Revija MAMA

1403651_534236853337290_1891084679_oSodobna družba je veliko ljudi prepričala, da na prsi gledajo le iz seksualnega vidika, zanemarjajo pa njihovo osnovno biološko vlogo – prehrano dojenčka. Vendar je prav dojenje tisto, ki predstavlja naravno hranjenje. In če lahko mamice na javnih mestih otroku ponudijo stekleničko s prilagojenim mlekom, zakaj mu ne bi smele ponuditi tudi svojih prsi? Navsezadnje gre v obeh primerih za dejstvo, da je treba otroka nahraniti, način hranjenja pa ne sme biti povod za diskriminacijo. Nikoli in nikdar. V Sloveniji imate vso pravico, da otroka podojite kjerkoli in kadarkoli. Nobena prodajalka, noben natakar, noben varnostnik in nobene zlobne pripombe vas nimajo pravice odgnati. Tudi tam, kjer imajo na vhodnih vratih sličico s prečrtanim sladoledom ali podobno, kar pomeni, da v prostor ne smete vstopati s hrano. Potemtakem ne bi smeli vstopiti niti ljudje z žvečilko v ustih. Ali pa ne bi smeli vstopiti vi, saj v prsih »prenašate« hrano.

Veliko nakupovalnih centrov ter trgovin z otroško opremo ima posebej urejene sobice, ki so namenjene tako previjanju kot dojenju otroka. Priporočljivo je, da jih uporabljate, pa ne zato, ker bi se morali skriti proč od oči javnosti, temveč zato, ker bo vaš otrok v takem okolju imel mir, ki ga potrebuje med hranjenjem. Ne bodo ga motili mimoidoči in obvestila ali glasba po zvočnikih, zato se bo lahko posvetil le hranjenju.

Četudi imate pravico dojiti v javnosti, pa je vprašanje, kakšen je vaš odnos do te pravice. Pravzaprav ima vsaka mama drugačnega. Za udobno dojenje v javnosti je namreč treba najti pravilno ravnotežje med zadovoljevanjem potreb dojenčka ter sramežljivostjo, ki nastopi zaradi deljenja intimnega trenutka z drugimi ljudmi. Dojenje pač vključuje prsi, ki jih po navadi ne razkrivamo v javnosti. In diskretnost, ki jo pri tem želite, ne pomeni, da vam je nerodno ali da se sramujete hranjenja svojega otroka – gre le za to, da se ne želite počutiti nelagodno ali nelagodje zbujati v drugih. Tudi nelagodje zaradi »kazanja prsi« je seveda nekaj, kar si lahko razlagamo tako ali drugače: dejstvo je, da mamica med dojenjem pokaže mnogo manj kože kot vsaka najstnica v vroči majčki z dekoltejem ter v krilu, ki komajda pokrije zadnjo plat.

V mnogih delih sveta je pogled na doječo mater nekaj povsem običajnega. Drugod ne smejo ženske v javnosti pokazati niti obraza, kaj šele prsi. V ZDA ima kar 17 zveznih držav poseben zakon, ki dovoljuje dojenje na javnih mestih, dodatnih trinajst pa dojenje v zakonu o nespodobnem obnašanju v javnosti navaja kot izjemo.

 

Več o nasvetih za dojenje v javnosti, pa tudi o tem kako odreagirati, če vam to prepovedo, si lahko preberete v novi marčevski številki revije Mama.

 


Tag-i