Nosečnost v 20-ih, 30-ih ali 40-ih letih?

Kdaj je pravi čas za nosečnost, je vprašanje, povezano z zdravjem, življenjskim slogom, energijo in pogledom na življenje. Vsaka ženska, ki se zna vsaj malo poslušati, ve, kdaj je pravi čas zanjo. Zato preslišite »pametne« nasvete in uživajte v nosečnosti, ne glede na to, ali ste v 20-ih ali v 40-ih letih.

Čas nosečnosti se je v današnjem času močno razpotegnil. Popolnoma običajno je postalo, da  rojevajo tudi ženske v 40-ih letih. Tistih vmesnih 20 let, ki jih loči od ženske, ki rodi v rosnih 20-ih, pa vsekakor prispeva k temu, da je njihova nosečnost malce drugačna. Sicer pa idealni čas za nosečnost, če seveda odmislimo biološke danosti, ki so optimalne v 20-ih letih, ne obstaja.

Nosečnost v 20-ih letih

V času naših staršev je bilo to pravzaprav pravilo. Naše mame so običajno rojevale v zgodnjih 20-ih (nekatere tudi prej). Sama sem se materi rodila pri njenih 19-ih. Ob zaključku gimnazije, ko je bila že vpisana na fakulteto, sem naznanila svoj prihod. V tistem času je bila to kar pogosta zgodba. Iz lastne izkušnje lahko rečem, da sem bila deležna več sproščenosti pri vzgoji, mladi starši so pač vedno malce bolj fleksibilni in svobodnega duha. Po drugi strani pa si ne predstavljam, da bi sama zanosila, ko sem imela 19 let. Čustveno sem bila namreč popolnoma nepripravljena na otroka. To je bil čas, ko sem hotela izkoristiti življenje in ga izživeti na polno.

Telo: Dvajseta so sicer najbolj plodna leta. Takrat je telo optimalno pripravljeno na nosečnost. Manj je možnosti za zaplete, kot so povišan krvni tlak, nosečniški diabetes, prezgodnji porod ali nizka porodna teža. Tudi verjetnost kromosomskih napak je najnižja. Če pomislimo: rodimo se z milijonom jajčec, od tega jih do pubertete ostane le še okoli 300.000, v življenju pa se jih bo sprostilo okoli 400. V mlajši letih so jajčeca najmanj okvarjena.

20-letnice še vedno prekipevajo od energije in jim bo verjetno lažje prenašati nočna bedenja kot še enkrat toliko stari ženski.
Koža je v tem času zelo fleksibilna, manjša je torej možnost pojava strij (če odmislimo morebitno genetsko nagnjenost k njim). Po nosečnosti je tako lahko ženska veliko hitreje spet v svoji stari koži. Po drugi strani pa 20-letnice običajno postavljajo telesno samopodobo visoko na lestvico pomembnosti in so zaskrbljene, kako bi nosečnost spremenila njihovo telo. 

Čustvena zrelost: Danes se ne odločamo več pogosto za otroka v tem času, kljub vsem biološkim prednostim. Naše odločitve večinoma kroji naš življenjski slog, ki se mu še nismo pripravljene odreči. Ravno smo začele graditi kariere, finance so še bolj na psu, poskušamo se osamosvojiti, obenem pa se privajamo tudi življenju v paru. Treba je vzeti v zakup, da otrok popolnoma spremeni dinamiko med partnerjema. Obenem je treba premisliti, ali smo že zrele za odrekanja in stres, ki ga povzroča starševstvo. Nepripravljenost lahko vodi v hude spore in nezadovoljstvo med partnerjema. V 20-ih si želimo še marsikaj doživeti, preizkusiti adrenalinske podvige, prepotovati pol sveta, za kar v študentskih letih morda nismo imeli finančnih možnosti. In tako odlagamo …

Sicer pa so 20. leta morda idealna tudi s tega vidika, ker smo še bolj neustrašni, nimamo še kopice slabih izkušenj, na podlagi katerih bi sprejemali odločitve, ki bi v nas porajale strahove, zato smo se zmožni življenju bolj prepuščati.

