menstrualcomplicationsPravkar ste svojo malo kepico pestovali, zdaj pa je postala brhka najstnica, ki vam marsikatero zabrusi. In, če smo čisto iskrene, smo bile takšne tudi same. Biti mama je najlepše poslanstvo, a hkrati tudi odgovorna in včasih naporna naloga. Morda pa jezikavost, občasne slabosti in vrtoglavice niso samo ‘pubertetniški’ znaki, morda pa se pripravlja … prva menstruacija.

Kaj se dogaja moji punčki?
Menstruacija je velika sprememba. Je obred, ki naznanja prehod od dekleta do ženske. Je obdobje, ko dekleta včasih ne razumejo povsem svojih fizičnih, čustvenih in socialnih sprememb, potreb ali občutkov. Vendar gre vseeno samo za del menstrualnega ciklusa, ki ga dobro poznamo tudi mame. Njegova glavna funkcija je, da pripravi žensko telo na oplojeno jajčece.  In zato so spremembe v vedenju naših deklet čisto običajna stvar, naloga nas mam pa je, da smo na njih ustrezno pripravljene.

Včasih je težko razložiti, zato ponovimo, kaj je menstruacija
Menstruacija ali mesečno perilo je ponavljajoča krvavitev iz maternice, ki se pojavlja v približno štiritedenskih presledkih. Ko v jajčniku dozori prvo jajčece, in če to ni oplojeno, se kmalu za tem pojavi prva menstruacija. Običajno se to zgodi okrog 12. leta, lahko tudi prej ali precej kasneje. Menstrualni cikel se zaključi v menopavzi pri starosti okrog 50 let. Menstrualni cikel, če računamo od prvega dne krvavitve, običajno traja 28 dni. Normalna menstruacija traja 3 do 7 dni. Povprečen volumen menstrualne tekočine v eni mesečni periodi znaša 35 mililitrov, normalna vrednost pa je od 10 do 80 mililitrov. Menstrualna tekočina vsebuje kri, sluz, nožnične izločke, lahko tudi tkivo. Je rdečerjave barve, nekoliko temnejša od krvi.

Mama = strpna zaupnica
Predvsem pa je to čas burnih sprememb za mlada dekleta. Vse se jim zelo hitro spreminja, včasih tudi same ne dojamejo, kako hitro se spreminja njihovo telo ali razpoloženje, enostavno ne dohajajo svojega telesnega razvoja, se ga bojijo. Strah pa ima vedno velike oči in predvsem nepredvidljiv odziv, ki je lahko videti tudi kot napad.

Takrat je pomembno, da mame vzpostavimo pravi odnos s hčerami. Jih naučimo, da postanejo pozorne na potrebe svojega telesa in mu prisluhnejo. Pomembno je, da jim damo vedeti, da se o svojih strahovih, dvomih ali vprašanjih lahko pogovorijo z nekom, ki mu zaupajo. Sporočimo jim, da imajo vse spremembe, ki jih doživljajo, svoj smisel in se bodo sčasoma umirile. Predvsem pa je pomembno, da jih naučimo tudi vsega o pravilni negi in nedotakljivosti telesa.

O tem ali je bolje, da najstnica uporablja vložke ali samo v redu tudi tamponi, in kateri vložki so najprimernejši, v julijski številki revije Mama.