Revija MAMA

shutterstock_81530068[1]-balerinaPovsem razumljivo je, da se zdi vsakemu staršu njegov malček tako čudovit, da hoče ohraniti spomine na to prvo obdobje za vse čase. Starši fotografirajo svojega otročka v vseh mogočih situacijah, še posebej so ti prisrčni, ko popolnoma goli skačejo po vodi, se valjajo po mivki, ali ko osvojijo lulanje na kahlici. To so resnično edinstveni trenutki, ki jih lahko, zahvaljujoč sodobni tehnologiji, ovekovečimo in shranimo kot dragocen spomin. A tu smo že takoj pri zelo kočljivi stvari: ali kdaj pomislimo, kam vse romajo te fotografije? Se zavedamo vseh mogočih zlorab, ki jih omogoča taista tehnologija? Zavedati se moramo, da na tem svetu živi določen odstotek ljudi, ki na spletu dobesedno brska za vsem, kar bi se dalo zlorabiti. Zato nikoli ne dajajmo fotografij golih otrok na splet, na socialna omrežja, celo elektronska pošta ni varna pred vdori. Po zaslugi računalniškega omrežja je danes ves svet ena mala vas, tako da lahko kdorkoli iz kateregakoli konca sveta vsak hip prestreže vaše slike in vse kar objavljate.

Ste kdaj pomislili kdo vse ima dostop do fotografij vaših otrok?

Na žalost se tukaj naša skrb ne konča, saj ne gre le za to, kaj delamo z našimi fotografijami, ampak moramo biti vsaj malo pozorni tudi na vedenje drugih, ki so v bližini naših otrok, še posebej na plaži ali bazenu. Tam se lahko na videz povsem nedolžno sprehaja tudi kakšen »turist« s fotoaparatom v roki, ki pa nima namena slikati le narave. V takem primeru pokličite otroke k sebi in, če vam je človek resnično sumljiv, obvestite tudi pristojne varnostnike. To je žal edini način, da se takšen človek od tam umakne.

Luka Mavrič:

Pozorni moramo biti tudi na vedenje drugih, ki so v bližini naših otrok, še posebej na plaži ali bazenu in celo na otroških igriščih!

Nadaljevanje članka si lahko preberete v oktobrski številki revije Mama.


Tag-i