Revija MAMA

krstMnogi imate krstne botre. Mnogi ste sami krstni botri. A kaj to sploh pomeni? Kakšne so vaše naloge, če jih sploh imate? Kaj starši vašega krščenca pričakujejo od vas? Ste si sploh kdaj zastavili ta vprašanja?

Če bi naključne mimoidoče na cesti pobarali, kakšna je vloga krstnih botrov, mnogi ne bi vedeli, kaj naj odgovorijo, drugi pa bi verjetno zamomljali kaj o tem, da krščenca obdaruješ in skrbiš zanj, če se njegovim staršem kaj zgodi.

Danes se vloga vere spreminja, naš odnos do nje tudi in stari običaji se ohranjajo zaradi tradicije, slavja, svečanosti … Krst je lep obred. Je nekaj posebnega. Stare mame in tete so zadovoljne, ker so otroci krščeni. Starši menijo, da je obredje treba spoštovati, ker izhaja iz nečesa pozitivnega, pa tudi zato, da otrok ne izstopa. Razlogov, da damo otroka krstiti, je cel kup. Nekateri to storijo iz globoke vere. Drugi zato, da ne poslušajo pridig starejših sorodnikov. Tretji zato, ker pač ne škodi. Četrti zato, ker niti ne pomislijo, da tega ne bi storili. Le redki pa ob tem razmišljajo o vlogi krstnih botrov.

Zgodovina

Kaj sploh je krstni boter? Ne, ni tisti, ki mora skrbeti za otroka, če ta ostane brez staršev. Za to ni nikakršne zakonske podlage. In če rečemo, da mora krstni boter krščencu kupovati darila, je to precej banalno, mar ne? Saj menda ne stojimo v cerkvi staršem ob strani samo zato, da bomo lahko potem vse življenje zapravljali za zlatnino, računalnike, motorje … Ko smo bili mi še otroci, smo se zadovoljili z digitalno uro, apetiti današnje mladine pa so krepko večji in dražji.

Prvi krstni botri so se pojavili v prvem stoletju našega štetja. V obdobju pokristjanjevanja poganov so bili krstni botri kristjani, ki so imeli vlogo nekakšnih porokov – s svojo besedo so zagotovili, da je odločitev posameznega pogana, da stopi v krščansko vero, zares trdna in da prihaja od srca. Ti krstni botri so bili potem nekakšni mentorji poganom oziroma spreobrnjencem. Učili so jih in jih usmerjali na pot prave vere, bili so torej nekakšni starši za verske zadeve.

A od začetka našega štetja je preteklo že veliko vode, krščanske običaje so prevzeli tudi predstavniki drugih kultur, ki te tradicije niso imeli, dodali še kakšen lokalni običaj; pokristjanjevanja, kakršnega so poznali takrat, ni več … Vse to je razlog, da opis del in nalog krstnega botra ni več jasen. Vsak si ga razlaga po svoje.

Opis del in nalog

Ste se kdaj vprašali, ali imate vi in oseba, ki ste jo izbrali za otrokovega krstnega botra, iste predstave o njegovi vlogi?

Morda bodoči boter sploh ne ve, da od njega kaj pričakujete. Morda pa vi od njega ne pričakujete ničesar, on pa hoče imeti pomembno vlogo v otrokovem življenju.

Svetujemo vam, da se z osebo, ki ste jo izbrali za krstnega botra, najprej usedete in temeljito pogovorite o tem. Naj vam ne bo nerodno povedati svojih želja. Morda se mu bo zdelo malce nenavadno, saj tega ponavadi ne delamo, ampak tako se boste izognili morebitnim nesporazumom in slabi volji.

Predvsem pa morate doreči, kaj z darili. Mnogi od botrov pričakujejo preveč. Če želi boter ustreči otrokovim željam, je to lahko precejšen finančni izdatek. Funkcija botra je z denarne plati precej podobna funkciji poročne priče. Od priče ljudje samoumevno pričakujejo, da bo odprla denarnico in, ne da bi trznila, odštela za pošteno darilo, šrango, pijačo in še kaj.

Krstni boter NI dolžan skrbeti za otroka, če se staršem kaj zgodi. Za to ni nobene zakonske podlage. Skrbništvo se ureja čisto drugače in z verskim obredjem nima nobene zveze.

Torej, če pričakujete darila, za botra izberite nekoga, ki bo to zmogel. Če pa želite, da bi bil krstni boter nekdo, ki si ne more privoščiti velikih izdatkov, ampak se vam kot oseba zdi primeren, mu že vnaprej povejte, da od njega ne pričakujete daril. Verjemite, da mu boste z ramen sneli veliko breme.

Botri – taki in drugačni

Naj se vaši okolici zdi še tako čudno, imate vso pravico v otrokovo dobro izbrati botra, kakršnega želite. Nikjer ne piše, da mora biti botrica na primer ravno vaša sestra, pa naj bo ona še tako užaljena, če je ne boste izbrali. Pri izbiri krstnih botrov in poročnih prič ni nič samoumevnega, ne glede na to, kaj mislijo drugi. In niste dolžni izbrati nekoga samo zato, ker ste vi krstni botri njegovemu otroku.

Če je kdo užaljen in kuha zamero, ker ga niste izbrali, potem verjetno ni dovolj zrela osebnost, da bi sploh bil primeren za krstnega botra, se vam ne zdi?

