Revija MAMA

shutterstock_34535800Eden izmed prvih znakov nosečnosti je sprememba v občutljivosti za vonje. Celo vonji, ki žensk običajno prav nič ne motijo, lahko nenadoma postanejo neprijetni, spet drugi pa so jim neverjetno všeč.

Veliko svežih nosečnic opazi, da je eden izmed znakov nosečnosti tudi povečana občutljivost za vonje, kar marsikatero bodočo mamico spravlja v obup. Po eni strani jim nekatere običajne stvari pričnejo zelo smrdeti in jim povzročajo slabosti ter jih silijo na bruhanje, po drugi pa jim postane všeč vonj po gumi, novi sintetični preprogi, bencinu in drugih popolnoma norih stvareh. In kako na vprašanja o takšnih spremembah odgovarja znanost?

 Kaj se dogaja?

Študije so že pred dvajsetimi leti pokazale, da se ženskam med nosečnostjo ter ovulacijo izboljša voh. To naj bi bilo povezano z ravnijo estradiola, ki takrat naraste. Novejše raziskave pa so pokazale, da je občutljivost za vonje predvsem genska in je od osebe do osebe različna glede na njeno kemično občutljivost.

Včasih so verjeli tudi v to, da ženske med nosečnostjo odbijajo prav vonji, ki bi bili lahko škodljivi za razvijajoči se fetus – tako se jim zaradi vonja tudi gabi hrana, ki je med nosečnostjo nevarna. Vendar tega znanstveniki niso uspeli dokazati. Ravno nasprotno. Izkazalo se je, da nosečnice ne vedo, kateri vonji predstavljajo nevarno in kateri varno hrano.

Gotovo pa znanstveniki poznajo odgovor na vprašanje, zakaj se netoleranca za določene vonje pojavi v zgodnji nosečnosti ter nato običajno do drugega trimesečja izgine; kasneje v nosečnosti pride pri mnogih nosečnicah do zatekanja sluznic, tudi sluznice v nosu, zaradi česar je njihov organ za voh manj občutljiv. To se zgodi zaradi nosečniškega hormona, imenovanega progesteron.

Piše: Tina Mlinar

 

O vohu in jutranjih slabostih, pa tudi kako se uspešno izognemo vonjem, ki nas motijo v majski številki revije Mama.

 


Tag-i