Revija MAMA

shutterstock_115303387[1]Po prvih grižljajih sadno-zelenjavnih kašic je čas, da vaš dojenček okusi tudi meso. Poleg tega da bo popestrilo njegov jedilnik, je meso tudi pomemben vir beljakovin in železa. Kljub temu pa je potrebno meso uvajati postopoma, v majhnih količinah in pravilno pripravljenega.

Kdaj je čas za meso?

Običajno pediatri in nutricionisti priporočajo uvajanje mesa v dojenčkovo prehrano po dopolnjenem 7. mesecu starosti. Piščančje in puranje meso sta prva na vrsti, nato lahko ponudimo otroku še rdeče meso. Prav zadnje raziskave pa nakazujejo, da bi moralo biti meso prva komplementarna hrana za dojenčke od šestega meseca dalje, zlasti če so dojenčki do takrat izključno dojeni.

Železo v materinem mleku se izredno dobro absorbira v dojenčkov organizem. Ko dojenček začne sprejemati prvo hrano, je vsrkavanje železa iz materinega mleka manjše, hkrati pa se zmanjša tudi obseg dojenja. Dojenček posledično dobi precej manj železa, sploh če mu kot prvo hrano ponujamo mlečno-žitne kašice. Zato je pomembno, da je njegova prva gosta hrana bogata z železom. Zlasti rdeče meso pa je eden izmed najboljših virov železa. Najnovejše študije so tudi pokazale, da če uživamo drobno mleto meso, naše telo lažje absorbira njegovo vsebnost železa.

Kljub temu pa se moramo zavedati tudi dejstva, da je meso visoko proteinska hrana, preveč beljakovin v hrani pa lahko preobremeni dojenčkova nerazvita ledvica. Zato je priporočljivo meso uvajati v majhnih količinah ter v kombinaciji s pasirano zelenjavo.

Kako pripraviti meso za dojenčka?

Pogost pomislek mamic, ki začnejo uvajati meso v prehrano svojega malčka, je, da je meso težko za prebavo in da bo malček zaradi tega imel težave. Ob pravi pripravi mesa se lahko tem težavam popolnoma izognemo.

Že sama izbira mesa je ključnega pomena. Belo meso je lažje prebavljivo, zato začnemo z uvajanjem piščančjega in puranjega mesa. Odlično je, če uspete dobiti domače meso, morda z lokalne kmetije. Pred kuhanjem ga je dobro očistiti maščobe ter trših tkiv in ga zmehčati. Tanjšo rezino perutnine položite v plastično vrečico in nežno potolcite s tolkalom po obeh straneh, tako da se vlakna razširijo. Da bo meso mehko in lažje prebavljivo, ga marinirajte v mleku ali jogurtu. Če je vaš dojenček alergičen na mlečne proizvode, lahko uporabite jabolčni sok. Malčku bosta všeč odličen okus in mehka tekstura.

Pri kuhanju oziroma pečenju je pomembno, da mesa ne presušite, hkrati pa morate biti previdni, da je meso dovolj pečeno oz. kuhano. Seveda pa kuhanje mesa za dojenčka ni nobena znanost. Prav gotovo je na vašem jedilniku kakšna dobra mineštra ali obara. Meso, kuhano v juhi, je odlično za dojenčka, je mehko in polnega okusa. Poleg tega ga lahko spasirate kar skupaj s kuhano zelenjavo in dobite okusen, zdrav in hitro pripravljen obrok.

Meso in zamrzovanje

Sveže pripravljene mesno-zelenjavne kašice lahko pripravite na zalogo. Razporedite jih v majhne posodice, primerne za zamrzovanje, in jih zamrznite. Porabite jih v roku dveh tednov. Zamrznjen obrok vzemite iz zamrzovalnika večer prej in ga čez noč pustite v hladilniku. Hrano nato pogrejte v kozici, nikoli v mikrovalovni pečici. Slednja izniči koristna hranila v hrani. Nikoli ne zamrzujete istega obroka dvakrat.

Moj otrok ne mara mesa

Morda se bo zgodilo, da bo vaš malček zavračal kašico z mesom. Ponudite mu jo nekaj dni zapovrstjo in če jo vztrajno zavrača, počakajte nekaj tednov, nato poskusite znova. Mnogi starši povedo, da je njihov malček začel sprejemati meso šele pri devetih mesecih, ko se je počasi že odvajal od dojenja in se že naveličal stalnih okusov žitnih in zelenjavnih kašic. Meso je tudi bolj nasitno.

Katero meso ni primerno za dojenčka?

Za dojenčka neprimerno meso še vedno velja svinjina, predvsem zaradi velike vsebnosti maščob ter možnosti za alergijske reakcije. Poleg tega se morate izogibati predelanim mesnim izdelkom, kot so salame, paštete, hrenovke in suhomesnati izdelki. Ti vsebujejo veliko preveč soli in dodatkov, ki lahko škodujejo nežnemu dojenčkovemu organizmu.

IDEJI ZA OBROK

Ponujamo vam dve preprosti ideji za mesni obrok.

Piščanec z zelenjavo

Potrebujete: 1/4 skodelice na kocke narezanega piščančjega mesa,

1 majhen, olupljen in narezan korenček,

1/4 skodelice brokolijevih cvetov,

domačo bistro piščančjo juho ali vodo.

Vse sestavine damo v kozico in jih zalijemo z juho ali vodo. Kuhamo, dokler ni zelenjava povsem mehka, nato jo odcedimo, a shranimo tekočino. Z mešalnikom jo zmeljemo in postopoma dodajamo shranjeno juho, tako da dobimo ravno pravo gostoto kašice.

Mesna pita

Potrebujete: 1/2 skodelice mlete kuhane govedine,

1/4 skodelice kuhanega korenja,

1/4 skodelice zmrznjenega graha, ki ga poparimo,

1 pire iz enega krompirja z malce mleka in masla,

2 žlici bistre juhe.

 

Meso, korenje in grah položimo v posodo, primerno za peko v pečici, ter zalijemo z juho. Na vrh položimo krompirjev pire in damo peči v segreto pečico na 200 stopinj Celzija za približno 20 minut.


Tag-i