Ker je poletje tukaj, je veliko sadja na voljo, ki ga je treba dobro izkoristiti. Marelice in cmoki so odlična kombinacija, zato vam posredujemo odličen in enostaven recept.
Marelični cmoki iz paljenega(kuhanega) testa:
Testo:
*250 g moke
*50 g masla
*2 jajci
*1/2 l mleka
* ščep soli
Nadev:
*sveže marelice(14 kom)
*kocke iz sladkorja
* V posodo damo mleko, maslo in ščep soli. Ko zavre, vsujemo moko in mešamo, da dobimo cmok, ki se ne lepi na posodo. Ko se ohladi, postopoma vmešavamo jajca.
*Testo vsujemo na pomokano površino in če je potrebno, dodamo toliko moke, da testo postane mehko in voljno z gnetenjem.
*Zvaljamo in narežemo toliko kvadratkov, kolikor imamo marelic.
V očiščeno marelico damo kocko sladkorja in jo previdno ovijemo v testo. Vse odprtine dobro stisnemo skupaj, da nam med kuhanjem ne popoka.
*Zavremo rahlo osoljeno vodo in ko zavre, damo cmoke kuhati. Med počasnim vrenjem jih opazujemo, kajti, ko se dvignejo na površino, jih nato kuhamo še 5 minut.
*S penovko jih vzamemo ven in jih zabelimo z praženimi drobtinami, cimetom in sladkorjem.
*Če vam jih nekaj ostane, jih nikar ne hranite v hladilniku, ker bo sok marelic razpočil testo, zato jih lahko zmrznete.