uvajanjeSte si med nosečnostjo obljubile, da bo vaš otrok rasel ob zdravi prehrani? Da bo namesto čokolade grizljal korenček in užival v doma pripravljenih, hranljivih organskih obrokih? Ko preidete na trdno hrano, se je treba soočiti z realnostjo: trdno zaprtih ust ne more odpreti niti žlica z medvedki, niti prigovarjanje, niti deset različnih jedi, niti oponašanje rjovenja lačnega leva …

Vaša potrpežljivost je na veliki preizkušnji. In trmasti malček bo zato mnogokrat dosegel, da mu boste nazadnje vendarle ponudili piškote, saj bo to veliko enostavneje kot še ena bitka ob mizi. Toda: ali obstaja alternativa?

Vsak dan enako

Nekaterim malčkom se določena hrana priljubi, zato nočejo poskusiti ničesar drugega. Njihova navada postane pravcata vsakodnevna rutina. Za zajtrk bi vedno jedli »čokolino«, za kosilo piščančje hrenovke, za večerjo kruh s čokoladnim namazom. Vse to bi jedli tudi večkrat na dan, če bi jim le pustili. Če jim daste na krožnik kaj drugega, pa se hrane sploh ne dotaknejo, se z njo zgolj igrajo ter jo zmečejo na tla, saj so raje lačni.

Marsikatera mati se vda ter otroku pač servira vedno isto, čeprav se zaveda, da takšno ravnanje ne bo razvilo zdravih navad, da se pri otroku lahko pojavijo težave z zdravjem in prekomerno telesno težo ter da tako ne dobi dovolj hranljivih snovi. In marsikatera se tolaži s tem, da otroku daje vitaminski sirup, ki naj bi vsaj delno poskrbel za manjkajoče elemente v prehrani.

Rešitev? Razvoj dobrih prehranskih navad se prične z določanjem pravil. Prav tako morate znati uporabiti besedo »ne«, saj enoletnemu ali dvoletnemu malčku ne smemo dovoliti, da bo sam odločal o svojih obrokih. Hrano, ki jo ima rad, najprej zamenjajte s podobnimi, a bolj zdravimi živili. Namesto »čokolina« naj v mleku dobi žitne kosmiče, hrenovko nadomestite z manjšim piščančjim filejem, na kruh pa mu namažite marmelado.

Če bo otrok hrano zavrnil, jo enostavno umaknite z mize, ne da bi ga poskušali siliti ali prepričevati. Ne ponudite mu priljubljenih jedi, pa čeprav vas skrbi, da bo ostal lačen. Ko ga bo resnično popadla lakota, se bo pač moral lotiti »nove« hrane, saj bo uvidel, da ne bo dosegel svojega.

Ko otroka enkrat prepričate, da se novo hrano izplača poskusiti, bodite inovativni. Ponudite mu sadje in zelenjavo, vendar prikrito. Če malček enostavno ne prenese »zelenjavnega okusa«, ga izboljšajte z naribanim sirom ali zabelo iz masla in krušnih drobtin. Če se kremži ob pogledu na sadje, mu ga zmeljite ter ponudite kot kašico, dajte mu suho sadje ali ga zmešajte z mlekom ali jogurtom ter ponudite kot zabaven otroški koktejl …

Od nič do nekaj grižljajev

Druga vrsta malčkov poje za zajtrk dve žlički kašice, za kosilo kolobarček klobase in za večerjo četrt »bobi palčke«. Enostavno se jih ne da prepričati, da bi pojedli vsaj polovico obroka. Matere pa skrbi, da ne pojedo dovolj. Sploh tiste, katerih malčki so tudi sicer tako drobni, da se jim poznajo vsa rebra in imajo trebuščke tako napihnjene kot podhranjeni otročki iz Afrike …

Skrb je v večini primerov odveč. Otroci ne stradajo, saj imajo v nasprotju z odraslimi dober občutek za to, kdaj jim kruli v želodčku in kdaj je ta poln. Tudi otroci, ki jih zadovolji že drobec hrane, niso lačni, kar lahko ugotovimo iz njihovega obnašanja: vseeno veselo tekajo naokoli in se polni energije igrajo.

