ockaVsi vemo, da je očetova pomoč prve tedne po porodu nepogrešljiva. A očetje pogosto niso prepričani, kaj njihove družice in okolica od njih sploh pričakujejo.

1. Bodite samostojni

Ker ima mlada mamica dovolj skrbi s sabo in z novorojenčkom, ji ne dajajte povoda, da bi jo moralo skrbeti še za vas. Še pred porodom začnite prevzemati nekatere gospodinjske dolžnosti, kot so pomivanje posode, odnašanje smeti, obešanje in likanje perila. Pomembno je, da vaša žena z mirnim srcem odide v porodnišnico, brez strahu, da boste vi med njeno odsotnostjo lačni, zmečkani in umazani. Ko se bosta mamica in novorojenček vrnila iz porodnišnice, ne prekinite teh navad.

2. Bodite samozavestni

Dela, ki se jih boste lotili, vam verjetno na začetku ne bodo šla najbolje od rok, če nimate izkušenj. Kosilo se vam lahko prismodi, belo perilo po naključju dobi rožnat ali moder odtenek … Ne skrbite. Najbolje je, če si praktične nasvete, kako odpraviti ali popraviti tovrstne nezgode, napišete na list in ga pustite na vidnem mestu. Verjemite, nobena ženska se ni rodila z znanjem, kako lepo oprati perilo in okusno skuhati kosilo. Vse so se tega morale naučiti, zato se lahko naučite tudi vi.

3. Bodite praktični

Uredite kotiček za dojenje, odmaknite nepotrebne predmete in kose pohištva, da boste imeli dovolj prostora za gibanje in igro z otrokom, napeljite telefon v sobo, kjer se bo mlada mamica največ zadrževala, da ne bo imela težav in bolečin ob morebitnih klicih. Kadar bo želela v miru dojiti, pa ga lahko brez težav izklopi.

4. Sprejmite ponujeno pomoč

Novopečeni dedki in babice so ponavadi polni dobrih nasvetov za mlade starše. Ni jih potrebno vedno upoštevati, kadar boste v zagati, pa se ne branite pomoči, če vam jo bodo ponudili. Pri tem pazite le, da dedki in babice ne bodo prevzeli preveč obveznosti in del v vašem domu.

5. Uvedite “očetov dan”

Ko bo družina spet skupaj, ženi predlagajte, da boste en dan v tednu (lahko pa tudi več) vi prevzeli vso skrb za otroka – previjanje, kopanje, pestovanje, tolažba, uspavanje, sprehodi … Le med dojenjem ga prepustite materi.

6. Bodite nežni in razumevajoči

Ne smete pozabiti, da tudi mati potrebuje čas, da se privadi na nove razmere. Vaša nežnost in potrpljenje ji bosta dala vedeti, da ste res prava družina, da jo sprejemate v novi vlogi, da sprejemate novega člana družine in da ne pogrešate brezskrbnih dni, ko še nista imela otrok. Ko se boste nežno ukvarjali z novorojenčkom, se bo na svoje oči prepričala, da ste si tudi vi otroka zares želeli in da v njem ne vidite vsiljivca, ki vam je do neke mere prevzel ženo in ljubico.

7. Družabne dogodke preselite iz stanovanja

Če ste imeli prej živahno družabno življenje, ga nikar ne zapostavite niti zdaj. Samo malce prilagoditi ga morate. S svojimi prijatelji se dobivajte izven doma, privoščite si prost večer, če ste tako navajeni, domov pa vsaj na začetku ne vodite nepotrebnih obiskovalcev.

8. Pogovarjajte se

Skrb za novorojenčka vzame obema staršema veliko časa in energije. Če se ne želite spuščati v prepire, ki tako ali tako nikamor ne vodijo, se o vsem odkrito pogovorita. Tudi o malenkostih, kot so: katero kremo za ritko uporabljati, ali je bolje otroka kopati zjutraj ali zvečer … Predvsem pa se že od vsega začetka dogovarjajta o vzgoji, o vsakodnevnih ritualih in o vseh okvirih, v katerih bo otrok živel tudi naprej, ne le prve tedne.

9. Poiščite čas za vaju

Kljub naraščaju v družini sta mož in žena še vedno par, ljubimca, človeka, ki se cenita in ki ju je treba vedno znova osvajati. Povsem brez razloga ji prinesite šopek. Povejte ji, da je zdaj še lepša in da jo še bolj ljubite kot prej, da je še bolj zapeljiva in mikavna. Niti v šali je ne zbadajte zaradi njene nove podobe, pa čeprav vas morda moti. Omogočite ji, da si bo vzela čas za frizerja, nato pa najmlajšega brez slabe vesti oddajte v varstvo in odidite ven, na večerjo, v gledališče ali v kino.

10. Ostanite oseba z imenom

Večina mladih staršev se ob prihodu prvorojenčka nežno in ljubkovalno kliče “oči” in “mami”. To res zveni prikupno, vendar pa vodi v razosebljanje. Ljubkovalna imena, ki ste jih uporabljala prej, uporabljajte še naprej, ne dovolite pa, da boste v vsakem trenutku samo “oči”. Imate svoje ime in že na začetku postavite pravila, kdaj naj vam žena reče “oči”, kdaj pa naj vas pokliče po imenu. Seveda se istih pravil držite tudi vi. Vaša žena ni samo mati, zato jo upoštevajte kot celovito osebnost.