FAN2007098Ali si lahko med nosečnostjo barvam lase?

Raziskave na živalih kažejo, da je barvanje las med nosečnostjo najverjetneje varno. To potrjuje tudi razmeroma majhna količina kemikalij, ki se med barvanjem dejansko absorbirajo v telo. Poleg tega ni poročil o razvojnih nepravilnostih pri človeških plodovih zaradi barvanja las, čeprav si lase barvajo številne ženske med nosečnostjo.

Na žalost pa je vprašanje veliko težje, kot se morda zdi na prvi pogled. Problem je v izjemno slabih podatkih o morebitni škodljivosti raznih kemikalij, ki smo jim vsak dan izpostavljeni. Zakaj je tako? Obstaja velika razlika med zdravili in kemikalijami. Kadar hoče farmacevtska industrija uvesti novo zdravilo, mora dokazati njegovo učinkovitost in varnost ter navesti vse morebitne stranske učinke. Verjetno je zato veliko ljudi prepričanih, da so zdravila s svojimi stranskimi učinki danes velik problem.

V resnici je zgodba s kemikalijami veliko bolj zaskrbljujoča. Da bi neko podjetje umaknilo s tržišča določeno kemikalijo, mora nekdo drug (ne proizvajalec!) dokazati, da je škodljiva. Postopki dokazovanja škodljivosti pa so zelo zapleteni in ima redko katera organizacija dovolj sredstev zanje.

Posledica tega je, da za kar 43 odstotkov kemikalij nimamo nikakršnih podatkov o njihovem vplivu na zdravje. Za večino ostalih pa so dokazi o varnosti ali škodljivosti zelo šibki. Barve za lase seveda vsebujejo precej kemikalij in nekatere od teh so vsaj potencialno nevarne za razvijajoči se plod.

Najbolj smiselno se mi zdi upoštevati tako imenovano »okno izpostavljenosti«. Večina plodovih organov se razvije v prvem trimesečju in v tem obdobju se je verjetno najbolje izogibati snovem, ki bi lahko kvarno vplivale na ta razvoj – še posebej če izpostavljenost ni nujna, kot v primeru barve za lase.

 Ali lahko hodim na depilacijo bikini predela?

Lahko. V tem ne vidim nič nevarnega. Res pa je, da se vam bo morda zdel postopek bolj boleč kot izven nosečnosti. To je zaradi povečane prekrvavitve tkiv v tem predelu.

 Ali lahko nosim visoke pete?

V nosečnosti sicer pride do nekaterih sprememb v sklepih, ki pod vplivom hormonov postanejo manj stabilni. Prav tako se zaradi povečane maternice spremeni težišče telesa in ima zato veliko nosečnic težave z ravnotežjem. Kljub temu sem prepričan, da ni zdravstvenih razlogov, da nosečnica, ki si to želi, ne bi smela obuti čevljev z visoko peto.

 Ali lahko v nosečnosti vzdigujem svojega starejšega otroka?

Lahko. Ta odgovor velja za večino nosečnic. Večina nosečnic ima namreč nizko tveganje za prezgodnji porod. Če vam zdravnik pove drugače (na podlagi vaših bolezni ali operacij pred nosečnostjo, predhodnih nosečnosti ali težav oz. izvidov preiskav v tej nosečnosti), ga seveda upoštevajte.

 Ali lahko med nosečnostjo belim stene stanovanja?

Najbolj nevarne sestavine barv, s katerimi večinoma barvamo stanovanja, so tako imenovane »lahko hlapne organske komponente« ali VOC (volatile organic compounds).

Da te škodujejo človeškim plodovom, vemo iz zelo žalostnih zgodb nosečnic, ki so v 80. letih prejšnjega stoletja zlorabljale vdihovanje raznih snovi, ki vsebujejo VOC. Njihovi otroci so imeli nepravilnosti, ki so zelo podobne tistim pri otrocih s fetalnim alkoholnim sindromom.

Seveda pa je vprašanje, kdaj izpostavljenost dejansko postane nevarna. Tega odgovora ne vemo. Zato je smiselno izbrati barve, ki imajo čim manj VOC. Evropska VOC-direktiva kot mejno vrednost omenja koncentracijo 75 g/l, v prodaji pa so tudi barve z na primer le 0,1 g/l VOC. Pri teh koncentracijah je barvanje stanovanja najverjetneje varno. Pa še nekaj: po barvanju se znebite neporabljenih barv. Tudi zaprte so namreč še vedno vir VOC.

 Kaj se zgodi, če med nosečnostjo zbolim za gripo ali virozo – je to lahko nevarno za plod?

Gripa je nevarna bolezen v nosečnosti. Posebno če zbolite v tretjem trimesečju in še bolj, če kadite. Gripa je za vaš plod nevarna predvsem posredno – ker je nevarna za vas.

Ta bolezen na žalost kljub možnosti varne in učinkovite zaščite s cepljenjem še vedno predstavlja pomemben delež obolevnosti in celo umrljivosti mater – tudi v Sloveniji, kjer je smrti nosečnic izjemno malo.

Za vse ženske, ki so ali bodo noseče med epidemijo gripe (od oktobra do marca), je cepljenje proti gripi brez dvoma priporočljivo. To ni samo moje osebno mnenje, ampak mnenje vseh resnih strokovnih organizacij po vsem svetu.