Izkušnja: Maja, 38: »Prvič sem rodila pri 20-ih letih. Obiskovala sem predavanja na Pravni fakulteti, pod klopjo v predavalnici pa se je moj trebuh postopoma vedno bolj bohotil navzven. V pozni pomladi, ko so se sošolci pripravljali na najtežje izpite iz politične ekonomije in rimskega prava, sem rodila deklico. S sošolci smo živeli v popolnoma v drugačnih vzporednih svetovih, pa vendar sem študij uspešno pripeljala do konca, kljub temu da sem vmes še enkrat rodila. Zdi se mi, da je bilo vse skupaj veliko bolj sproščeno, kot bi bilo danes. Nekatere moje kolegice se šele zdaj odločajo za materinstvo, sama pa si danes ne predstavljam več, da bi se mi dalo ukvarjati s plenicami in stekleničkami. Seveda sem imela izdatno pomoč staršev, da sem vse skupaj zmogla. Danes je najstarejša hči stara 18 let. Mnogi naju zamenjajo za sestri. Seveda sem zaradi tega zelo ponosna.«

Nosečnost v 30-ih letih

Plodnost po 30. letu žal začne postopoma upadati, veliko pa nas se šele v teh letih zbudi in ugotovi, da bi bil morda čas za ustvarjanje družine. Tudi sama sem bila med njimi. Pred 30. letom se mi ni mudilo nikamor, po tej prelomnici pa je biološka ura očitno začela tiktakati. Rodila sem pri 32. letih, oborožena z vso teorijo o nosečnosti, porodih in starševstvu, kar jo premore ta svet, in z mislijo, da bo še vedno tako, kot je bilo prej, »le« eno malo bitje v vozičku me bo spremljalo. Nosečnost je potekala brez težav, porod je bil malce bolj naporen, a kasnejše neprespane noči, za katere se je zdelo, da se nikoli ne bodo nehale, da, te so me pa popolnoma zdelale. Sicer pa menim, da je bil čas zame pravi. Premogla sem še toliko mladostniškega duha (dediščino 20-ih let), da sem bila dokaj neobremenjena, imela sem že nekaj izkušenj, da sem bila malce odgovornejša, kot bi bila v 20-ih, pa tudi energijske zaloge so bile še dokaj polne. Tako je bilo pač v mojem primeru, nikakor pa ne želim delati reklame, da je to najboljši čas. Vsaka ženska sama pri sebi začuti, kdaj je zanjo tisti najoptimalnejši čas.

Telo: Dobra novica je, da v zgodnjih 30-ih letih obstajajo večje možnosti uspeha pri zdravljenju neplodnosti kot kasneje. Sicer pa z vsakim letom narašča možnost težjih nosečniških zapletov, kot so hipertenzija, tveganje za gestacijski diabetes se povečuje, zlasti pri nosečnicah s prekomerno telesno težo. Hormonsko stanje v jajčnikih pa v poznih 30-ih predstavlja ugodno okolje za več plodno nosečnost.  Zaradi hormonskih sprememb se namreč med ovulacijo lahko sprosti več jajčec naenkrat. Zanimivo je tudi, da s starostjo porodnice narašča možnost carskega reza.

Čustvena zrelost: Po tridesetem letu običajno nastopi pripravljenost odpreti nov list v življenju in v življenje povabiti otroka. Ob vstopu v 30. leta je energije še dovolj, tudi finančni položaj je običajno že boljši in stabilnejši.
Ženske čutijo, da so že veliko doživele, da so se dodobra spoznale in vedo, kaj želijo od življenja. Tudi partnerska zveza je običajno že prestala nekaj preizkušenj in se je nekako  stabilizirala, zato lahko ženska pričakuje tudi znatnejšo psihično in čustveno oporo partnerja. Ženske po 30. letu so tudi samozavestnejše glede svojega telesa, zato z večjo lahkoto sprejmejo nosečniške spremembe.

