Revija MAMA

otroska sobaKje naj bo otroška soba?

Otroška soba ne potrebuje veliko posebne dekoracije, saj mora biti vse, kar je v njej, čimbolj prijazno, funkcionalno, varno in lično hkrati. Paziti moramo, da je prostor lahko dostopen in dosegljiv, dovolj velik, zračen, sončen, svetel, suh in odprt.

Hkrati naj bo otroška soba tudi čimbolj mirna, malčku prijetna in varna. Pomembno je, da je dostopna iz drugih bivalnih prostorov, tako da je otrok stalno v stiku z ostalimi družinskimi člani. Najbolje je, da že pri gradnji hiše ali izbiri stanovanja določimo prostor za malčka in ga temu primerno tudi priredimo.

Zelo pomembna je lega prostora. Najbolje je, da je spalnica na jugu ali jugozahodu, da ne gleda neposredno na prometno cesto, da ni nad kurilnico, garažo ali parkiriščem, da se me nahaja v bližini škodljivih vplivov. Paziti moramo tudi na velikost – otroška soba kljub dejstvu, da je namenjena najmlajšemu članu družine, nikakor ne sme biti po kvadraturi najmanjši prostor našega doma.

Gradnja in izbira stavbnega pohištva

Nadalje je pomembno, da pri gradnji in izbiri stavbnega pohištva uporabljamo predvsem neškodljive naravne materiale. Tako naj bodo tla iz lesa ali oblog iz naravnih snovi, stene in stropi pobeljeni z vodotopnimi barvami, ki omogočajo dihanje zidov, morebitne obloge naj bodo iz naravnega lesa ali tekstila.

Okna in vrata

Pomembna je oddaljenost oken od tal (ne prenizko), višina in velikost okenskih površin, njihovo zapiranje (varnostni zatič, možnost delnega odpiranja), zasteklitev (dvojne, vakuumske, trpežne vzdržljive šipe), zvočna (posebna dvojna ali trojna stekla) in toplotna izolacija (termopan in podobna dvojna ali celo večplastna stekla), možnost delne (notranji roloji, žaluzije) in popolne zatemnitve (rolete, lesena polkna).

Vrata naj ne bodo preveč masivna in pretežka, na tleh naj bo gumijast zatič, kljuka naj bo primerno (anatomsko) oblikovana (brez nevarnih ostrih robov in ostrih koničastih podaljškov). Najbolje je, da izberemo polna, lesena vrata. Pomembno je, da otrok ni na prepihu in da se ne bo zaletaval v odprta vrata oz., da ga ta ne bodo stisnila ali priprla. Zato pazimo, da so vrata stabilna, se pravilno odpirajo in zapirajo ter da jih lahko v ustrezni legi pritrdimo z zatičem. Ključ iz ključavnice praviloma odstranimo.

Ogrevanje

Najboljše je talno ali stensko ogrevanje. Klimatske naprave so manj primerne, saj lahko botrujejo prehladom in alergijam. Če pa ogrevamo z radiatorji, izberimo za otroško sobo model z zaobljenimi robovi in ga po potrebi primerno zavarujemo. Če ima soba balkon, poskrbimo, da bo primerno zaščiten, po možnosti tudi zasteklen.

Razsvetljava

Naravna svetloba sodi med optimalne možnosti. Zvečer, zgodaj zjutraj in ob temnejših dnevih potrebujemo v otroški sobi dodatno umetno razsvetljavo. Ta naj ne bo neonska ali iz halogenskih svetil. Najbolje je, da se odločimo za klasične žarnice z žarilno nitko. Svetujemo vam osrednji vir svetlobe na stropu sredi sobe in dodatno, lokalno razsvetljavo (nad previjalno mizico, ob postelji, pri delovni oz. pisalni mizi, nad igračami ipd.). Po možnosti si omislite regulacijsko stikalo, s katerim lahko glede na potrebo in okoliščine sproti uravnavate svetlobo v sobi.


Tag-i