kratko skrbUmivanje in kopanje

Pred umivanjem oziroma kopanjem si pripravite:

– mehko krpo za umivanje ali kos pleničke,

– nežno, neodišavljeno otroško milo ter šampon,

– mehko krtačko za lase, s katero spodbudite prekrvavitev lasišča ter odstranite temenice,

– brisačo in odejo,

– kopalno kad za dojenčke, v kateri naj bo do 15 centimetrov tople vode – temperaturo vode preizkusite z zapestjem ali komolcem,

– svežo pleničko,

– sveža oblačila.

Za umivanje s krpo ali spužvico izberite toplo sobo. Otroka položite na previjalno mizico, posteljo ali drugo ravno površino, ter ga slecite do pleničke in majičke. Z vlažno krpico ali vato otroku obrišite oči od notranjega kotička proti zunanjemu, nato pa še ušesa in nosek. Kepico izplahnite, obrišite preostanek obraza ter ga osušite. Nato dajte na krpico kapljico šampona, jo spenite ter z njo obrišite otrokovo lasišče, ga »izperite« s čisto mokro krpo in obrišite do suhega. Na krpico iztisnite kapljico tekočega mila ali spenite navadno otroško milo ter obrišite otrokove genitalije ter telo. Posebej bodite pazljivi pri gubah pod vratom, na zapestjih, gležnjih in na vrhu stegen, na podpazduhe ter kožo za ušesi. Ko je otrok umit, ga do suhega popivnajte z brisačo, namestite pleničko ter oblecite.

Previjanje

Potrebujete:

– svežo pleničko,

– plenico s trakovi ali velkro za pritrditev,

– kremo za ritko,

– posodo s toplo vodo,

– bombažno vato,

– gazo ali krpico za umivanje.

Otroka položite na hrbet na previjalno mizo ali svojo posteljo ter odstranite mokro pleničko. Njegove genitalije nežno umijte z vato in gazo, namočeno v toplo vodo, ter nato s suho gazo ali krpico popivnajte, da se osušijo. Če imate dečka, bodite pri odstranjevanju stare pleničke nekoliko previdnejši – dojenčki se ob občutku svežega zraka na genitalijah pogosto polulajo, kar pri fantkih pomeni, da lahko curek poškropi tako previjalno mizico kot vas. Pri deklicah pa si velja zapomniti, da je treba genitalije vedno čistiti od spredaj nazaj oziroma od sramnih ustnic proti anusu, s čimer se izognete infekciji zaradi vnosa bakterij v sečila.

Preprečevanje pleničnega izpuščaja

– Dojenčka pogosto previjajte. Kadar se pokaka, ne odlašajte, temveč ga previjte takoj.

– Ko otrokove genitalije očistite z vodo ali tudi nekoliko otroškega mila, jih namažite s kremo za ritko. Najboljše so goste in mastne kreme, ki preprečujejo, da bi urin ter blato prodrla do kože, ter tiste, ki vsebujejo cinkov oksid – tudi ta namreč naredi »pregrado« med ritko ter izločki.

– Če uporabljate bombažne pleničke, jih perite z detergenti, ki ne vsebujejo belil ter dišav. Ne uporabljajte mehčalca!

– Otrok naj bo vsak dan vsaj nekaj časa brez pleničke, da se bo ritka »prezračila«.

Pomirjanje dojenčka s kolikami

– Otroku dajte na trebušček toplo (ne vročo!) brisačko ali »termofor«.

– Nežno ga zibajte v naročju, gugalnem stolu ali zibelki.

– Okopajte ga v topli vodi.

– S krožnimi gibi mehko masirajte ali božajte otrokov trebušček.

– Zavijte ga v »bubo«.

– Otroka držite v naročju ter se z njim sprehajajte po stanovanju.

– Držite ga pokonci, kar bo olajšalo težave z vetrovi in napenjanjem.

– Nekatere otroke pomiri duda, druge sprehod v vozičku, nekatere vsi blagi ritmični tresljaji (tudi vožnja v avtu ali celo, če sedete na vključen pralni stroj) …

Načini podiranja kupčka:

– Otroka držite pokonci, tako da z glavo sloni na vašem ramenu. Z eno roko mu podpirajte glavo in vrat, z drugo pa ga nežno gladite ter nekoliko potrepljajte med lopaticami.

– Otroka posadite na svoja kolena, tako da je obrnjen k vam. Podpirajte mu vrat in glavico, z drugo roko pa ga božajte in rahlo potrepljajte med lopaticama.

– Otroka položite v svoje naročje, tako da leži na trebuščku. Glavico mu podpirajte s komolcem roke, na kateri leži, z drugo pa ga nekoliko potrepljajte po hrbtu. Enako ga lahko položite na blazino za dojenje.

