Revija MAMA

Raziskave so pokazale, da ima dodatek prebiotika v mlečni formuli podoben učinek, kot če bi dojenček užival materino mleko.

Sterilno ni najbolje

Včasih preprosto zmanjka idej, kaj bi še ponudili otrokom za boljšo odpornost,  ali kaj bi nudili dojenčku, ki ga mučijo krči. Znanost danes vedno večji pomen daje pomenu zdrave črevesne mikroflore. In danes je tudi vedno bolj jasno, da čisto sterilno okolje človeku ni najbolj domače. Ugotavljajo namreč, da v telesu sploh ni sterilnih področij in da na in v nas mrgoli nekih drugih bitij, t. i. mikroorganizmov. Največ jih je prav v črevesju (skoraj 99 %). In ti so zelo pomembni, saj »trenirajo« novorojenčkov nerazviti imunski sistem. Uravnotežena črevesna flora je ključna za pravilno delovanje imunskega sistema.

Ali ste vedeli? Novorojenček ima sebi lastno mikrofloro, ki se že po petih dneh po rojstvu začne pretvarjati v takšno, kot je značilna za odrasle, po uvajanju goste hrane pa še bolj pospešeno. Nekje med 2. in 5. letom naj bi bila že kot »odrasla«.

Črevesna mikroflora vpliva na celo telo

Materino zdravstveno stanje, sestava njene črevesne mikroflore in življenjski slog v nosečnosti vplivajo na to, katere mikroorganizme bo prenesla na otroka. Otrok namreč pride v stik z bakterijami že v maternici, med porodom pa se sreča tudi z materinimi vaginalnimi in črevesnimi bakterijami. Pri porodu s carskim rezom tega ni in otroci naj bi imeli večjo verjetnost neuravnotežene črevesne flore, kasneje v življenju pa so bolj izpostavljeni pojavu astme, alergij in diabetesu tipa 1.

SLOVARČEK:

Probiotiki so živi, nepatogeni mikroorganizmi, ki, če jih zaužijemo v zadostnih količinah, pozitivno vplivajo na zdravje. Najbolj znane so mlečnokislinske bakterije, zlasti sevi laktobacili in bifidobakterije.

Prebiotiki so snovi, ki pospešujejo razmnoževanje in rast probiotikov. V neprebavljeni obliki dospejo v črevesje, kjer imajo zlasti ugoden učinek na rast bifidobakterij in laktobacilov. Aktivni prebiotiki so npr. galaktooligosaharidi, fruktooligosaharidi in inulin.

Simbiotiki so prehranski izdelki, ki vsebuje tako probiotike kot prebiotike.

Vpliv materinega mleka na črevesno floro

Materino mleko je popolna naravna hrana, saj vsebuje tako probiotike kot prebiotike (oligosaharide). Dolgo je veljalo prepričanje, da je materino mleko sterilno, nedavno pa so znanstveniki odkrili, da vsebuje množico bakterij (odkrili so že več kot 200 vrst), ki jih je najti tudi v črevesni flori otroka. Med njimi so zlasti pomembni probiotiki laktobacili. Pomembna sestavina materinega mleka pa so tudi oligosaharidi (ki spadajo med prebiotike), s katerimi se prehranjujejo dobre bakterije v črevesju, zato so koristne za črevesno floro in razvoj imunskega sistema.

Iz materinega mleka so nekateri proizvajalci mlečnih formul izolirali probiotik Lactobacillus fermentum CECT5716 in ga uporabili v začetnih in nadaljevalnih mlečnih formulah za otroke. Veliko je izdelkov, ki imajo ob sebi pridevnik »probiotičen« (npr. jogurt), a žal niso učinkoviti, ker probiotiki sploh ne pridejo na cilj – do črevesja. Tu pa je bila stopnja preživetja visoka, zato podpira zdravo črevesno sluznico, deluje varovalno zoper črevesne okužbe in uravnava imunski odziv.  Z raziskavo je bil dokazan okrepljen imunski odziv tudi po cepljenju zoper gripo. Obenem predstavlja pomembno alternativo antibiotikom pri mastitisu, saj je bilo v mleku bolnic z mastitisom, ki so ga uživale, najti celo manj patogenih bakterij kot pri tistih, ki so se zdravile z  antibiotiki.

Prebiotiki so hrana za dobre bakterije

Galaktooligosaharidi (GOS) so ogljikovi hidrati, ki jih prebavni sistem ne more razgraditi. Potujejo v nižje predele črevesja, kjer se z njimi hranijo dobre bakterije (laktobacili in bifidobakterije). Proizvajalci mlečnih formul jih pridobivajo iz laktoze. V raziskavi so primerjali dojene otroke in dojenčke, hranjene z začetno mlečno formulo, obogateno z GOS, in tiste, ki so se hranili z običajno mlečno formulo. V blatu otrok, ki so uživali formulo z GOS, so odkrili povečanje populacije laktobacilov in bifidobakterij. Njihovo število ni bilo nič manjše kot pri dojenih otrocih.

Prebiotiki tudi zoper boleče trebuščke

Tudi raziskava iz leta 2015 je potrdila, da imajo dojenčki, hranjeni z začetno ali nadaljevalno mlečno formulo, obogateno z GOS, črevesno floro z več bifidobakterijami ter mehkejše blato z nižjo ph-vrednostjo, po sestavi podobno blatu dojenih otrok, ki ga pogosteje odvajajo. GOS vpliva na zmanjšan pojav kolik pri dojenčkih. Mlečna formula, obogatena s prebiotiki GOS, je tako kot materino mleko povečevala nastajanje dobrih ter zavirala nastanek škodljivih bakterij, kar je za dojenčke pomenilo pravo olajšanje v smislu manj trebušnih krčev.

Če dojenček zaužije probiotik in prebiotik, bo žarel od zdravja

Raziskave med dojenčki, hranjenimi z mlečno formulo z dodatkom L. fermentum CECT5716 in GOS, so pokazale velike spremembe v njihovi mikroflori. V študiji, v katero so bili vključeni otroci, hranjeni z nadaljevalno formulo, je število dobrih bakterij močno naraslo, saj je bil kar 78 % porast laktobacilov in 70 % porast bifidobakterij. Kombinacija probiotikov in prebiotikov zmanjšuje tudi pojav trebušnih in črevesnih infekcij (za 46 %) ter težav z dihali (za 26 %).

 

 

 


Tag-i