Revija MAMA

4745425727a9ee9a4a10oOtroške oči so na UV žarke občutljivejše kot oči odraslih. Še vedno so v fazi razvoja, njihove zenice so večje in  prepuščajo več žarkov. Marsikdo bi rekel, da je preživel otroštvo brez sončnih očal, a mu nič ne manjka. Mag.  Maja Novak Brecelj, dr. med., specialistka oftalmologije, pravi, da je bilo sonce vedno nevarno, vendar se s tem nismo prav posebej ukvarjali. »Sedaj, ko so ozonske luknje, je ta nevarnost še večja, zato je zaščita otroških oči od vsega začetka zelo pomembna, « pravi Brecljeva.

Za oči je najnevarnejša sončna svetloba, ki se odbija od snega ali vode, in solariji. Poleti je količina UV sevanja trikrat močnejša kot pozimi. A tudi zaščita na snegu je pomembna, saj se od čistega snega odbije kar 80 % UV-žarkov. Novak Brecljeva priporoča: »V sončnem vremenu, ne glede na letni čas in uro, mora biti otrok zaščiten s sončnimi očali. Priporočljiv je tudi zaščitni klobuček.« Tako kot svetla polt, so tudi svetle oči občutljivejše na UV žarke, saj imajo manj zaščitnega pigmenta.

Tako otroci kot odrasli se moramo izogibati neposrednemu gledanju v sonce. Brecljeva pravi, da so lahko posledice površne opekline očesne veznice in roženice ter v hudih primerih očesne mrežnice. Ugotovljeno je bilo, da je pretirana izpostavljenost ultravijoličnim žarkom v življenju posameznika povezana s starostno degeneracijo makule, če je prišlo do poškodbe rumene pege. Poleg genetike in prehranskih dejavnikov so tudi UV žarki razlog za nastanek sive mrene. Kronična izpostavljenost zunanjim vplivom lahko povzroči zadebelitev očesne veznice, ki prerašča na roženico. Če prekrije optično os, lahko to stanje povzroči motnje vida.

 

V poletni številki revije Mama tudi o tem na kaj moramo paziti, ko kupujemo otroška sončna očala.


Tag-i