Striženje nohtov:

– Dojenčkove nohte vedno postrižite z zaobljenimi škarjicami, s katerimi jih ne morete pičiti, ali pa ščipalnikom.

– Nohte je najlaže postriči, če imate pomoč: vaš partner naj si otroka posadi v naročje ter ga drži, da se ne premika ali ne izmuzne, vi pa se posvetite le striženju.

– Z eno roko primite otrokovo dlan, tako da ima iztegnjen le prstek, na katerem boste skrajšali noht, druge prste pa naj ima stisnjene v pest.

– Nohte na rokah ne odrežite čisto ravno, da ne bodo ostali ostri robovi. Po potrebi jih celo nekoliko popilite. Nohte na nogah odrežite ravno, da ne pride do vraščanja.

– Nohtov nikoli ne postrižite »v živo«, saj je to lahko boleče. Ko primete prst, raje pritisnite na blazinico, da se ta pomakne navzdol ter odstopi od nohta.

– Če se vam zgodi, da ste noht po nesreči odrezali preveč in začne krvaveti, vzemite sterilno gazo ter jo pritisnite na ranico, da zaustavite krvavitev. Dojenčkom nikoli ne prilepite obliža! Lahko se namreč zgodi, da bi ga pogoltnil, če bi dal prst v usta in ga sesal, dokler lepilo obliža ne odstopi.

– Da se novorojenček, ki še nima popolnega nadzora nad mišicami rok, ne bi opraskal, pa mu kupite posebne rokavičke ali mu na dlani nataknite kar tanke nogavičke.

– Nekateri dojenčki striženja nohtov nikakor ne dopustijo, zato je včasih najlažje, če jim jih postrižete med spanjem.

Uvajanje goste hrane

Znaki, da je dojenček pripravljen na gosto hrano, so:

– Otrok lahko sedi ob opori ali samostojno in popolnoma nadzoruje glavo.

– Po obroku mleka otrok ni zadovoljen in zdi se, da je še bolj lačen.

– Kadar jeste vi in vaš partner, vas z zanimanjem opazuje.

– Otrok daje v usta vse več stvari, kot da bi jih hotel poskusiti.

– Njegovo pridobivanje teže se je upočasnilo ali zastalo.

– Otrok se potem, ko je že prespal celo noč, začne spet prebujati zaradi lakote.

Preprečite smrt v posteljici

– Dojenčka je treba položiti v posteljico na hrbet ali na bok. Če ga položimo na bok, naj ima spodnjo rokico iztegnjeno proč od trupa – to mu bo preprečilo, da bi se prevalil na trebuh. Poležani glavici se izognemo tako, da otroka obračamo – z enega na drug bok in na hrbet. Če se med ležanjem na boku vedno prevali na hrbet, mu lahko hrbet založimo z brisačko, zaradi katere se ne bo mogel vedno prevaliti in spati v istem položaju.

– Otrok naj ima trdno ležišče oziroma »jogi«, najbolje iz lateksa ali trdnega naravnega materiala (npr. kokos), mehko ležišče, ki se »vdira« pa zavrzite. Iz posteljice odstranite vse blazine in plišaste igrače, ki bi otroku oteževale dihanje, če bi mu prekrile nos in usta.

– Otroka pokrijte z lahko odejo, ki ne bo pretopla in jo bo lahko sam odrinil ter se razkril. Odejo na spodnjem robu postelje spodvijte pod ležišče, da bo ostala na spodnjem delu postelje ter otroku na bo zlezla čez obraz. Ko položite otroka v posteljico, naj se z nogami dotika njenega spodnjega roba – tako bo lahko med spanjem zlezel le navzgor, proč od odeje, ne pa navzdol in pod njo.

– Dojenček naj med spanjem ne bo pregret. Spi naj v prostoru, katerega sobna temperatura je okoli 18 stopinj! Prav tako naj bo normalno oblečen in pokrit – nikoli ne pretiravajte niti z oblačili niti z odejami, za spanje pa tudi kapice ne potrebuje. Če otrok zaspi na blazini na tleh, ne smete imeti prižganega talnega ogrevanja!

– Kadar ima otrok povišano telesno temperaturo, ga nikar ne pokrivajte. Njegovo telo je vroče, četudi ima občutek, da ga hladi in trese, zato ga ne smemo še dodatno segrevati z odejami – ravno nasprotno: telo se mora ohladiti.

– V vašem domu naj nikoli nihče ne kadi, pa tudi sicer se izogibajte vsem prostorom, kjer bi otrok lahko prišel v stik s cigaretnim dimom.