno dobiva kisik, če morebiti ni začel takoj dihati. Dandanes pa je medicina vsaj v razvitem svetu že tako napredovala, da so pri porodu skoraj vedno pri roki vse potrebne naprave, ki otroku pomagajo dihati, zato se čakanje vse bolj opušča.

Popkovnico blizu otrokovega trebuščka stisnejo z dvema sponkama, potem pa se med njima naredi rez.

Če ste se dogovorili za odvzem in shranitev izvornih celic iz popkovnice, se to stori ob porodu.

 Na dolgo in na kratko

V nekaterih primerih je popkovnica izjemno dolga. V takih primerih je večja možnost, da se otroku ovije okoli vratu, to pa lahko povzroči resen zaplet med porodom, saj se med otrokovim spuščanjem po porodnem kanalu popkovnica lahko zaje v otrokov vrat. Opisani so celo primeri, ko je bila popkovnica dolga meter in pol.

Seveda je mogoča tudi druga skrajnost – kratka popkovnica. Znani so primeri, ko je bila dolga le 20 centimetrov. Če je popkovnica krajša od 40 centimetrov, se otrok ne more spuščati skozi porodni kanal, ker ga popkovnica preprosto zadržuje. Lahko se zgodi, da se posteljica odlušči, preden je otrok rojen.

Ravno zaradi takih skrajnih primerov je prav, da porodi doma pri nas niso v navadi, kot so ponekod drugje po svetu. Če pride do zapletov s popkovnico, posteljico ali drugih težav, je takoj pri roki cela zdravniška ekipa, ki lahko hitro ukrepa, če vidi, da je otrok v stiski.

 Izpad popkovnice

Izpad popkovnice je dokaj resna težava, pri kateri je potrebna posebna previdnost. Otrok je namreč v nevarnosti, da se pretok krvi ustavi med vsakim popadkom ali pa celo med popadki.

Pogosteje pride do izpada popkovnice, če je otrok majhen, nedonošen, v medenični vstavi ali če je plodovnica že odtekla. Ravno zato zdravniki opozarjajo, naj v primeru, če plodovnica odteče, nosečnica ne poskuša priti sama ali z možem v osebnem avtomobilu v porodnišnico. Nujno naj pokliče rešilni avtomobil, saj ima napotnico zanj. Do porodnišnice mora namreč ležati in priti čim prej.

 

Skrb za popek

Ko se otrok rodi in ko je popkovnica prerezana, je njegov popek z ostankom popkovnice odprta rana, skozi katero lahko v telo vstopijo bakterije. Zato ga je treba skrbno negovati in redno čistiti.

Pri nekaterih otrocih štrcelj popkovnice odpade, še preden odidejo iz porodnišnice, pri drugih pa traja nekaj dni dlje.