Revija MAMA

081119-05

Zobna vila je eno tistih domišljijskih bitij, ki olajšajo neprijetne stvari, ki se jim ni moč izogniti. Zato ni nič narobe, če otrok v zobno vilo verjame, čeprav starši vemo, da smo ga z njo le naplahtali. Izguba zobka pač ni prijetna, a če se otrok hkrati s to nadlogo veseli vilinskega obiska, bo njegov strah precej manjši.

 

Najprej razčistimo, ali je bolje govoriti o zobni vili ali zobni miški. Pri nas je otroke leta in leta obiskovala miška, danes pa se zaradi vdora tujih kultur vse pogosteje omenja zobna vila. Katero bitje boste izbrali za tako pomembno poslanstvo, kot je nagrada za izgubljen zobek, je seveda vaša stvar. Na uredništvu pa smo nekako ugotovili, da je zobna vila morda primernejša za deklice, ki imajo že sicer rade Winxice ter druge vile, miška pa za dečke, ki se s »kičastimi« vilami nekoliko težje poistovetijo.

 Zakaj zobna vila?

Pravi izvor zobne vile oziroma zobne miške ni znan. Dejstvo pa je, da je bila izguba zoba vedno nekaj posebnega ter da so z izpadlimi zobmi vedno ravnali kot z nečim posebnim. Tako so v srednjem veku verjeli, da mora človek vedno paziti na izpadle zobe in odstrižene lase ter druge dele telesa – če bi ti prišli v roke čarovnic, bi tako dobile nadzor nad človekom, zob pa uporabile za svojo črno magijo. Včasih so izpadle mlečne zobke vrgli v peč, da bi jih uničil ogenj – tako se človek takrat, ko bi se poslovil od zemeljskega življenja, ne bi vračal na zemljo v obliki duha in iskal svojih zob, ki so ostali na nepravi strani črte med življenjem in smrtjo.

Nekatere tradicije pa tudi niso tako temačne. V nekaterih kulturah so starši otrokove izpadle mlečne zobke zakopali na vrtu, saj naj bi to zagotavljalo, da jim bodo zrasli močni, ravni in zdravi stalni zobje. Vikingi pa so bili prepričani, da otroški zobje prinašajo srečo v boju, zato je očka iz njih izdelal obeske in jih nosil na verižici.

 Najpomembnejša vprašanja o zobni vili

1. Kako dolgo naj bi otroci verjeli v zobno vilo?

Otroci verjamejo v zobno vilo približno tako dolgo kot v Božička, torej je težko določiti starost. Najbolje jim je pustiti veselje, dokler se sami ne odločijo, da v vilo ne verjamejo več. Seveda pa je takrat najbolje tudi zaključiti z obdarovanjem – ko ne verjamejo več, nimajo vilinska darila res nobenega pomena.

 2. Kaj naredi zobna vila z zobmi?

Večina zgodb o zobnih vilah govori, da vile uporabijo zobe za to, da si gradijo velik biserni grad, v katerem domujejo. Dokler otrok v to verjame, bodite torej pozorni, kam spravite izgubljene mlečne zobke – precej nerodno bi bilo, če bi jih otrok našel v vaši nočni omarici. Seveda pa zobke shranite, saj so čudovit spomin, ki bo otroku nekoč veliko pomenil. Kaj pa, če otrok noče, da bi vila zobek odnesla, in ga želi imeti že sedaj spravljenega? Potem naj vili napiše pismo, v katerem bo pojasnil, da si želi zobek obdržati, in morda mu bo dovolila. Ali pa se bo mamica ponudila, da ga od zobne vile celo odkupi …

 3. Kako ravnati, če zobna vila pozabi na zobek?

Včasih se bo zgodilo, da doma ne boste imeli niti drobiža niti drobnega darila, ali pa boste pozabili, da morate sredi noči igrati zobno vilo. Takrat boste morali otroka najprej pomiriti, da je imela zobna vila morda veliko dela in ni utegnila priti po njegov zobek, ter se igrati vilo naslednjo noč. Otroku seveda napišite vilino opravičilo za zamudo: toliko zobkov je morala pobrati, da se je že danilo, ko se je odpravila po njegovega, podnevi pa seveda ne sme leteti …

