Revija MAMA

favourites-chores-laundryPo starem hrvaškem družinskem zakonu so morali otroci spoštovati svoje starše ter jim pomagati in biti uvidevni do družinskih članov. Od 1. septembra pa bo v veljavo stopil novi, ki določa, da bodo morali otroci pomagati tudi pri vsakdanjih gospodinjskih opravilih. Neupoštevanje zakona ne bo kaznovano, edini nadzor bodo imeli starši.

Takšna določila so izjemno koristna tako za otroke kot starše. Gre za temeljno načelo spoštovanja staršev in pomoči pri delih, ki so primerna za otroka,” je za Jutarnji list povedala psihoterapevtka Jelena Vrsaljko. Vrsaljkova meni, da s takšnimi zakonskimi določili pošiljajo sporočilo družbi o pomembnosti tega načela. Otroke od začetka učijo, da imajo obveznosti in odgovornosti, staršem, ki so bolj popustljivi, pa omogoča, da sprejmejo upravičenost pravil o tem, da je otrokom treba postaviti meje in nalagati obveznosti.

Hrvaški zakon določa tudi, da je otrok po 15. letu starosti, ki služi z delom, obvezen prispevati k svojemu vzdrževanju in izobraževanju. Praviloma gre za honorarna dela med počitnicami ali pa pomožna dela za uro ali dve med tednom. S tem zakonskim določilom bodo na Hrvaškem poskusili vplivati na odnos najstnikov do dela in denarja.

VIR: STA

 


Tag-i