Revija MAMA

Sitar 8

 

V prvih štirih tednih se bo novorojenček začel zanimati za svet okoli sebe. Ti trenutki so nekaj posebnega in pravi čudež je opazovati, kako vsak dan pridobiva nove sposobnosti.

 Že nekaj ur po rojstvu otrok v okolju opazi veliko več, kot si mislite. Bolj ko se ga boste dotikali, mu prigovarjali in ga gledali, več se bo naučil o dogajanju okoli sebe. Ko se otrok rodi, sta njegova telesna moč in koordinacija gibov še zelo slabo razviti. V prvih tednih se bo naučil gibov, ki predstavljajo začetek motoričnih spretnosti.

 Roke in noge

• Na začetku bo dojenček verjetno ležal z rokama ob straneh, prstki pa bodo trajno stisnjeni okoli palca v pest – razen med jokom, ki ga bodo spremljali sunkoviti, nenadzorovani gibi rok in nog.

• Ko se bodo udi okrepili in bo začel bolje nadzirati njihove premike, bo brcal močneje, gibanje rok pa bo manj prepuščeno naključju. Ko ga boste držali v naročju in mu bo kaj še posebno všeč, bo z nogama pritiskal navzdol in z rokama mahal po zraku.

 Vrat in glava

• Vrat še ne bo dovolj močan, da bi lahko nosil glavico, zato mu jo boste morali vedno podpreti, ko ga boste vzdignili. Kljub temu pa bo že lahko mežikal ter premikal glavo in oči v smeri glasnih zvokov in močne svetlobe.

• Že v prvih tednih boste opazili, da se malčkov vrat krepi. Pri treh ali štirih tednih starosti bo vrat že za krajši čas podprl glavico in jo po potrebi tudi obrnil – če ga bo na primer kaj posebno zanimalo. Če ga položite na trebušček, bo pri štirih tednih morda že za nekaj sekund dvignil glavo.

• V primerjavi z drobcenim telesom se bo glava zdela nenavadno velika, na začetku morda tudi podolgovata ali koničasta, to pa zato, ker se je morala prilagoditi porodnemu kanalu.

 Koža

• Najprej bo morda videti “ohlapna” ali nagubana, vendar pa se bo kmalu napela. V prvih dveh ali treh tednih se pogosto pojavijo drobni beli mozoljčki. To so lojnice, ki še nimajo izvodil – mozoljčki bodo izginili sam, zato jih raje pustite pri miru.

 Kaj lahko vidi?

• Takoj po rojstvu otrok najbolje vidi predmete, oddaljene 20-25 centimetrov. To je ravno pravšnja razdalja za opazovanje vašega obraza, ko ga dojite. Čeprav bo strmel v vas, pa vas ne bo mogel videti tako jasno kot vi njega. Ameriški znanstveniki so odkrili, da dojenčki še posebej radi gledajo obraze. Zdi se, da materin obraz prepoznajo že nekaj ur po rojstvu in ga gledajo raje kot tuje obraze.

• Vaš malček obožuje črte in robove predmetov. Celo pri dveh dneh starosti otrok strmi v kot na stropu ali pa v črtasto torbo, medtem ko se za svoje igrače ne zmeni. Raziskave so pokazale, da novorojenček, ki mu pokažemo zapleteno sliko, z očmi spremlja njen zunanji rob.

 Kaj lahko okusi in zavoha?

• Novorojenčki imajo najraje sladke vonje in okuse. Mamico prepoznajo tudi samo po vonju oziroma vonju njenega mleka.

 Kako otrok komunicira?

• Zdi se, da se otroci že rodijo s sposobnostjo sporazumevanja – ne z besedami, pač pa z dejanji in izrazi. Neki ameriški raziskovalec je odkril, da lahko novorojenček že nekaj ur po rojstvu oponaša obrazne izraze, kot je na primer široko odpiranje ust.

 Rastoča vez med materjo in otrokom

• Ko se otrok rodi, je sposoben prepoznati vaš glas. V Ameriki so dojenčke opremili s slušalkami in kasetami, na katerih je besedilo brala njihova mati ali pa kak tujec. Otrok je lahko sam določal, kdo bo govoril, in sicer z jakostjo sesanja cuclja, povezanega z računalnikom. Da bi slišali materin glas, so bili pripravljeni sesati veliko močneje kot sicer.

 Refleksi

Otrok se rodi s številnimi refleksi, zaradi katerih se je sposoben odzivati na dogodke v okolju:

1. Korakanje

Otroka držite pod pazduho in samodejno bo dvignil nogo ter pritisnil navzdol, kot da bi hotel hoditi. Ta refleks navadno izgine pri dveh ali treh mesecih starosti.

 2. Iskanje hrane

Otrokovo lice nežno podrgnite s prstom ali bradavičko in takoj bo obrnil glavo, pripravljen na hranjenje.

 3. Strašenje

Dojenček sunkovito razširi roke in noge ter upogne hrbet, ko ga prestraši kakšno dejanje ali pa glasen zvok.

 4. Prijem

Nežno pritisnite na njegovo dlan in pograbil bo vaš prst. To traja do drugega ali tretjega meseca.

5. Gici, gici

Otroka požgečkajte ob strani podplata. Nožni palec bo upognil, ostale prstke pa razširil.

 

Anita Majcen

 


Tag-i