Cotič (13)

 

Ima vaš otrok dolge kodrčke, ki mu lezejo na oči, in jih želite skrajšati ter enega prilepiti v spominsko knjigo?

Nekateri dojenčki imajo ob rojstvu goste laske, drugi so skorajda plešasti. To seveda ni niti malo pomembno, kajti s prvimi lasmi je itak tako, da radi izpadejo, saj niso dovolj močni, poleg tega pa jih otrok zlasti na zadnjem delu glave hitro izgubi zaradi ležanja v posteljici. In včasih gosti lasje niti niso tako praktični – recimo takrat, ko ima otrok temenice, ki jih je pri gostih laseh še težje primerno negovati in so zato še trdovratnejše.

 Kdaj je potrebno striženje?

Nekatere mamice se z otrokovimi lasmi čisto nič ne obremenjujejo in so prav zadovoljne, če imajo lepe kodrčke, pa naj gre za deklico ali dečka. Tudi če sinka zamenjujejo za deklico ali hčerko za dečka, jim ne pride do živega.

Lasje in lasišče malčkov pridejo v stik z marsičem, saj se igrajo v peskovniku, doma in zunaj se valjajo po tleh, si v kodrčke po hranjenju obrišejo umazane roke in podobno. Poleg tega malčki veliko spijo, med premetavanjem in obračanjem v postelji pa se mečkajo tudi njihovi laski. Lase je torej treba pristriči takrat, ko otroku kodrčki silijo na oči ali če mu je zaradi dolgih las vroče, če se ne mara česati in umivati las … Tudi če z dolgimi lasmi ni težav, je treba postriči konice, da bi bili lasje močnejši ter bodo hitreje ter bolj zdravo rasli.

 Strah pred frizerjem

Ob odhodu k frizerju doživlja mnogo malčkov prave travme. Morda jih je strah, da bi jim odstrigli ušesa, ali pa preprosto ne morejo niti pol ure sedeti pri miru. Njihovo potrpljenje še ni dovolj veliko: potrebujejo akcijo, tekali bi naokoli in si ogledovali stvari. Naj jih torej s silo držimo na stolu ali kar prilepimo nanj?

Prav imate, sila bi vse še poslabšala. Malček bi uporabil vso moč, da bi se znebil trdnega prijema, vam pa bo hitro pošla sapa. Poleg tega bi lahko strah pred prisiljenim sedenjem, medtem ko mu okoli glave švigajo škarje, prerasel tudi v resno fobijo.

Strah pred frizerjem je nekaj naravnega. Otroci se pravzaprav ne bojijo škarij. Nekateri enostavno ne prenesejo, da se kdor koli ali kar koli dotika njihovih las, zaradi česar tudi kapico ali klobuček vedno snamejo. Strašljiv pa je tudi prihod v salon, saj gre za neznani prostor s čudnimi vonjavami, tujimi ljudmi, tetkami, ki silijo vanj in mu zagotavljajo, »kako je luštkan«, ter ga ščipajo v lička. Nato pa ga posadijo še v nenavaden stol, ga ovijejo in prekrijejo s čudno »zaveso«, da svojega telesa sploh ne vidi, ter mu nenadoma zmočijo glavo … Vse skupaj se res sliši grozno.

 Kdaj in kako k frizerju?

Ker frizerski salon otroku ne predstavlja varnega okolja, se na prvi obisk dobro pripravite:

– Otroku pozitivno ter s preprostimi besedami razložite, kaj se bo zgodilo ter kako dolgo bo trajalo. Še bolje je, če ga že pred naročenim terminom peljete v salon samo na obisk, da si ga ogleda, spozna osebje in vidi, kako strižejo druge ljudi. Ali pa naj gre z vami na ogled takrat, ko se greste postrič sami (Obisk seveda ne sme postati dolgočasen, zato si takrat pač ne boste mogli privoščiti še na primer barvanja.).

– Dobro premislite o tem, ob kateri uri boste naročili svojega malčka. Čas, ko je najbolj aktiven, je neprimeren, saj ne bo hotel sedeti pri miru. Prav tako striženje ne bo prijetno ob uri, ko sicer spi, ali pa v času obroka.

– Otrok naj pri prvem striženju sedi v vašem naročju, da preženeta začetniške bojazni. Ko se že privadi, pa bo lahko sam sedel v otroškem stolčku.

– Kadar sami izbirate salon, bodite pozorni predvsem na otroški stolček za striženje. Oglejte pa si, ali so v salonu tudi druge reči, ki naredijo prostor prijetnejši – na primer stene v živahnih barvah. Za vse drugo pa boste morali žal poskrbeti sami: prinesite otrokovo najljubšo igračko ali knjigico, s katero se bo zamotil, sok in prigrizek ter podobno. Zapomnite si, da tudi najbolj izurjen frizer ne bo za malčka nikoli dovolj hiter, zato otroka s pogovorom ali petjem pesmic zamotite tudi sami.

– Dober otroški frizer ni tisti, ki zna vašemu otroku narediti pričesko po zadnji modi. Predvsem je pomembno, da je potrpežljiv in miren, da se bo znal z otrokom pogovarjati ter pošaliti. V večini salonov z več frizerji imajo enega ali dva, ki sta vedno zadolžena za striženje otrok, saj jima takšno delo najbolj »leži«. Pri svojih znankah in prijateljicah se zato pozanimajte, kdo ima sloves otroku prijaznega frizerja, saj se ne izplača tvegati. Tudi nekoliko večji račun ali daljša vožnja do salona pa bosta odtehtala morebitne solze in kričanje.

Kdaj in kako se lahko striženja lotite sami?

Prvi lasje so izredno tanki in imajo slabo sestavo, zato večinoma izpadejo. Okoli osmega meseca pa že pride do prave rasti, ko postaneta tudi barva in sestava drugačni. Takrat je po navadi potrebno prvo mini striženje – odrezati je treba samo tistih nekaj laskov, ki silijo na oči ali otroka žgečkajo po vratu. Najbolje je, da se tega lotite kar sami. Lasje so namreč še v razvoju in brez pravega volumna, zato se tudi kak ne preveč raven rez ne bo poznal.

Najprej si nabavite škarje z zaobljeno konico, da otroka ne boste po nesreči zbodli. Pripravite si pršilko za rože, v katero ste natočili mlačno vodo, in postavite stol pred televizijo. Izberite otrokov priljubljeni program ali video in posadite svojega nadobudneža v stolček. Začnite ga božati po glavi in mu kuštrati lase. To ga bo pomirilo in navadil se bo na vaš dotik.

1. Najprej s pršilko zmočite lase, če pa se bo otrok upiral, preložite striženje na dan po kopanju. Lase mu lahko zmočite tudi z roko, ki jo pomakate v posodi z vodo.

2. Začnite od zadaj. Počešite del las na vrhu glave, jih primite med kazalec in sredinec, določite dolžino, ki bi jo radi pristrigli, in odstrizite ravno linijo tik pod svojimi prsti. Tako nadaljujte do temena. Ne odstrizite preveč, ker bodo suhi lasje videti krajši.

3. Odrežite pri otrokovih ušesih. Uporabite isto tehniko striženja, toda prste položite nižje čez uho, da otroka vanj ne zarežete. Po en rez na vsaki strani ušes in boste že skoraj na koncu svojega prvega striženja.

4. Frufruja ne odstrizite preveč. Daljši frufru zakrije spredaj redke lase pri otrocih. Poskušajte odstriči ravno linijo, če pa vam to ne uspe najbolje, ne skrbite, saj otrokovi lasje tako ali tako ne ostanejo dolgo na istem mestu.

 

Sara Petelinc