shutterstock_115986433Fit mama

Če še nismo šle na kakšno telovadbo, to še ne pomeni, da je čas za paniko. Mame smo namreč motivirane, da jemo bolj zdravo, saj nam je pomembno, da skrbimo zase. Dejstvo, da smo mame, nas tudi fizično naredi močnejše. Vsakodnevno dvigovanje in nošenje našega dojenčka nam poveča moč  rok. Poleg tega so tu še dolgi sprehodi namesto cardio vadbe, tako da nam ni treba skrbeti, da se premalo gibljemo.

Mamin trebušček

Naš trebušček še kar ni izginil. Bodimo realne, devet mesecev se je večal in koža se je raztegovala. Vsaj toliko časa naj bi potreboval, da se povrne v prejšnje stanje, če ne še  več. Odvisno je seveda od tega, koliko telovadimo, kako jemo in seveda tudi od tega, koliko kilogramov smo pridobile med nosečnostjo. Če smo pridobile največ 13 kilogramov, se med nosečnostjo gibale in smo dojile, potem bomo po vsej verjetnosti hitreje izgubile trebušček.

Boljši seks kot kdajkoli

Po porodu naša vagina ni videti drugače kot prej, seveda, če nas niso morali šivati, v tem primeru bomo imele kakšno manjšo brazgotino. Če imamo občutek ohlapnosti, potem delajmo Keglove vaje, torej stisnimo mišice, s katerimi zaustavljamo lulanje, in jih zadržimo za nekaj sekund. To lahko ponavljamo večkrat in kadarkoli se spomnimo. Načeloma to ne bi smelo vplivati na naše spolno življenje, a vseeno bo nožnica zaradi spremembe ravni hormonov verjetno bolj suha. Mogoče se nam spolno življenje še izboljša, še posebej, če začnemo počasi in se pogovarjamo s partnerjem o tem ter odkrivamo, kaj oba vzburja.

Večja stopala

Če nam med nosečnostjo za malenkost zraste stopalo, bo verjetno tako tudi ostalo. Dolžina stopala se lahko v povprečju podaljša za dva do deset milimetrov. Pri ploskih stopalih to lahko vpliva tudi na vezi. Za lajšanje bolečine lahko vzamemo teniško žogico in jo valjamo s stopali.

Čvrste prsi

Vzdrževanje čvrstih prsi lahko predstavlja dolgo pot. Dvigovanje lažjih uteži za roke (lahko pločevinke ali steklenice) bo vzdrževalo prsne mišice napete in čvrste, kolikor se le da.

Tveganje za raka na prsih se zmanjša. V nosečnosti prsne celice dozorijo in so manj ranljive. Odvisno je tudi od tega, kdaj imamo prvega otroka, če ga imamo po 30. letu, je tveganje enako kot pri ženskah, ki nimajo  otrok.

Skrivnost lepše kože

Utrujenost novopečene mamice lahko vpliva na našo kožo, ki je lahko izsušena ali pa se celo pojavijo akne. Če smo med nosečnostjo jedle zdravo in pri tem vztrajamo, se bo to odrazilo tudi na naši lepi in sijoči koži ter okrepljenih nohtih. Jejmo dosti hrane z vitaminom C ter rdečo papriko, paradižnik in pomaranče.

Daljše življenje

Če smo rodile, obstaja večja verjetnost, da bomo živele dalj. Danska raziskava je odkrila, da je prezgodnjih smrti zaradi žilnih bolezni, raka in nesreč za štirikrat več pri ženskah brez otrok. Mogoče razlog tiči tudi v tem, da se sedaj, ko smo mame, manj izpostavljamo tveganju, na primer kajenju in nevarnim športom.

Skrbnost

Mislimo, da smo se kot mame spremenile? Seveda smo se! Kalifornijski psihologi pravijo, da poplava hormonov med nosečnostjo spremeni naše možgane za zmeraj. Takoj po porodu se sprosti veliko hormonov, med drugimi tudi prolaktin in oksitocin. Nekatere spremembe v možganih, povezane s čustvi, nam celo pomagajo, da smo bolj usklajene s potrebami otroka.

Lasje

Veliko žensk po porodu izgubi 10 do 30 % las. Med nosečnostjo hormoni povzročijo, da nam lasje ne izpadajo in zraste veliko novih, žal po porodu vse te nove pramene tudi izgubimo. Novi lasje bodo zrasli nazaj vsaj do takrat, ko bo naš malček star šest mesecev. Mogoče pa je čas, da si malo spremenimo frizuro in tako pozabimo na krajše obdobje večjega izpadanja las.