Revija MAMA

FANTEKŽe razmišljate o jesenski garderobi? Posebno pozornost je dobro nameniti izbiri čevljev in copatov. Malčkovo stopalo se še razvija, zato je zelo pomembno, da hodi v zanj primernem obuvalu, ki ne omejuje naravnega razvoja stopala. Praktične nasvete o izbiri primerne obutve nam je pomagala najti nevrofizioterapevtka Petra Durjava Lajevec.

Še najbolje bi bilo, če bi otroci hodili bosi. Dokler otrok ne hodi sam, je najbolje, da ima obute kar nogavičke z »zavorami« ali usnjene mehke copatke. Ker se otrok v tej fazi še veliko preseda preko svojih gležnjev, se plazi in vstaja, ga bo vsak trd opetnik žulil. Otrok v fazi vstajanja, kobacanja in presedanja dobesedno gnete, valja in oblikuje svoja stopala in gležnje za naslednjo fazo – hojo.

 

Prvi čevlji

Prve čevlje se kupi, ko otrok že shodi oz. hodi ob opori po celem stanovanju in tudi zunaj ob opori (klopca, voziček).- Ko čevelj pomerjate, mora otrok stati, saj se otroško stopalo pod obremenitvijo splošči.

– Pred nožnim palcem mora imeti otrok v svojem čevlju prostora za vaš prst. Običajno to pomeni eno številko večje, kot je izmerjeno z merilcem stopala v stoječem položaju.

– Obutev mora biti mehka, tako da jo lahko v roki z lahkoto prepognemo prečno in vzdolžno.

– Čevlji naj imajo zaprto peto, vendar naj opetnik sega le čez petnico in se lahko spusti pod gleženj.- Nart mora biti zaprt. Princip japonk in podobnih trakcev čez nart ni primerna obutev za otroka. Primeren tip čevlja je športni copat.

– Sandali: prsti spredaj morajo biti zaprti, peta zadaj zaprta, nart zaprt, ob straneh pa je lahko polno rež in lukenj, da noga diha.

 

Ali še velja, da morajo otroci nositi trde čevlje?

Nikakor. Trdi čevlji so stvar preteklosti za večino zdravih otrok. Prav pa pridejo pri otrocih s problemi sesedenih gležnjev. Kadar otrok hodi po notranjem robu stopala, je treba preprečiti sesedanje in takrat se uporabljajo čevlji, ki imajo podporo medialnega loka.
Za normalno otroško nogo to ni potrebno. Stabilnost v gležnju mora priti iz telesa (treniranje v bosi hoji), ne pa zaradi zunanje opore, ki jo nudi čevelj.
Posebno pozornost velja izbrati čevljem za v hribe, ki segajo čez gleženj, saj tako kot mi otrok ne zmore nadzirati sil, ki delujejo na gleženj pri hoji navzgor in navzdol.

Dokler otrok ne shodi sam, naj ima obute nogavice z »zavorami« ali mehke usnjene copate.


Tag-i