Revija MAMA

shutterstock_123700606Najina Ema je bila prvih nekaj tednov zelo priden dojenček. Ponoči je spala šest ur skupaj, pridno je pila in se rada crkljala. Vsi skupaj smo ujeli lep ritem. Potem pa je pri približno Eminih štirih tednih moral moj mož na službeno pot in še isti večer, ko sem Emo nesla spat, je kar naenkrat, po mojem mnenju brez razloga, začela močno jokati. Pomislila sem, da joka, ker je navajena, da jo zvečer daje spat mož in da je to razlog za jok. Vendar pa to ni bil jok kot po navadi, bil je zelo glasen, krčevit jok, ki mu ni bilo konca. Ni pomagalo ne prigovarjanje, guganje, petje, stiskanje k sebi.

Nisem vedela, kaj naj storim, poskusila sem vse, česar sem se lahko spomnila: podiranje kupčka, hranjenje … Bila je previta, običajni način uspavanja pa tudi ni pomagal. Končno mi je izčrpana od joka zaspala v naročju. Ker se je povsem umirila, sem si oddahnila in jo odložila v posteljico. Čez dobro uro je spet začela jokati in spet je bila neutolažljiva in rdeča v obraz. Ne spomnim se, kako mi jo je uspelo potolažiti, ampak skupaj sva izčrpani zaspali.

Naslednji dan je bilo spet vse v redu, dan se je odvil po običajnem urniku, zvečer pa spet jok in celotna zgodba se je ponovila. Budni sva bili skoraj vso noč in zdaj sem bila že zelo zaskrbljena. Na srečo se je mož naslednji dan vrnil domov in upala sem, da bo zdaj vse v redu. Pa ni bilo. Zvečer je Ema spet dobila napad joka in ker me je že zelo skrbelo, sem poklicala svojo sestro, ki ima malo starejše otroke, za nasvet. Pomirila me je in mi povedala, da so najbrž kolike in da po vsej verjetnosti ni nič hudega, naj pa grem naslednji dan vseeno k pediatrinji, da bo pogledala, ali je z Emo vse v redu.
Pediatrinja mi je povedala, da ima sestra prav in da so to krči, ki se imenujejo kolike. Ker Eme nisem dojila, mi je svetovala, naj grem v lekarno po posebno mleko z manj laktoze za dojenčke, ki imajo težave s kolikami, saj da bo to pomagalo. To sem tudi naredila in čez nekaj dni je bilo res bolje. Kdaj pa kdaj se je ponoči še zbudila in jokala, vendar pa to ni bilo nič v primerjavi z bitko, ki sva jo bili vsako noč do tedaj.

Mamica Petra z Vrhnike

 


Tag-i