 4. Koliko denarja naj pusti zobna vila?

Vsota, ki jo v zameno za zobek pusti vila, je seveda odvisna tako od vašega dohodka kot od vaših načel. Priporočamo vam, da vila pusti od enega do petih evrov, ne pa več, čeprav bi si to lahko privoščili. Seveda ne pozabite, da je vsota, ki jo pustite za prvi zobek, merilo za vse naslednje. No, morda lahko za prvi izpadli zobek, ki je res najbolj poseben, pustite malo več kot za naslednje, pri katerih se striktno držite enake vsote.

 5. Naj vila pusti drugačno darilo?

Vsekakor! Otroci še nimajo občutka, koliko je vreden kovanec ali bankovec, ki ga dobi od vile, razveselil pa se bo nečesa, s čimer ve, kaj početi: nalepk, flomastrov, štampiljk in podobno. Nikoli naj ne pusti sladkarij! Denar je smiselno pustiti le, če ga otrok pridno spravlja v pujska in varčuje za kaj posebnega, kar si želi kupiti sam.

 6. Naj vila pusti nagrado tudi za zobek z »zvezdico«?

Veliko otrok ima luknjice in zalivke, čeprav lepo skrbijo za ustno higieno – marsikateri si pridno umiva zobke, pa se karies vseeno pojavi, ker pri umivanju še ni dovolj spreten, da bi očistil prav vsako špranjico ter medzobne ploskve. Torej naj otrok dobi darilce tudi za zob, ki ni popolnoma zdrav. Seveda pa naj bo darilce skromnejše ali vsota denarja manjša, vila pa naj v pisemcu pojasni, da takšnega zobka ne bo mogla uporabiti tako dobro, kot bi zdravega.

 Nasveti za popoln vilinski obisk

– Zobek, ki je namenjen zobni vili, dajte v posebno škatlico, vrečico iz blaga ali na blazinico. Bolje kot da škatlico kupite, je to, da jo otrok naredi sam oziroma enostavno pobarva, oblepi ter z drobnimi elementi in svojim imenom okrasi škatlico za vžigalice.

– Ko pride zobna vila, včasih za seboj pusti stopinje ali nekaj vilinskega prahu. Torej na okensko polico ali poleg postelje potresite nekaj drobnih bleščic (in jih takoj, ko se jih otrok nagleda, posesajte).

– Zobna vila pobira zobke po celem svetu, zato lahko prinese namesto evrov tudi kakšno tujo valuto, morda celo takšno, ki ni več v uporabi. Tako lahko otrok prične z zbiranjem tujih kovancev.

– Otrok lahko zobni vili napiše pisemce, v katerem pojasni, zakaj ima zobek zalivko ter kako se bo v prihodnje bolj potrudil pri čiščenju.

– Tako kot otrok Božičku nastavi piškote in mleko, da se okrepča, lahko zdrav prigrizek pusti tudi zobni vili (na primer jabolko).

– Če bo zobna vila otroku pustila pisemce, ga nikar ne pišite na roko, saj bo otrok hitro prepoznal vašo pisavo. Vzemite poseben barvni papir, nanj natisnite pismo v izbrani računalniški pisavi, ga okrasite z bleščicami in odišavite s cvetličnim parfumom.

– Za prvi izgubljen zobek lahko pustite tudi posebno potrdilo oziroma priznanje, na katerem bo jasno zapisano otrokovo ime in priimek, kdaj je zobek izgubil, kateri zobek je to bil, ter da ga je vila odnesla v odličnem stanju.

– Vila lahko otroka uči tudi dobrega ravnanja z denarjem in mu pusti tri kovance: enega za zapraviti, drugega za varčevanje in tretjega za dober namen. Zadnjega naj otrok vrže v zbiralnik kovancev za živalsko zavetišče v kakšni trgovini, v zbiralnik za klovne zdravnike ali Karitas in podobno oziroma počaka, da se nabere večja vsota in denar takrat skupaj nakažeta humanitarni organizaciji.

 

Uršula Novak

 


Tag-i