Revija MAMA

shutterstock_119010259NAJ BO VAŠ OTOK BOLJ ZDRAV

Pogoste viroze, prehladi ali bakterijske okužbe otroka izčrpajo. S tem negativno vplivajo na njegov razvoj. V hladnejšem delu leta so virusne in bakterijske okužbe pogostejše. Tako otroci, kot odrasli se pogosteje zadržujemo v zaprtih prostorih, tudi prehrana je manj pestra, kot poleti. Zato se prav hitro znajdemo v ritmu en teden doma, en teden v vrtcu ali šoli in spet teden doma …

Dolgoletne izkušnje pri delu z otroki so me privedle do spoznanja, da je na poti do uspešnega zdravljenja izjemnega pomena krepitev imunskega sistema otrok.

STABILIZACIJA IMUNSKEGA SISTEMA

Mnogi zadovoljni in hvaležni starši, predvsem pa zdravi otroci, ki smo jim v Ambulanti za kvantno medicino že pomagali, so dokaz, da je za krepitev imunskega sistema matični mleček nepogrešljiv. Pri otrocih izboljša delovanje imunskega sistema, ugodno pa vpliva tudi na njihovo rast in razvoj. Poveča namreč učinkovitost obrambnih celic, ki jih spodbudi, da izločijo več interlevkina-2, torej pomembne snovi za obrambo organizma.

Matični mleček se je izkazal za izjemnega tudi pri zmanjševanju alergijskih težav, ki so prav tako posledica neusklajenega delovanja imunskega sistema. Ta dragoceni dar čebel vsebuje edinstveno spojino 10 HDA, ki se v naravi nahaja izključno v matičnem mlečku in je zaradi posebno zapletene strukture v laboratoriju ni mogoče izdelati.

MOČ ČEBELJIH PRIDELKOV

In če matični mleček ohranja življenjsko moč matice, jo propolis ščiti pred vremenskimi vplivi. Beseda »pro-polis« izvira iz grščine in pomeni obrambo mesta. To zmes smol pa so poznali že Egipčani in jo uporabljali pri balzamiranju. Propolis čebelam predstavlja temelj zdravja. Z njim zaščitijo svoj dom pred vremenskimi vplivi, premažejo razpoke, satovje in notranje stene panja ter ga tako zaščitijo pred mikrobi.

Vir energije čebel delavk so rastlinski nektarji in sokovi, iz katerih nastane med. Potrebo po beljakovinah pa čebele zadostijo s cvetnim prahom.

HRANA ZA MOŽGANČKE

Številne študije so pokazale, da omega 3 maščobne kisline sodelujejo pri množici fizioloških procesov. Pomembnejše je gotovo delovanje živčnih celic in možganov. Omega 3 maščobne kisline vsebujejo le nekateri oreščki, laneno seme, chia semena in nekatera olja, ki pa morajo biti hladno stiskana. Najbogatejši vir omega 3 so ribe, zlasti mastne morske ribe, kot so losos, sardele in skuše. Da telesu zagotovimo dovolj maščobnih kislin, moramo pojesti vsaj dva do tri obroke morskih rib na teden, ker pa to ni vedno možno, lahko posežemo po prehranskih dodatkih.

POZORNO PRI IZBIRI PREHRANSKEGA DOPOLNILA

Če pri otroku opazite katero od indikacij, naštetih v uvodu, izberite ustrezno pomoč strokovnjakov, za začetek pa bo zadostovala že preudarna izbira prehranskega dopolnila za otroke. Priskrbel bo dnevno potrebne vitamine in dragocene hranilne snovi, saj se vsebnost mikrohranil v sveži hrani iz leta v leto zmanjšuje, naše potrebe pa so zaradi naporov vedno večje. Tako nam preostane le to, da posežemo po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ustrezna mikrohranila.

KVALITETA, NE KOLIČINA

Pri matičnem mlečku bodite pozorni na vsebnost ključne sestavine 10 HDA, ki je merilo kakovosti in učinkovitosti matičnega mlečka. Ni torej nujno, da otrok zaužije veliko količino matičnega mlečka v dnevnem odmerku, če je ta kakovosten. Pomembno je, koliko 10 HDA je v njem. Glavne učinkovine v propolisu so bioflavonoidi, rastlinska barvila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi, in prav vsebnost bioflavonoidov določa kakovost propolisa. Zato bodite pozorni, da izberete izdelek, ki ima standardizirano vrednost ključnih učinkovin, saj je le tako zagotovljena kontrolirana in stalna kakovost prehranskega dopolnila.

POMEN VITAMINOV

Pri prehranskih dopolnilih je pomembno, katere vitamine vsebujejo in v kakšnem razmerju so njihove koncentracije. Najbolje je, da prehransko dopolnilo kar najbolje nadomešča naravna mikrohranila, zato izbirajte le tista, ki vsebujejo naravne vitamine in ne pridobljenih s kemičnimi postopki v laboratoriju. Samo narava zna izdelati kombinacije, ki so za naše telo najustreznejše. Vitamin C ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Beta karoten je provitamin vitamina A in se v vitamin A spreminja samo takrat, ko ga telo potrebuje. Ščiti pred infekcijami, pomaga pri razvoju močnih kosti in zob ter ugodno vpliva na kožo. Vitamin B12 prispeva k delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju, k zmanjšani utrujenosti in izčrpanosti ter ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk. Vitamin D in vitamin C prispevata k delovanju živčnega sistema in normalnemu psihološkemu delovanju. Vitamin A ima vlogo pri presnovi železa in ohranjanju vida. Folat pa prispeva k nastajanju krvi.

NARAVNO, VARNO IN ODLIČNEGA OKUSA

Verjamem, da se mnogi starši soočate z izbirčnimi noski, ki zahtevajo slasten okus in tudi privlačen videz izdelka. To pa še ne pomeni, da boste posegli po izdelkih, polnih umetnih barvil in arom. Za svoje otroke izberite le najboljše! Izberite naravno, varno in učinkovito, zato jim vsako jutro ponudite izdelke s skrbno izbranimi sestavinami, ki so prijetnega okusa in brez umetnih dodatkov.


Tag-i