Revija MAMA

295939_148780715216241_33747850_n»Spanje na hrbtu, igra na trebuščku« je vodilo, ki ga naši starši še niso poznali, danes pa mamice vemo, kako pomembno ga je upoštevati. Spanje na hrbtu (oziroma boku) je namreč izjemno zmanjšalo pojavnost nenadne smrti v posteljici, da bi se otrok kljub ležanju na hrbtu dobro razvijal, pa je za protiutež pomembno »pasenje kravic« oziroma čas, ki ga preživi na trebuščku.

Da bi se izognili nenadni smrti v posteljici, dojenčki danes spijo na hrbtu oziroma boku. In ker v prvem letu prespijo ogromen del dneva, prihaja zaradi polaganja na hrbet do kar nekaj težav – na primer »poležane glavice«, ki se na zadnjem delu splošči in dobi nekoliko neobičajno obliko, do slabše razvitih mišic rok, vratu, ram ter trupa ter zato tudi do zaostajanja v razvojnih korakih, kot so obračanje s hrbta na trebuh in nazaj, sedenje, plazenje in hoja. Težava je še hujša, ker pediatri ocenjujejo, da dojenčki kar 60 ur na teden, ki jih preživijo v budnem stanju, pravzaprav nimajo možnosti, da bi krepili svoje telo, temveč ta čas preživijo v razni otroški opremi, ki omejuje svobodno gibanje: v ležalniku, v stolčku za hranjenje, v gugalniku, v hojci, v kengurujčku ali nahrbtniku, v majhni stajici …

Seveda si nihče ne želi, da bi imel njegov otrok nepravilno obliko glave, težave z grobo motoriko, ki je pomembna za fizično aktivnost in šport, ali težave s fino motoriko, ki je pomembna pri tako nujnih opravilih, kot sta pisanje ali tipkanje. Zato nikakor ne smemo pozabiti na »pasenje kravic«.

Uravnoteženje

Dobra novica je, da lahko vse te morebitne težave, ki bi jih povzročilo stalno ležanje na hrbtu, rešimo z nečim tako enostavnim, kot je »pasenje kravic«. Pediatri pravijo, da pomaga že pet minut, ki jih dojenček dnevno preživi na trebuščku. Ko otroka položite na trebušček, bo namreč nekoliko zaradi refleksa in nekoliko zaradi radovednosti glavo obrnil na stran, nato pa jo bo dvignil ter se kasneje tudi uprl na roke in dvignil celotni zgornji del trupa ter ga tako okrepil. Prav tako bo pri ležanju na trebuščku krepil mišice nasprotnih strani telesa, da ne bo imel težav s kobacanjem, pri katerem naj bi se simultano premikali leva roka in desna noga oziroma obratno.

Kdaj pričeti?

Preživljanje dela dneva na trebuščku oziroma pasenje kravic naj bi se pričelo takoj po rojstvu – potrebuje ga torej že novorojenček. Za začetek se priporoča 15 do 20 minut na trebuščku, seveda pa morate otroka pri tem ves čas nadzorovati. Če novorojenček nad ležanjem na trebuščku ni navdušen, ga nosite obrnjenega na trebušček (kar pomaga tudi pri kolikah) ali ga enostavno položite na trebušček k svojim prsim in nekaj časa ležite z njim. Če je dojenček zaradi časa na trebuščku hitro siten, ga dajte na trebušček nekajkrat dnevno po tri minute, pa bo ravno tako v redu.

Nasveti za »pasenje kravic«

–          Otroka pričnite navajati na ležanje na trebuščku čim prej, da se bo takšnega položaja privadil. Najbolje je, da ga za krajši čas položite na trebušček trikrat na dan po previjanju. Ko se položaja navadi, čas ležanja na trebuščku podaljšujte.

–          Kadar koli je možno, sami lezite na hrbet, otroka pa z obrazom navzdol položite nase. Tako bo imel dober razlog, da prične dvigati glavico – da bi pogledal mamico.

–          Ko dojenček že dvigne glavico, ga položite na trebušček, pred njega pa položite igračko. Gotovo se bo potrudil, da bi se s trupom dvignil in segel proti njej.

–          Ko prične med »pasenjem kravic« segati po igračkah, jih razporedite okoli njega v krogu. To mu bo spodbuda, da bo segal v različne smeri.

–          Kadar otrok ni navdušen nad »pasenjem kravic«, mu pomagajte tako, da mu roki iztegnete naprej, prsi pa podložite z manjšo blazino. Prav tako ga lahko sede na tleh z iztegnjenimi nogami položite prek svojih meč, pri čemer naj bo eno višje (da mu privzdignete sprednji del trupa), ročice pa naj ima oprte na tla. Tako bo tudi z nekaj pomoči in opore spoznal, da je »pasenje kravic« pravzaprav zabavno in ob ležanju na trebuščku ne bo več siten. Ko bo dovolj okrepil svoje mišice vratu, ram, trupa in rok, pa opore ne bo več potreboval.

–          Mlajšega dojenčka nosite tako, da s trebuščkom leži na vaši podlakti – tako bo pričel s krepitvijo mišic vratu in ramen že zelo zgodaj.

–          Če otroka radi nosite na boku, ga imejte enkrat na levem in drugič na desnem boku. To ga bo spodbudilo k obračanju glave.

–          Ko držite dojenčka v naročju, naj bo obrnjen proč od vas, da bo opazoval svet in ga bo radovednost prepričala, da drži glavico lepo pokonci ter jo obrača.

–          Otroka lahko položite na trebušček po kopanju. V toplem prostoru ga najprej obrišite, nato pa položite na mehko podlago, namažite z otroškim oljem in zmasirajte. Masaža večini dojenčkov prija, zato se pasenju kravic na ta način običajno ne upirajo.

–          Ko prične otrok sedeti in uživati gosto hrano, lahko mišice vratu, ramen in hrbta razvijate tudi drugače, ne zgolj leže na trebuščku. Ko je otrok v stolčku za hranjenje, njegovo žlico spremenite v letalo – hrano mu ponudite zdaj z ene zdaj z druge strani, da bo moral obrniti glavo k žlici.

shutterstock_63678370Pomeni premalo »pasenja kravic« težave pri branju in pisanju?

Seveda vsi otroci slej kot prej dosežejo vse razvojne mejnike, vendar je dokazano, da tisti, ki niso dovolj pogosto pasli kravic, slabše in manj časa kobacajo, poleg tega pa imajo težave s sredinsko črto telesa. To je imaginarna črta, ki poteka od glave do stopal in ločuje telo na levo in desno polovico. Če ima otrok težavo s »prečkanjem« te črte, kar pomeni, da roke na primer brez težav sklene na sredini telesa (kot pri ploskanju), težko pa z levo roko seže na desno stran telesa in obratno, se kasneje pogosto izkaže, da ima težave pri branju in pisanju.

 Najboljše igračke za pasenje kravic

Idealne za pasenje kravic so igralne blazine. Otroka položite na mehko pisano blazino, na kateri je dovolj poslikav, da ga bodo zanimale, poleg tega pa naj bo še iz različnih materialov in všitimi različnimi igračkami – ropotuljicami, igračkami za stiskanje, ogledalci … Če je blazina narejena večplastno, tako da je posamezne dele možno odkrivati in pokukati, kaj se skriva pod njimi, še toliko bolje. Nekatere blazine oziroma igralni centri vsebujejo tudi mehke igračke iz blaga, ki se z ježki ali pritiskači pritrjujejo na podlago, ali pa vrvice, na katerih so pisani plastični obročki, ki jih lahko otrok tudi grizlja.

N.K.


Tag-i