Revija MAMA

kopanje_likeKo otrok začne sedeti, se plaziti in očitno izražati svojo naraščajočo samostojnost, dnevna rutina, kot sta kopanje in previjanje, postaneta težka preizkušnja za našo potrpežljivost. Pridno bitjece, ki je grgralo na previjalni mizi, izgine. Namesto njega je zdaj pred nami mala migajoča glista, ki niti sekunde ne more biti pri miru. Izmika se v kadi, obrača glavo, ko mu čistimo zobke, in vrešči, ko ga oblačimo, roki pa sta povsod drugje, samo v rokavih ne.

Bodite pripravljeni

To neskončno migotanje in izmikanje, ki staršem načenja živce, je povsem normalna faza v otrokovem razvoju. Ko se otrok začne premikati, postane mali raziskovalec in niti na misel mu ne pride, da bi bil pri miru.

Zato bo najbolje, če se vnaprej dobro pripravimo. Še preden se lotite preoblačenja, kopanja ali katerega drugega podobnega opravila, si pripravite vse potrebno. Raje vzemite eno majičko preveč, kot pa da bi morali sredi preoblačenja še kaj iskati. Poleg tega si vzemite dovolj časa in ne bodite živčni, ker otrok začuti vašo nervozo in je zato z njim še teže. Po potrebi si odrasli v družini razdelite naloge. To je še posebno priporočljivo, če imate več majhnih otrok.

Kopanje brez stresa

Novorojenčkov ni treba vsak dan kopati, lahko jih le dobro umijemo. A ko se začne dojenček sam hraniti in se premikati, se hitro umaže. Pri približno šestih mesecih postane zelo živahen, v kadi bo poskušal sam sedeti, ne bo se pustil poleči v polsedeči položaj, zato moramo biti pri tej starosti izjemno pazljivi. Trdno ga moramo držati, da nam ne zdrsne pod vodo.

Najboljša rešitev so posebni sedeži za kopanje, v katerem otrok ne more zdrsniti pod gladino, vi pa imate proste roke, da ga lahko normalno umijete. Otrok je zadovoljen, ker je bolj v pokončnem položaju, pa tudi bolje se počuti, ker ga nihče trdno ne stiska za roke. Vi pa boste bolj sproščeni in manj v skrbeh, pa še delo bo hitreje opravljeno. Ti sedeži imajo spodaj gumijaste nogice, ki se prisesajo na dno kadi.

A čeprav uporabljate sedež za kopanje, ne pozabite: otroka nikoli ne puščajte samega v kadi!

Kopanje naj bo čim bolj prijetno, zato pred kopanjem ogrejte kopalnico, voda naj bo ravno prav topla, kar preverite s komolcem ali s termometrom. Otroški termometri za v kad so prav ljubki in služijo hkrati kot termometer in kot igrača, zato je vredno investirati nekaj tolarjev v ta nakup.

Brisače ogrejte in jih imejte pripravljene v bližini, da otroka ne bo zazeblo, ko ga boste vzeli iz vode.

Če se vaš najmlajši noče kopati, se lahko kopata skupaj . Zakaj pa ne? Tako boste otroka lahko dobro nadzirali, skupaj se bosta igrala, obema bo zabavno in koristno. Vendar tega ne počnite, če ste z otrokom sami doma . Vedno naj bo ob vas druga odrasla oseba, ki bo vzela otroka iz kadi, ga osušila in oblekla, ko bo kopanja konec, medtem ko se boste vi do konca umili ali se brisali.

Umijmo še laske

Večina otrok je zelo razdražena, če jim pride voda v oči. A lase je treba umiti in jih sprati. Kričanju in neprijetnemu mencanju oči, ki še poslabša situacijo, se lahko izognemo na dva načina. Ponekod lahko kupite poseben klobuček za umivanje las, ki izgleda kot okrogla plošča z luknjo v sredini. Opozarjamo, da imajo otroci ponavadi veliko veselje, da jih vlečejo z glave. Če tega nimate, si pomagajte z majhno brisačko, ki jo otroku držite na čelu. Ta bo popila odvečno vodo, preden pride do otrokovih oči.

Uporabljajte otroške šampone, ki ne dražijo oči. Nekoliko starejši malčki se bodo zelo zabavali, če jim tudi v kadi dovolite uporabljati očala za plavanje. Voda jim ne bo prišla v oči, pa še uživali bodo.

Nega novorojenčka

Tudi pred prvim kopanjem moramo skrbeti za čistočo svojega najmlajšega.

1.Oči

Obrišite mu jih od notranjega kotička navzven, za vsako potezo pa vzemite nov kosmič čiste vate, ki ga nato odvrzite. Nazadnje mu nežno obrišemo oči še s suho krpico.

2.Obraz in vrat

Z mokro krpo nežno in pazljivo obrišemo vsak košček kože, posebno pa moramo biti pozorni na gubice, v katerih se lahko nabere slina ali izbljuvano mleko.

3.Ušesa

Obrišite jih povsod naokrog po zunanjem ušesu, nikoli pa s paličico ali podobnim ne drezajte v uho.

4.Roke in noge

Obrišite jih s krpo in ne pozabite obrisati med nožnimi prstki. Nežno mu razprite dlani in tudi njih umijte.

5.Popek

Dokler se popolnoma ne zaceli, ga moramo dobro, vendar nežno čistiti. S čistim kosmom vate, ki smo ga namočili v medicinski alkohol, obrišemo popkov krn in kožo okoli njega. Pri tem ne smemo močno pritiskati ali drgniti. Osušimo ga s suhim kosmom vate ali suho krpo. Čim pogosteje popek pustimo na svežem zraku, ker se bo hitreje posušil in zacelil.

6.Ritka

Če imamo dečka, ritko umivamo malce drugače, kot jo umivamo deklici. Dečku najprej obrišemo gube med trebuhom in nogami, nato z novo vato očistimo njegov lulček, vendar kožice ne vlečemo nazaj. Umivamo ga od trebuha v smeri stran od telesa. Temeljito očistimo tudi predel okoli mod. Obrišemo še stegna, nato pa temeljito umijemo ritko. Po potrebi jo namažemo s hladilnim mazilom ali drugo primerno kremo.

Tudi deklici najprej očistimo gube med trebuhom in nogami, nato pa z gibi od trebuha proti ritki umijemo spolovilo. Sramnih ustnic nikoli ne razpiramo. Paziti moramo, da ne brišemo v nasprotni smeri, od ritke proti spolovilu. Tako bi namreč lahko prenesli bakterije iz zadnjične odprtine v nožnico. Ko je spolovilo čisto, umijemo še ritko.


Tag-i