Revija MAMA

o-SUNSCREEN-KIDS-facebookVerjetno mislite, da ste pri zaščiti otroka pred škodljivimi vplivi sonca že zmagali – otroka vedno namažete s kremo z zaščitnim faktorjem in izjemno redko se zgodi, da bi imel pordelo kožo. Vendar to ni čisto res. Raziskave zadnjih let kažejo, da se škodljivi vplivi sonca skozi leta seštevajo in povečujejo tveganje za nastanek raka na koži – torej sploh ni treba, da bi bil otrok zaradi sonca kdaj opečen, da bi bil ogrožen.

Otroška, mlada, še vedno razvijajoča se koža je še posebej občutljiva za ultravijolične žarke. Če je otrok veliko izpostavljen soncu pri igri na prostem, se lahko kasneje razvije melanom, čeprav ni bil nikoli »rdeč kot kuhan rak«, temveč je imel zgolj lepo porjavelo kožo. In največja težava pri vsem je, da se število melanomov pri otrocih iz leta v leto povečuje, čeprav na splošno velja, da so izjemno redki ter se pojavijo šele v odraslosti.

Verjetno se ob takšnih dejstvih tudi sami zamislite ter se vprašate, kaj je sploh najbolje storiti, otroka pač ne morete zapreti v hišo samo zato, da bi ga obvarovali pred kožnim rakom v prihodnosti. Na srečo lahko storite kar precej zdravorazumskih stvari.

Kako zaščititi otroka pred soncem?

1.         Najboljša zaščita je še vedno krema z visokim zaščitnim faktorjem, ki blokira UVA- in UVB-žarke. Ena izmed nedavnih raziskav je pokazala, da so otroci, ki so bili vedno namazani s takšno kremo, če so bili zunaj več kot pol ure, na koži razvili precej manj znamenj kot tisti, ki s takšno kremo niso bili namazani ali pa vsaj niso bili namazani redno – in pri številu kožnih znamenj velja, da, več kot jih imaš, večja je možnost, da boš v življenju obolel za kožnim rakom.

2.         Drugi pomemben preventivni ukrep, na katerega starši pogosto pozabijo, pa je ta, da naj bi otroci ne bili izpostavljeni soncu med 10. uro dopoldne in 4. uro popoldne, ko je sonce najmočnejše. Temu se seveda ni možno v celoti izogniti, saj bi tako otroci res morali večino dneva čepeti v hiši, vendar pa naj bo izpostavljanje soncu ob teh urah vsaj čim krajše in ne brez potrebe.

3.         Tretji ukrep je zaščita pred soncem s primernimi oblačili, klobučkom ali čepico ter sončnimi očali. Vsi namreč vemo, da to niso nepotrebni modni dodatki, temveč pomembna zaščita.

 

Neumnosti o zaščiti pred soncem

–           Otroka sonce ne more opeči, če je namazan s kremo z zaščitnim faktorjem 50.

To gotovo ne drži. Da bi krema z visokim zaščitnim faktorjem delovala, je treba najprej zagotoviti, da ste je na otrokovo kožo nanesli dovolj, prav tako pa je ni dovolj nanesti na kožo zjutraj in misliti, da bo delovala kar ves dan – nanos je treba ponoviti, sicer bo otroka ravno tako opeklo. S kremo za sončenje torej nikar ne varčujte, temveč jo nanesite na kožo dosti »na debelo« pa tudi pri nanašanju zaščite v obliki razpršila pazite, da ga nanesete dovolj in po celotni površini kože. Kremo je treba ponovno nanesti vsaki dve uri in po vsakem kopanju v vodi oziroma po obilnem znojenju – čeprav na kremi piše, da je vodoodporna! Oznaka, da je krema vodoodporna, je namreč zavajajoča, saj ne pomeni, da se krema ne izpira, temveč zgolj to, da kožo ščiti v vodi nekaj več kot uro. Tudi vodoodporna krema se torej po določenem času izpere, prav tako pa se odstranjuje, ko se obrišemo v brisačo.

–           Sončenje brez opeklin ni nevarno.

Ne drži! Opekline gotovo povečajo tveganje za melanom, vendar pa otroku škoduje sonce tudi, kadar zgolj lepo porjavi ali dobi le nekaj »barve«. Več kot je otrok na soncu, večja je možnost, da bo kasneje zbolel za kožnim rakom. Temnenje oziroma obarvanost kože zaradi sonca ni namreč reakcija kože na nekaj prijetnega, temveč je znak, da je bila koža že poškodovana in so se v njej sprožili določeni obrambni mehanizmi.

