Revija MAMA

Za ali proti?Avstralija ne obdavčuje sončnih krem in kondomov.
Avstralija je leta 2000 veliko zveznih in državnih zakonov zamenjala z davkom na dobrine in storitve, iz katerega so poleg večine prehrambenih izdelkov izvzeti proizvodi, kot so kondomi in kreme za zaščito pred soncem. A na drugi strani je takratna konservativna vlada premiera Johna Howarda z 10-odstotnim davkom kljub nezadovoljstvu prebivalstva udarila pripomočke za osebno higieno žensk.

Po 15-letih se je sedaj študentka Subeta Vimalarajah odločila za spletno kampanjo proti dajatvam na izdelke za osebno higieno žensk. Na platformi CommunitayRun je začela zbirati podpise in v zadnjih 20 dneh se jih je nabralo že okoli 95.000 – cilj kampanje je zbrati sto tisoč podpisov. “Ženske, ki imamo menstruacijo, ne kupujemo tamponov in higienskih vložkov, ker nam je to užitek, zakaj moramo potem vsak mesec izpljuniti deset odstotkov več denarja.

Obdavčiti Avstralke, ker imajo menstruacijo ni le seksistično, ampak temeljna krivica,“ je v svojem manifestu zapisala Subeta.

Za odpravo dajatve na higienske vložke in tampone se borijo tudi v drugih državah. Peticije so odprte v Veliki Britaniji (zbrali so že okoli 230.000 podpisov), Italiji in Franciji, zunaj Evrope pa se za odpravo borijo pobude v Maleziji in Kanadi.

Avstralski premier Tony Abbott je medtem podprl konec dajatve na higienske izdelke za ženske, a opozoril, da morajo o odpravi odločati zvezne države in ne vlada.


Tag-i