Pa poglejmo, kakšni so lahko botri. Morda se vam bo kakšen predlog zdel nenavaden, vendar pa tudi cerkveno obredje sledi sodobnim tokovom, zato ni nič narobe, če je krst vašega otroka malce drugačen, kot so jih bili doslej vajeni v vašem okolju. Župniku pa povejte svoje želje. Mnogi so se jim pripravljeni prilagoditi, če seveda ustrezajo cerkveni doktrini.

Svetovalec – Krstni boter lahko v otrokovem življenju igra vlogo zdravega razuma. Je človek, ki je v oporo staršem, da otrok še iz drugih ust sliši moder nasvet, ki mu morda doma ni prišel do živega. Zelo pogosto isti stavek iz ust človeka, ki ne sodi v ožjo družino, odtehta veliko več, kot vse, kar imata povedati oče in mama. Verjetno si večina staršev želi izbrati takega krstnega botra.

Zaupnik – Krstni boter je lahko tudi oseba, h kateri se otrok zateče, kadar ima težave, pa si doma tega ne upa, ne želi ali ne zna povedati. Saj ni treba, da gre za velike težave – dobro je imeti zaupnika, ki mu poveš za prvo ljubezen, s katerim se morda odkrito pogovoriš o spolnosti, če je to doma tabu tema … Če krstni boter prevzame tako vlogo, se starši sicer včasih počutijo odrinjene, vendar ni potrebe. Lahko bi bili botru hvaležni, ker jih je razbremenil in vstopil na tisto vzgojno področje, kjer imajo sami težave.

Skupina botrov – Verjetno se vsi strinjamo, da nikoli ne škodi, če je otrok obkrožen z več ljudmi, ki pozitivno vplivajo nanj. V plemenskih skupnostih je cela vas vzgajala vse otroke, individualizem je pogruntavščina sodobnega časa. Sodobni čas pa je žal prinesel tudi številne slabe vplive, zato je dandanes potreben veliko večji napor, da otroka obranimo pred njimi. Več ljudi pa to laže zmore.

Kaj pravi Cerkev?

Zaradi pogosto popačene podobe botrstva je treba vzgajati krščansko občestvo k pravilnemu vrednotenju botrstva in k oživitvi te ustanove v duhu bogatih izročil občestev zgodnjega krščanstva. Naloge botra so zlasti naslednje:

•predstavlja razširjeno duhovno družino krščenca in hkrati celotno Cerkev;

•odraslemu katehumenu pomaga vsaj med neposrednim uvajanjem pri pripravi na prejem zakramenta in sodeluje pri obredih katehumenata ter pri samem krščevanju, bodisi da je priča vere odraslega krščenca, bodisi da skupaj s starši oz. s katehumenom izpove vero Cerkve, v kateri krščujemo;

•po krstu krščenca podpira, da vztraja v veri in krščanskem življenju;

•kolikor je potrebno, staršem pomaga, da bo otrok mogel nekoč vero izpovedovati in jo z življenjem izražati;

•pri krstu majhnega otroka se po možnosti udeleži priprave na krst; pri krstu dejavno sodeluje in po krstu z zgledom in molitvijo podpira krščenca.

Botra izbere katehumen ali njegova družina, dušni pastir naj to izbiro pravilno utemelji in pri izbiri pomaga. Merila za izbiro botra so naslednja:

•da je član katoliške Cerkve in da mu ni bila nobena cerkvena kazen zakonito naložena ali razglašena;

•da je izpolnil šestnajst let, razen če iz upravičenega razloga župnik ali krstitelj sodi, da lahko dovoli izjemo;

•da ni krščencu oče ali mati;

•da ga izbere krščenec sam ali njegovi starši oziroma njihov namestnik, če pa teh ni, župnik ali krstitelj;

•da je dovolj zrel, sposoben in voljan opravljati to službo;

•da je že prejel vse tri zakramente uvajanja: krst, birmo in evharistijo;

•da živi primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel (npr. da ni samo civilno poročen ali da živi v izvenzakonski skupnosti ipd.).

Krščeni, ki je član nekatoliške cerkvene skupnosti, je lahko hkrati s katoliškim botrom samo priča krsta. Pogoje za botrstvo dokaže boter s potrdilom, ki ga izda njegov domači župnik.

Nočem biti krstni boter!

Vloga krstnega botra lahko prinaša določene obveznosti. Če jih ne želite prevzeti, to tudi odkrito povejte. Ne prevzemite botrstva samo zato, da otrokovi starši ne bi bili užaljeni.

Užaljenost in zamera sta zelo otročji lastnosti, ki pri zreli osebi ne bi smeli priti do izraza. Vsak ima pač svoje razloge, zakaj hoče ali noče biti krstni boter. Nihče nima pravice drezati in zahtevati pojasnil, zakaj vloge ne želite prevzeti. Pametni ljudje sprejmejo vašo odločitev z razumevanjem in brez slabih občutkov.

Enako pa naj velja, ko je čas, da krstite svoj naraščaj. Spoštujte odločitev osebe, ki ste jo izbrali. Če ne želi biti krstni boter, ji povejte, da razumete in da to ne bo vplivalo na vajin medsebojni odnos.

Za konec pa … Želimo vam nepozaben krst!


Tag-i