krepitev medeniceMartina Jurjevec, višja fizioterapevtka, Ginekološka klinika Ljubljana

Pomen in vloga mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov, sodelujejo pri zadrževanju blata in urina in so pomembne pri spolnem doživljanju tako ženske kot njenega partnerja.

Mišice medeničnega dna opravljajo dvojno vlogo:

– zapirajo medenični izhod,

– dajejo oporo organom v mali medenici.

Te mišice so ves čas rahlo napete, le ko gremo na vodo ali blato se sprostijo in nato spet prevzamejo prvotno vlogo.

Razlogi za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna lahko ohlapnejo zaradi več vzrokov:

– pomanjkanje telesne aktivnosti,

– povečanje telesne teže,

– dolgotrajnega težjega fizičnega dela,

– v nosečnosti,

– v starosti ( vobdobju menopavze),

– zaradi dolgotrajnega kašlja pri kroničnih dihalnih boleznih.

Predvsem nosečnost je obdobje, ko pri ženski nastopijo velike hormonske spremembe in ko narašča teža noseče maternice. Takrat so mišice medeničnega dna bolj raztegljive, ker se pripravljajo na porod. Včasih začnmejo zaradi različnih vzrokov tudi popuščati. Temu sledi neprijetna težava – uhajanje urina (lahko po kapljicah) predvsem ob naporu, kašlju, smehu,…

Zaradi naštetih vzrokov je pomembno naučiti žensko pravilnega izvajanja Keglovih vaj. Te vaje so se pokazale kot zelo uspešne predvsem v preventivi in terapiji nenadzorovanega uhajanja urina.

Kako se pravilno učite vaje po Keglu?

Obstaja več načinov učenja:

1. Ko sedite na stranišču poskušajte proti koncu uriniranja zaustaviti oziroma prekiniti curek urina. To storite le za test, ki služi preverjanju moči mišice medeničnega dna in učenju pravilnega stiska mišic. Izvedete ga le enkrat na teden. Pogostejše izvajanje vaj med uriniranjem lahko povzroči težave pri spontanem uriniranju – mehur se nepopolno prazni.

2. Predstavljajte si, da poskušate zaustaviti vetrove iz črevesja. Pri tem stisnete oziroma upognete mišice presredka in jih povlečete navzgor. Ta položaj zadržite nekaj sekund in nato mišice medeničnega dna (presredka) sprostite. Pri tem ne smete stiskati mišic stegen, zadnjice ali trebuha. To najlažje storite na stolu z rahlo razmaknjenimi nogami.

3. Po pridobitvi pravilnega občutka za stisk teh mišic sledi izvajanje in pojnavljanje vaj večkrat dnevno – kadarkoli in kjerkoli. Čas stiska in sprostitve je lahko kratek 1 – 2 sekundi ali pa daljši, do 8 sekund. Stisku vedno sledi sprostitev, ki traja približno enak čas. Vaje lahko izvajamo v različnih položajih (stoje, sede ali leže) in to počnemo pri različnih dnevnih aktivnostih (telefoniranje, gledanje TV, pomivanje posode, itd.)

Zapomnite si:

– izvajajte vaje v več serijah po 6 – 10 stiskov in sprostitev

– če je le mogoče stisnite mišice medeničnega dna preden dvignete breme, preden zakašljate ali se zasmejete

– med izvajanjem vaj po Keglu ne zadržujte dihanja (dihajte sproščeno)

– čim več boste vadile, močnejše bodo mišice medeničnega dna

– pomembna je kvaliteta izvedbe vaje in ne samo število ponovitev

– bodite vztrajni in dosledni

– vsakodnevna vadba za mišice medeničnega dna je priporočljiva vse življenje

Kaj dosežemo z redno vadbo?

Ker so mišice bolj prožne, je možnosti, da bi se med porodom pretrgal presredek, veliko manj, redne vaje takoj po porodu pa pospešijo zdravljenje prerezanega ali raztrganega in zašitega presredka.