–           Moj otrok je večinoma v hiši, zato mi ni treba skrbeti.

Motite se. Zlasti ob poletnih sončnih dneh je koža v nevarnosti tudi takrat, ko otrok ni zunaj. Okenska stekla vašega doma pa tudi steklo vašega avtomobila, zadrži samo UVB-žarke, UVA-žarki pa prodirajo skozi steklo in kožo ravno tako poškodujejo. Včasih so verjeli, da kožnega raka povzročajo samo žarki UVB, danes pa vemo, da enako velja tudi za UVA. Kadar greste na pot z avtom ob sončnem vremenu ali če imate v hiši velika panoramska okna, skozi katera pada sončna svetloba ravno tja, kjer se otrok običajno igra, ga je torej treba namazati z zaščitnim sredstvom.

–           Dojenčkov ne smemo mazati s kremami za sončenje.

Ne drži popolnoma. Res je, da dojenčkov ne smemo izpostavljati soncu neposredno in morajo biti samo v senci, vendar to včasih pač ni možno – že na sprehodu z vozičkom boste ugotovili, da je dojenček hitro nekoliko na sončku, ker je senčnik pač nemogoče popolnoma prilagoditi. Kadar ste zunaj in ne sedite na klopci pod košatim drevesom, je torej treba celo dojenčka, mlajšega od šestih mesecev, namazati z nekoliko kreme. Seveda nikar ne uporabljajte prevelikih količin in kremo vedno testirajte dan pred začetkom uporabe – kapljico kreme namažite na notranjo stran dojenčkovega zapestja, da preverite, ali bo prišlo do draženja ali alergije na njene sestavine.

–           Otrok ne sme biti nenehno namazan s kremo zaradi tvorbe vitamina D.

Verjetno ste že prebrali dosti o tem, da vsi potrebujemo sončno svetlobo, ki je nujna za tvorbo vitamina D v telesu, in ta je pri dojenčkih ter otrocih, ki hitro rastejo, še posebej pomemben za tvorbo kosti (zato vam je tudi pediater predpisal kapljice AD3). Vendar pa smo soncu dovolj izpostavljeni pri običajnih dejavnostih, na primer na poti iz vrtca do doma, otroci dobivajo vitaminski dodatek, z vitaminom D pa je pogosto obogatena tudi nekatera hrana (npr. mleko, pomarančni sok, žitarice za zajtrk). Zaradi skrbi, da bo imel otrok premalo vitamina D, ga torej nikoli ne izpostavljajte soncu. Pa še nekaj: študije so pokazale, da redna zaščita kože s kremo za sončenje ne povzroči pomanjkanja vitamina D.

Nasveti za varnost

  1. Na bazen ali plažo pojdite zgodaj, da ne boste na soncu med 10. in 16. uro. Otroci zjutraj tako in tako zgodaj vstanejo pa tudi energije imajo takrat največ.
  2. Otroka na plaži in ob bazenu zaščitite – ogrnite mu kopalni plašč ali daljšo majico, nadenite klobuček, na nosku naj ima sončna očala.
  3. Uporabljajte zaščitno kremo s cinkovim oksidom ali titanovim dioksidom. To sta minerala, ki blokirata tako UVA- kot UVB-žarke in sta otroški koži prijazna.
  4. Za otroka vedno uporabljajte vsaj zaščitni faktor 30, če je svetle polti, pa vsaj faktor 40.
  5. Imejte več krem za zaščito pred soncem, da se nikoli ne znajdete brez nje. Imejte eno v torbici, drugo v avtu, tretjo v kuhinji, četrto na balkonu, peto v kopalnici …
  6. Kremo, tudi vodoodporno, ponovno nanesite po vsakem kopanju ali potenju. Tudi sicer jo nanesite na vsaki dve uri oziroma po potrebi tudi na vsako uro – krema se namreč obriše, kadar so otroci aktivni (se valjajo po blazinah, travi, mivki, se obrišejo z brisačo …).
  7. Kadar pride do opeklin, jih hladite z obkladki, otrok pa naj bo notri, dokler se opeklina ne pozdravi. Če ima hude opekline, je videti »kot kuhan rak« ali ima mehurje, ga peljite k zdravniku.

 

Tanja Ravnikar

 


Tag-i