Če otrok poje malo, je še posebej pomembno, da mu ponudimo hranljive in zdrave obroke. Kadar noče jesti, hrano zavrzite ali umaknite ter počakajte, da bo pokazal lakoto ter jo zahteval sam. Prav tako mu med obroki ne ponujajte nezdravih prigrizkov. Če je lačen, ko ste s kosilom že opravili, večerje pa še niste pričeli pripravljati, mu ponudite prigrizek, ki je zdrav: suho sadje, energijsko ploščico ali podobno.

Ste se kdaj tudi vi smejali kakšni mamici, ki pico obloži tako, da zgleda kot obraz? Z očmi, nosom in usti? Verjemite, da to v večini primerov deluje. Otroci namreč radi jedo stvari, ki so videti zabavne ali imajo posebno obliko. Prav tako so vedno dobrodošle jedi, ki jih ni treba jesti s priborom, ampak jih enostavno držijo v roki. Lotite se torej ptičkov iz kruha, stolpov iz bučk ter kroglic iz sira, zelenjavo pa jim zavijte v palačinko. Zakaj pa mislite, da imajo otroci radi »hot-dog« in zahtevajo torto v obliki formule?

Včasih se zgodi, da otrok poje le žličko ali dve tudi zato, ker gre za nov okus. Malček mora včasih poskusiti novo hrano kar od pet- do desetkrat, preden jo sprejme. Dovolite mu torej, da hrano zgolj poskusi in ga k temu spodbujajte. Če jo po nekaj žličkah zavrne, ker mu je tuja ter nenavadna, ga nato do konca nahranite z nečim, kar že pozna.

Da vas ješčnost vašega malčka le ne bo preveč skrbela, vam svetujemo, da pričnete pisati dnevnik, v katerem zabeležite vse, kar malček podnevi poje. Vsako posamezno grozdno jagodo in jabolčni krhelj, vsako četrtinko piškota ter vsako zrno graha. Po enem tednu boste verjetno tudi sami ugotovili, da zadeva sploh ni tako kritična, saj ob določenih dnevih »pobaše« kar veliko.

Prazna hrana – »junk food«

Matere malčkov, ki jedo zgolj nezdrave stvari, so ponavadi prepričane, da je to še vedno bolje, kot da sploh ne bi jedli. Otroci zato jedo le hrenovke, juhe iz vrečke, sendviče, kupljeno pleskavico s kečapom, »smokije«, napolitanke … Praviloma pa za odločitev o zdravi ali nezdravi prehrani otroci sami niso krivi, temveč nanjo vplivajo predvsem starši.

S tem, ko otroku ponudimo nezdravo prehrano, problem samo še povečujemo. Otroci občutek za okus namreč razvijajo prav v prvih letih življenja. Če jim takrat predstavimo »nezdrave okuse«, bodo ta vzorec ohranili za vedno ter se tudi kot odrasli ne bodo prehranjevali zdravo. Njihovo telo bo okuse, ki jih niso spoznali v rosnih letih, enostavno prepoznalo kot nekaj, kar jim ne ugaja in kar telo zavrača.

Enostaven odgovor je, da moramo otroku najprej ponuditi zdrave stvari, saj se bo le tako navadil na njihov okus, hitre in nezdrave prehrane pa mu sploh ne smemo ponuditi. Če zdravo hrano zavrne, mu kot alternativo ne ponudite nezdrave, temveč naj izbira le med dvema zdravima obrokoma. Tako se bo z enim vendarle moral sprijazniti.

V uživanje zdrave hrane ga lahko prepričate tudi z manjšimi zvijačami. Ponudite mu na primer pico, obloženo s sadjem ali svežo zelenjavo. V shrambi poiščite dolgo zaprašeni »fondue«, v njem pripravite čokoladni preliv, otrok pa naj vanj pomaka sadje, v sirovega pa zelenjavo. Prebrskate pa lahko tudi nekoliko bolj eksotične kuharske knjige, v katerih boste našli tako omake iz kokosa kot jabolk in rozin, s katerimi lahko prelijete koščke mesa ter zelenjave in jih tako naredite okusnejše.