 Lahko med nosečnostjo jemljem zdravila za lajšanje težav pri prehladu in virusnih obolenjih?

Teh zdravil je vse več in varnost njihove uporabe med nosečnostjo v veliko primerih ni dobro raziskana. Načeloma velja za najprimernejše oz. najvarnejše zdravilo paracetamol (brez dodatkov, kot sta na primer kofein ali psevdoefedrin). Gotovo je smiselno to zdravilo vzeti, ko imate telesno temperaturo povišano nad 38 °C, če ga že nočete vzeti prej.

Uporabite lahko tudi fiziološko raztopino v pršilu za vlaženje nosne sluznice.

Dekongestivov raje ne uporabljajte v prvem trimesečju ali če imate visok pritisk.

Zdravila, ki jih lahko sicer dobite brez recepta, a se jim je v nosečnosti bolje izogibati, so nesteroidni antirevmatiki in acetilsalicilna kislina.

V določenih primerih tudi ta zdravila predpišemo nosečnicam, a bi vam samozdravljenje z njimi odsvetoval.

 Ali lahko med nosečnostjo spim na hrbtu ali trebuhu?

Velikokrat se v nestrokovni literaturi pojavijo zelo stroga priporočila o tem, v katerem položaju naj bi nosečnice spale. Navadno priporočajo kot edino pravilno oz. celo edino varno spanje na levem boku. Pretok skozi maternične žile v tem položaju je sicer res najmanj oviran, a je od tega dejstva do tako neživljenjskih priporočil zelo daleč.

Nobena od najpomembnejših strokovnih organizacij sploh ne omenja, v katerem položaju bi morala nosečnica spati. In prav je tako!

Najti udoben položaj za spanje v pozni nosečnosti je težko in, kot pravi združenje kanadskih porodničarjev in ginekologov, bi se morali »zdravniki vzdržati podajanja nepraktičnih priporočil«. Mislim, da enostavno ni resnih kontraindikacij za kakšen koli vam udoben položaj v nosečnosti.

 Je spolnost med nosečnostjo priporočljiva?

Spolni odnosi med nosečnostjo so varni vse do poroda, če niso prisotne naslednje kontraindikacije: krvavitev, predležeča posteljica, razpok plodovih ovojev, okužba, predhodni prezgodnji porod in več kot en predhodni spontani splav. Navadno morajo pari zaradi rastoče maternice preizkusiti različne položaje med odnosi. Ni pa priporočil o tem, kateri položaj je najvarnejši.

 Lahko med nosečnostjo letim z letalom?

Ne gre le za letenje z letalom. Gre tudi za to, da se lahko kaj zgodi, ko si na cilju. V zadnjih petih letih je bilo na primer na Havajih sprejetih v bolnišnico 270 nosečih turistk.

Glede letenja samega pa se največkrat pojavljajo trije problemi: sevanje, tveganje tromboze (strdek v žilah) in Ali potrebujem potrdilo od zdravnika?

Sevanje je med poleti povečano. Med varnostnimi pregledi na letališču ne uporabljajo instrumentov, ki sevajo.

Letalski potniki pa so izpostavljeni sevanju zaradi redkejše atmosfere. Tako so daljši leti (takrat letala tudi letijo višje) povezani z več sevanja.

Na srečo je količina sevanja še vedno dosti manjša od tiste, ki bi lahko bila nevarna. Nevarno bi bilo na primer šestkrat leteti od New Yorka do Tokia in nazaj.

Nosečnost predstavlja višje tveganje tromboze, tudi v prvem trimesečju. To tveganje se ob vsakem letu, ki traja več kot dve uri, podvoji. Razloga za to sta sedenje s pokrčenimi nogami in koncentracija krvi zaradi izsušenosti. Nosečnicam, ki boste letele, svetujem, da večkrat vstanete in naredite vsaj nekaj korakov. Svetujem tudi, da med letom pijete veliko vode. Trenutno še potekajo raziskave o tem, ali bi bilo smiselno nosečnicam, ki se odpravljajo na letalo, svetovati kompresijske nogavice ali celo preventivne odmerke zdravil proti strjevanju krvi.

Večkrat me v ambulanti nosečnice vprašajo, ali potrebujejo za potovanje z letalom kakšno potrdilo. O tem ni enotnih priporočil. Vsaka letalska agencija ima svoje zahteve, ki jih sam delim v tri skupine. Veliko prevoznikov je precej nezahtevnih in z njimi nosečnice letijo kadar koli v nosečnosti brez kakšnih koli potrdil. Nekateri prevozniki ne želijo na svojih letalih nosečnic po 28. tednu nosečnosti oz. zahtevajo potrdilo, da ste noseči manj. Tretja skupina prevoznikov pa ne bi rada, da z njimi letite, če imate manj kot sedem dni do poroda – kot da lahko to napovemo!? Preden greste na letalo, se zato pozanimajte, kakšne so zahteve prevoznika, ki ste ga izbrali. V resnici si oni, nosečnice in tudi zdravniki želimo isto. Želimo se izogniti porodu na letalu, zasilnemu pristanku in s tem povezanih težav ter ogromnih stroškov. Mogoče je najbolj smiselno, da se, če je le mogoče, odpoveste poletom po 36. tednu nosečnosti.

Odgovarja: Asist. Mag. Miha Lučovnik, ginekolog