Revija MAMA

shutterstock_18295780

 

Na naši zemeljski obli so mamice, ki jih delodajalec ne sme odpustiti, dokler njihov otrok ni star šest let. Tako je v Republiki Moldaviji, a devet tisoč kilometrov stran, v tako imenovani obljubljeni deželi ZDA, Mandy načrtuje vrnitev na delovno mesto 6 tednov po porodu, saj si več prostih dni ne more privoščiti.

Kdo plača porodniški dopust?

Slovenija je leta 2009 podpisala spremenjeno konvencijo o varstvu materinstva iz leta 1952. Letos je mednarodna organizacija dela (ILO) pripravila poročilo, ki razkriva, kako države spoštujejo člene konvencije.

Vse tri konvencije o varstvu materinstva določajo obvezen dopust v obdobju šestih tednov po porodu, ko novopečenim materam ni dovoljeno delati. Če je porodniški dopust plačan s strani delodajalca, namesto iz državnega proračuna, se delodajalci težko odločijo za zaposlitev žensk v rodnem obdobju. V Avstraliji imajo zaposlene mamice pravico do 12 mesečnega porodniškega dopusta, ki je plačan s strani delodajalca le, če se ta tako odloči. Za razliko od ZDA v Avstraliji  materam porodniški dopust plača 90 % delodajalcev, a ne vsi za obdobje dvanajstih mesecev in v različnih deležih. Pogoj je, da je ženska redno zaposlena in da je delala vsaj leto dni.

Od 185-ih držav, ki jih je obravnavalo poročilo, le dve zakonsko ne določata denarnega nadomestila v času po rojstvu otroka. Tako je na Papui Novi Gvineji in v ZDA. V državi Oman te pravice ni bilo do leta 2011. 107 držav zagotavlja denar iz socialnih shem, v 47-ih državah to breme nosi delodajalec, v šestnajstih državah pa delodajalec in država delita stroške. Raziskave so pokazale, da je bolje, če te stroške krije država. V nasprotnem primeru pride do diskriminacije pri zaposlovanju žensk. Na Danskem so delodajalce razbremenili tako, da so leta 1996 ustanovili fond, ki krije stroške porodniških dopustov (tudi dopustov za varstvo in nego otroka). Od leta 2006 je za vse danske delodajalce obvezno, da se prijavijo v ta fond. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da po vzpostavitvi fonda več očetov koristi dvotedenski očetovski dopust.

Na delo po šestih tednih

V ZDA so matere upravičene do 12 tedenskega neplačanega porodniškega dopusta. Ker je neplačan, si ga matere velikokrat ne privoščijo v celoti, mnoge se vrnejo na delo že po šestih tednih. Pravico do vrnitve na delo lahko koristijo, če so nazaj v 12-ih tednih.

Ko se je na ameriški spletni strani za starše pojavil članek o poporodni oskrbi po svetu, se je vnela debata. Ameriška bodoča mamica Jade opisuje njene priprave na porod: »Odločiti se moram, koliko časa po otrokovem rojstvu ne bom delala, saj bom v tem času brez dohodkov. Če ne delam 12 tednov, to pomeni 3 mesece brez denarja za položnice. Poleg tega mož dela kot suženj, da imava denar za zavarovanje in da bova nadomestila moje prihodke za čas, ko bom na porodniški. Resnično si želim, da bi živela v državi, kjer je to bolje urejeno … Razmišljava o Kanadi. Otrok ni bil načrtovan in morala bova preložiti nakup hiše in avtomobila, da bova finančno stabilna, ko bo dojenček prišel na svet.« A veliko Američanov ta sistem podpira. Med njimi je nosečnica, ki se je podpisala z imenom Mandy: »Čeprav ne bi zavrnila dolgega plačanega porodniškega dopusta, ne želim plačati še višjih davkov. Živeti v New Yorku je že tako ali tako drago. Mogoče se sliši grobo, a mislim, da je naša odgovornost, da sami skrbimo za svojo družino. Prvič sem noseča in verjemite mi, da se mi trga srce, ker si ne bom mogla privoščiti biti doma z otrokom več kot šest tednov. A vsekakor se ne bom pritoževala, da naša vlada ne plača več porodniškega dopusta. Zakaj bi bili oni odgovorni? Želim si le, da bi si lahko z možem privoščila še nekaj mesecev z otrokom. A ne pričakujem, da bi to plačala moj delodajalec ali država.« Velikokrat novopečene mamice po porodu otroka koristijo dopust ali bolniško, tako namerava storiti tudi Sarah Lee: »Noseča sem in med mojim 12 tedenskim porodniškim dopustom bom morala izkoristiti bolniško in preostali dopust. Mislim, da bi lahko v Ameriki imeli boljši sistem, a ne vem, kakšen bi ta sistem bil.« V debato se je vključila tudi Francozinja, ki je povedala, da je plačan dopust res dobra stvar, a ima slabo plat, saj delodajalci niso navdušeni nad zaposlenimi, ki ga koristijo.

Francozinje so upravičene do 16 tedenskega porodniškega dopusta, ki je razdeljen na šest tednov pred porodom in 10 tednov po porodu. Če ženska želi, lahko dopust pred porodom skrajša (na najmanj 3 tedne) in preostale tedne prenese v obdobje po porodu. V Sloveniji to ni možno, saj mati, ki 28 prostih dni, namenjenih za obdobje pred porodom,  ni izkoristila, tega ne more prenesti v obdobje po porodu, razen, če se je otrok rodil pred predvidenim datumom.

Ko na svet prijokata dvojčka

Kitajska, Estonija in Kazahstan so med tistimi dvajsetimi državami, ko je v primeru dvojčkov, trojčkov … porodniški dopust podaljšan za dva tedna, v Peruju in na Portugalskem za štiri. V Sloveniji na tem področju prednjačimo pred večino držav, saj se v primeru dvojčkov porodniški dopust podaljša za 90 dni, trojčkov 180 dni …

Diskriminacija na delovnem mestu….

 

Čeprav je v Sloveniji poporodna oskrba med prijaznejšimi na svetu, se lahko iz nekaterih tujih praks marsičesa naučimo.

 

Lucija Žižek

Nadaljevanje članka in izpoved mamice Sandre Anderlič, ki je aprila v Belgiji rodila sina Erazma, si lahko preberete v novembrski številki revije Mama.


Tag-i