Izkušnja: Lena, 40: »Ponovno sem zanosila pri 38-ih. Po hiši se je še valjal stari voziček in ravno tisti teden sem razmišljala, da zdaj je pa res že čas, da se ga znebimo. A čez nekaj dni po izostanku menstruacije in počutju, ki sem ga poznala pod izrazom »nosečniško«, mi je šinilo v glavo, da morda pa je to spet to. Od začetnega šoka sem si hitro opomogla in še enega otroka sprejela kot darilo. Lahko rečem, da se leta vsekakor poznajo, saj sem bila veliko bolj utrujena. Sicer pa lahko rečem, da ostalih težav nisem imela, saj sem vsaj približno skrbela za zdrav življenjski slog. Malce me je skrbelo zaradi povečane verjetnosti kromosomskih napak, a mi je moj zdravnik že na začetku nosečnosti dejal, da zdravniki iščejo težave, nosečnica pa naj se osredotoči na to, da bo vse v redu. Nosečnost je minila, kot bi mignil, saj sem bila venomer okupirana s službenim delom, po prihodu dojenčka pa sem se kar malo spočila, saj se nisem obremenjevala z malenkostmi, zato se mi zdi, da je bil tudi dojenček manj jokav. Danes sem pri 40-ih mama enoletniku. Počutim se prav poživljeno in pomlajeno.«

Nosečnost po 40. letu

Telo: Najprej dobra novica. Nekatere raziskave nakazujejo, da naj bi ženske, ki imajo otroka po 40. letu, živele dlje. Vzrok naj bi tičal v estrogenu, ki izboljšuje zdravje srca, kosti in drugih organov. Kakšno nosečnost bo imela starejša nosečnica, pa je odvisno od njene vitalnosti, zdravja, navad in tega, ali gre za prvega otroka. Tudi utrujenost v teh letih se stopnjuje. Večja je možnost spontanega splava, težjih zapletov v nosečnosti in kromosomskih okvar pri otroku. Na telesu se pozna izguba mišične mase in nakopičenje kakšnega dodatnega kilograma, kar upočasni metabolizem, zato je po nosečnosti težje izgubiti nakopičene kilograme. Pomaga redna telesna aktivnost med in po nosečnosti.

Čustvena zrelost: V prid nosečnosti po 40. pa govori večja čustvena stabilnost, ki je posledica izkušenj in zrelosti. Izraža se tudi v večji potrpežljivosti.
Pogost pomislek je, da bo otrok v puberteti, ko bo mama v menopavzi. Po drugi strani pa veselje ob vzgoji otroka pomlajuje (ohranja mladostnost). Včasih se starejše mamice počutijo tudi malce osamljene med ostalimi mlajšimi mamicami.

Izkušnja: Monika, 45: »Tretjega otroka sem rodila pri 42. letih. Po ločitvi od prvega moža sem si našla novega partnerja. Tudi on je že imel otroka. Odločila sva se še za skupnega. Prva nosečnost se je žal končala s spontanim splavom, v drugo pa sem uspešno donosila. Med nosečnostjo sem bila sicer zelo utrujena in sem veliko preležala, že v prvem trimesečju pa sem pridobila tudi kar precej teže, naraščanje katere se je še stopnjevalo, tako da sem bila na koncu res že precej okorna. Sicer pa sem bila sproščena. Nisem se pretirano obremenjevala z ničemer. Prepustila sem se in rodila deklico. Nočno vstajanje je bilo včasih pravi podvig, sicer pa sem hitro prišla k sebi in leto porodniškega dopusta izkoristila, kolikor sem lahko. Nekaj več težav sem imela s klesanjem telesa. Ostalo mi je še nekaj kilogramov, ki kar nočejo izginiti. Sicer pa se mi zdi, da se ne obremenjujem toliko, kot sem se pri prvih dveh nosečnostih v 20-ih letih. Prepuščam se, saj vem, da bo vse tako, kot mora biti.«

Katarina Bertoncelj